Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare in registrul operatorilor intracomunitari. Pana la validare, pot face achizitii intracomunitare?

03-Aug-2010
6568

Inregistrare in registrul operatorilor intracomunitari. Pana la validare, pot face achizitii intracomunitare?
Dana Jinga

Intrebare: In momentul cand se depun actele la finante pentru a te inregistra in registrul operatorilor intracomunitari, stiu ca exista o perioada de 10 zile cand se asteapta raspunsul celor de la finante. Intrebarea mea este urmatoarea: daca in aceste 10 zile pana se asteapta raspunsul se pot face achizitii si livrari intracomunitare?

Raspuns: Prin OUG 54/2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, art. 158^2, alin 1) se precizeaza ca ?incepand cu data de 1 august 2010, se infiinteaza si se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Registrul operatorilor intracomunitari (ROI) care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158?, alin. 1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare?.

OPANAF 2101/2010 reglementeaza procedura de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, conform careia cererea de inregistrare in ROI (formularul 095 ) se solutioneaza in termen de 10 zile calendaristice de la data inregistrarii cererii la organul fiscal competent. (capitolul I, punctul 15, si art. I, 158^2, alin. (5) din OUG 54/2010).


Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, inscrierea in ROI se realizeaza la cererea contribuabilului inregistrat in scopuri de TVA inainte de a efectua operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158?, alin. 1) din Codul fiscal (Anexa 1, Capitolul 1, punctul 2 din OPANAF 2101/24.06.2010).

In aceasta perioada de asteptare a raspunsului de aprobare sau respingere a cererii de inscriere in ROI, nu se pot efectua operatiuni intracomunitare deoarece inregistrarea in ROI produce efecte incepand cu data comunicarii deciziei de aprobare privind inscrierea in ROI (Anexa 1, Capitolul II, punctul 16 din OPANAF 2101/24.06.2010).

Conform art. I, 158^2, alin. (14) din OUG 54/2010, ?Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1."

Conform art 219 2 din OUG 54/2010:
"(1) Constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru.
(2) Contraventia pentru fapta prevazuta la alin (1) se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 5000 lei"

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016