Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Legea Asociatiilor de Proprietari se MODIFICA! (proiect de Lege)

04-Oct-2019
4221

Potrivit unui nou proiect de lege depus la Senat la finalul lunii septembrie si trimis pentru punct de vedere la Guvern in data de 2 octombrie, Legea Asociatiilor de Proprietari ar urma sa fie modificata si completata, la doar un an de la adoptarea ei.

Propunere legislativa vizeaza modificarea si completarea Legii nr.196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor

In Expunerea de motive care insoteste propunerea legislativa se arata ca prevederile noii legi a asociatiilor de proprietari, care a intrat in vigoare in iunie 2018, sunt greu de pus in practica, dupa cum au semnalat asociatiile de proprietari. 

Extras din Expunerea de motive:

Prin prezentul proiect se doreste modificarea unor aspecte cum ar fi: 
• O mai buna precizare a cadrului de reglementare al legii. 
• Modificari in ceea ce priveste reprezentarea in cadrul asociatiilor de proprietari si documentele care sa ateste pregatirea administratorilor de condominiu. 
• Asociatiile de proprietari sunt entitati private autonome care functioneaza independent, dar prin actuala lege s-ar putea considera ca acestea sunt in subordinea sau sub controlul autoritatilor locale. Astfel, aceste prevederi ar trebui eliminate. Un exemplu in acest caz ar fi controlul efectuat de catre primarii; asociatiile de proprietari au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile, dar mai ales pot fi controlate de catre organe de control abilitate prin legi speciale, precum ANAF, ISU etc. Prin urmare, controlul efectuat de catre primarii nu este necesar. 
• In ceea ce priveste procedura de infiintare si inregistrare a asociatiilor de proprietari, se aduc modificari cu privire la modul de infiintare a asociatiilor, deoarece pot exista situatii in care intr-o unitate de proprietate imobiliara pot exista mai multi coproprietari. 


• Se aduc clarificari privind detalierea componentelor condominiilor si divizarea asociatiilor in functie de acestea, deoarece exista situatii cand, in functie de anumite utilitati, nu se poate face o separare clara a componentelor. 
• Facilitarea includerii unor noi membri, ulterior formarii asociatiei.
• Se va permite asociatiilor de locatari sa detina mai multe conturi bancare. 
• Sectiunea privind asociatiile de chiriasi este eliminata complet, deoarece aceasta face obiectul unei alte reglementari. 
• In sectiunea privind drepturile si obligatiile proprietarilor, proprietarilor nu li se va permite sa aiba acces la anumite documente ale asociatiei care cuprind date cu caracter personal. Proprietarii vor avea obligatia sa notifice presedintele privind orice schimbare intervenita in privinta celor care locuiesc, inclusiv chiriasii. 
• In cazul daunelor, proprietarii pot mandata alte persoane sa-i reprezinte in fata tertilor. 
• In cazul urgentelor precum inundatiile, proprietarii vor fi obligati sa permita accesul in locuinta fara preavizul emis de 5 zile. 
• In capitolul privind organizarea si functionarea asociatiilor, va fi suficient ca o persoana sa detina studii medii pentru a ocupa functia de cenzor. 
• Persoanele care au datorii la asociatie nu vor mai putea fi alese sau numite in functii de conducere, administrare sau control. 
• Ordinea de zi a adunarilor generale va putea fi semnata de catre 20% din membrii asociatiei si nu va mai fi nevoie de semnatura cenzorului. Numarul membrilor comitetului executiv nu va mai fi limitat la 5 persoane, ci fiecare asociatie va putea stabili numarul acestora. 
• In scopul administrarii si intretinerii condominiilor, asociatiile de proprietari vor putea incheia contracte cu structuri asociative ale asociatiei de proprietari. 
• Se elimina obligatia administratorilor de a obtine un atestat de la primarie. 
• Se elimina prevederea care specifica faptul ca presedintele asociatiei poate negocia contracte de utilitati, deoarece acestea sunt de fapt aprobate prin hotarare a autoritatilor publice locale, iar orice modificare trebuie aprobata de autoritatea competenta dupa care sa fie generalizata pentru respectarea egalitatii de tratament a utilizatorilor. 
• Se elimina prevederea ce spune ca administratorul nu poate face nici o cheltuiala din fondul administratiei, fara acordul scris al adunarii generale. Lucrul acesta ar insemna ca inclusiv pentru cheltuielile facute din fondul de rulment ar fi necesar acordul scris.
• Se elimina plafonul de casa de 1000 lei pentru pastrarea banilor 1n casierie. Nu exista nici o alta persoana juridica in Romania care sa mai aiba un astfel de plafon (el a fost desfiintat in tara noastra in 2005-2006). 
• In practica nu se intampla ca asociatia de locatari sa ajunga pe excedent, sumele incasate sa fie mai mari decat valoarea totala a cheltuielilor. Pe listele de cheltuieli se trec doar cele existente si nu se trec cheltuieli care nu exista sau viitoare, de aceea prevederea din lege privind excedentul ar trebui eliminata. 
• In varianta actuala de lege a fost omis consumul de gaz la comun din lista cheltuielilor repartizate dupa numarul de persoane, astfel ca e necesara introducerea acestei mentiuni. 
• In cazul proprietatilor cu alta destinatie decat cea de locuire, repartizarea cheltuielilor privind consumul de energie termica pentru incalzire se va face in functie de suprafata utila. 
Beneficiarii acestor modificari vor fi miile de asociatii de locatari din tara. Aceste modificari au fost facute la propunerea acestora, prin situatiile intalnite in practica, cand a fost necesara punerea in aplicare a prevederilor legii. Aceasta propunere de lege vine tocmai pentru solutionarea problemelor identificate de catre asociatiile de locatari.

 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Legea Asociatiilor de Proprietari se MODIFICA! (proiect de Lege)":
Rating:

Nota: 3.52 din 21 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • ANAF a publicat noul formular al Declaratiei 230 (proiect de ordin)
  • UPDATE, 17.02.2020: ANAF a pus in dezbatere un nou proiect de ordin privind modelul simplificat al Declaratiei 230 pentru directionarea unei sume din impozitul pe venit catre entitatile non-profit sau unitatile de cult. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, in data de 14 februarie 2020, proiectul de ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la...» citeste mai departe aici

 • Casa Nationala de Pensii: Formatul si continutul adeverintei privind vechimea in munca in grupa I/II de munca
  • Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a publicat o serie de informatii privind formatul si continutul adeverintei care atesta incadrarea unor perioade in conditii de grupa I si/sau a II-a de munca. Pentru vechimea in munca in grupa I si/sau a II-a de munca, realizata anterior datei de 1 aprilie 2001, in general, dovada se va face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca. Cei ale caror perioade de vechime in munca realizate in...» citeste mai departe aici

 • 25 februarie ? termenul de depunere a declaratiei 101. Categorii de venituri neimpozabile
  • Organizatiile nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale au obligatia de a depune declaratia 101 pentru anul 2019 pana la data de 25 februarie 2020, indiferent daca au desfasurat sau nu activitati economice in acest an. Astfel, organizatiile nonprofit trebuie sa depuna declaratia privind impozitul pe profit – Formular 101 – inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile. Cei care au realizat profit...» citeste mai departe aici

 • Acoperirea pierderilor reportate si repartizare de dividende. Monografie contabila
  • In studiul de caz propus astazi, consultantul fiscal Olga Crevelescu va realiza monografia contabila pentru o microintreprindere cu urmatoarele date: in anul 2017 a avut pierdere in suma de 43.925,60lei, in anul 2018 a avut profit in suma de 21.850,57 lei, in anul 2019 are un profit in suma de 92.532,87 lei. Specialistul nostru va raspunde, in cele ce urmeaza, unei serii de intrebari: In aceasta situatie, firma este conditionata sa majoreze rezerva, care in prezent este in suma de...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016