Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare suma care depaseste plafonul stabilit de OG 15 din 1996

26-Nov-2012
3787
Analizam mai jos cazul unei societati care a depus la inceputul anului prin banca suma de 65.000 lei contravaloarea a partilor sociale pentru infiintarea unei societati. Pana in prezent, societatea care urma sa se infiinteze nu a inceput demersurile la Registrul Comertului si se doreste restituirea banilor catre asociati. Vom stabili astfel cum se poate restitui suma respectiva avand in vedere ca este practic contravaloarea partilor sociale.

Solutia consultantului:

Conform prevederilor Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, societatea cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut, incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.

Asociatii au obligatia sa verse integral la data constituirii capitalul social subscris. Capitalul social nu poate fi mai mic de 200 lei. In cazul in care nu se face dovada efectuarii varsamintelor in conditiile actului constitutiv sau a altor cerinte legale, judecatorul delegat nu autorizeaza constituirea societatii si implicit inmatricularea ei in registrul comertului.

La subscrierea capitalului, societatea efectueaza urmatoarea inregistrare:



265 = 5121 65.000 lei
"Alte titluri imobilizate" "Conturi la banci in lei"

Restituirea sumelor respective si incasarea lor de catre societatea d-voastra, prin alte forme decat a viramentelor bancare nu este posibila deoarece contravine prevederilor OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar - valutare, aprobata cu modificari prin Legea 507/2004.

Restituirea sumei subscrise si depuse prin banca in scopul achizitionarii de titluri la noua societate, de catre o alta persoana juridica catre d-voastra, prin alte forme decat cea a transferului bancar (de ex. cash) se poate face numai in limita a 5.000 lei intr-o zi.

Incasarile zilnice in numerar pentru fiecare casierie de la o persoana juridica nu pot depasi acest plafon stabilit de OG 15/1996 la art. 5.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016