Inventarierea creantelor si a datoriilor la sfarsit de an. Aspecte specifice
Va rog sa detaliati modalitatea de inventariere a creantelor si datoriilor la sfarsit de an, operatiune inclusa in Calendarul Inventarierilor pe anul 2019. Se intocmeste PV cu toti furnizorii (conturi 401, 404) si cu toti clientii (cont 411, 4118) cu soldul la 31.12.2019 pe fiecare partener, desi confirmare de sold nu am trimis/primit de la toti colaboratorii, numarul lor fiind foarte mare.
Care ar fi un prag de semnificatie peste a carui valoare sa solicitam extrase de cont? In cazul clientilor incerti cum se procedeaza, trebuie inventariati si acestia? Cine semneaza PV de inventariere si ce contin listele de inventariere? In modelul de extras de cont se trec soldurile la toate conturile de datorii (inclusiv 419, 462, 408), respectiv toate conturile de creante (409, 461, 418)? Va multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
Chiar daca nu reprezinta elemente corporale (active fixe, stocuri) si pentru evaluarea creantelor si a datoriilor se aplica tot Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009.
Astfel, conform pct. 28 alin. 1-2 din Norme creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. In situatia in care decontarea creantelor si obligatiilor se efectueaza pe baza de deconturi interne sau deconturi externe periodice confirmate de catre parteneri, aceste documente pot tine locul extraselor de cont confirmate. De asemenea, conform pct. 20 din norme pentru creantele si obligatiile incerte ori in litigiu se intocmesc situatii analitice separate.
Aceste prevederi de principiu se aplica pentru orice inventariere a creantelor si obligatiilor.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Generare cod UIT Revin cu mentiunea ca depozitul in care se paletizeaza marfa nu este depozitul nostru, este al transportatorului - nu este punctul nostru de lucru. Ramane valabil raspunsul in...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Raportari intreprinderi sociale Detinem o intreprindere sociala si am dori mai multe detalii de modul de impozitare al profitului. De ce alte aspecte ar trebui sa tinem cont la astfel de intreprinderi? Trebuie...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
In procedurile interne proprii privind inventarierea, care trebuie stabilite de conducerea entitatii potrivit pct. 83 alin. 2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 si pct. 5 din Normele aprobate prin OMFP 2861/2009, se vor prevedea si pragurile de semnificatie pentru inventarierea creantelor si obligatiilor prin transmiterea extraselor de cont pentru confirmare de catre parteneri. Aceste praguri nu pot fi indicate ca o valoare cifrica anume intrucat trebuie adaptate specificului entitatii si situatiei concrete a acesteia (spre exemplu, in procedura de inventariere se va putea stabili obligativitatea inventarierii creantelor care depasesc pentru fiecare client un procent „x” din soldul contului 4111 – Clienti de la sfarsitul perioadei inventariate etc.).
Si clientii incerti se inventariaza, dar separat, tot prin transmiterea extraselor de cont spre confirmare si, eventual, prin stabilirea unui prag de semnificatie, diferit de cel stabilit pentru clientii obisnuiti, conform procedurilor interne proprii de inventariere. Extrasele de cont pot fi inlocuite de alte documente din care sa reiasa valoarea creantelor neincasate, respectiv notificari anterioare, puneri in intarziere, actiuni in instanta impotriva clientilor rau-platnici, cereri de inscriere la masa credala in cazul clientilor aflati in
insolventa etc.
Nu se vor intocmi liste de inventariere propriu-zise ale creantelor si obligatiilor pe baza formularului „Lista de inventariere” (cod 14-3-12) prevazut de OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, ci situatii ale conturilor de creante si datorii, defalcate analitic pe clienti/debitori si furnizori/creditori, cu identificarea documentelor justificative/facturilor aferente creantelor neincasate si datoriilor neplatite existente in sold la data inventarierii si precizarea extraselor de cont sau a celorlalte documente pe baza carora soldurile au fost confirmate. Modelul de extras de cont (cod 14-6-3) prevazut de pct. 28 din Norme se poate utiliza pentru confirmarea tuturor creantelor si datoriilor, indiferent de contul contabil in care sunt evidentiate, intocmindu-se un astfel de formular pentru fiecare partener in parte.
Situatiile analitice ale conturilor de creante si datorii, impreuna cu documentatia aferenta vor sta la baza verificarii conturilor sintetice corespunzatoare conform pct. 34 alin. (4) din Normele aprobate prin OMFP 2861/2009, iar rezultatul verificarii, cu identificare eventualelor pagube produse de neurmarirea decontarii sau decontarea defectuoasa a creantelor si, eventual, a obligatiilor va fi consemnat si el in procesul-verbal privind rezultatele inventarierii intocmit de comisia de inventariere potrivit pct. 39 si pct. 42 din norme.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului, defuncta avea dividende repartizate, dar neachitate, in valoare de 200.000 lei. Precizez ca pentru aceste dividende a fost platit impozitul pe dividende. In urma raportului de evaluare pentru determinarea activului net aferent partilor sociale detinute de defuncta, se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi salariati nu ajung la suma de 4.050 lei, minimul pe economie. Isi mai pastreaza calitatea de microintreprindere cu impozit pe venit sau se considera ca nu a indeplinit conditiile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Refacturarea transportului intracomunitar
Intrebare: Societatea V GRUP, cu sediul in Romania, primeste factura de la SC ABC, contravaloare transport marfa pe ruta Ploiesti ? Belgia, factura cu TVA 19%. Marfa este transportata din Ploiesti in Belgia. SC V GRUP emite factura catre o firma din Belgia, inregistrata ca platitoare de TVA, se factureaza servicii de transport Ploiesti ? Belgia cu cota 0 TVA. Este corect sa se factureze cu cota zero? Ce documente trebuie sa ataseze V GRUP la factura ca sa justifice cota zero TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Venituri din drepturi de autor. Cumul venituri salariale. Declaratia unica
Intrebare: Persoana fizica detine contract individual de munca pe o perioada nedeterminata si obtine venituri realizate din cesiunea drepturilor de autor. Venitul pe care il obtine persoana fizica este variabil, in functie de anumite criterii stabilite, astfel ca incasarile lunare sunt diferite, neputandu-se anticipa daca se incadreaza in anumite plafoane. Contractele de cesiune a dreptului de autor au si clauza potrivit careia, daca veniturile totale incasate depasesc suma de 48.600 lei (12 salarii minime...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Monografie contabila asigurare de viata
Intrebare: Pentru o asigurare de viata contractata de unitate (la solicitarea angajatilor), dar platita de fiecare salariat in parte prin retinere pe statul de plata, sunt corecte articolele contabile de mai jos? Exista o alta optiune mai simpla? Retinere pe stat de plata: 421 = 427.NN Inregistrare decont ? primit de la firma de asigurari (nu primim factura): 473.NN = 462.NN Plata decontului catre firma de asigurari: 462.NN = 5121 Reglarea sumelor: 427.NN = 473.NN
vezi AICI raspunsul specialistilor <<