Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea Pensiilor a fost adoptata de Guvern. Ministrul Muncii: Nicio pensie nu va scadea

11-Oct-2018
14542

UPDATE: Guvernul a adoptat, in sedinte de miercuri, noul proiect al Legii Pensiilor – actul normativ primind si avizul Consiliului Economic si Social.

La finalul sedintei de Guvern, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca nicio pensie nu va scadea dupa recalculare si ca nu au fost aduse modificari nici la stagiul de cotizare, dar nici la varsta standard de pensionare. 

"Nicio pensie nu ca scadea dupa recalculare. Nu se modifica varsta standard de pensionare si nici stagiul de cotizare", a subliniat ministrul Muncii.

Cele mai importante modificari, amintite de ministrul Lia Olguta Vasiliu, privesc introducerea masteratului si doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioada asimilata urmand a se acorda cate 0,25 de puncte.

Legea pensiilor aprobata de Guvern miercuri va avea un impact financiar de 8,4 miliarde de lei in 2019, urmand sa ajunga in 2020 la 24,8 miliarde de lei, a anuntat ministrul Muncii. "Impactul financiar va fi in anul 2019 de 8,4 miliarde de lei, in 2020- 24, 8 miliarde , in 2021- 58 de miliarde, iar in anul 2022 - 81 de miliarde", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de miercuri, proiectul noii Legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Noul Proiect de Lege a pensiilor, supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii, de joi, 9 septembrie a.c., prevede ca sotul supravietuitor sa primeasca un ajutor de 25% din pensia sotului decedat, suplimentar pensiei de drept, daca durata casniciei a fost mai mare de 10 ani, cu conditia ca sotul supravietuitor sa nu se fi recasatorit.

“Art. 83 - (1) Sotul supravietuitor care nu opteaza la pensie de urmas, poate beneficia, pe langa pensia proprie, de un ajutor lunar, daca la data solicitarii acestuia, indeplineste urmatoarele conditii: 


a) a realizat stagiul complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5; 
b) a implinit varsta standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 5; 
c) nu s-a recasatorit;
d) durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.
(2) Ajutorul lunar prevazut la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei sustinatorului decedat, aflat in plata sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitarii, dupa caz.
(3) Suma drepturilor prevazute la alin. (1) si (2) este cel mult egala cu 80% din salariul minim brut pe tara garantat in plata”, sunt prevederile proiectului noii Legi a pensiilor.

Pe de alta parte, sotul supravietuitor poate opta pentru renuntarea la propria pensie, si primirea a 50% din pensia sotului decedat. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas toata viata, dupa implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In situatia in care au avut o casnicie mai mica de 15 ani, dar peste 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.

In cazul in care sorul supravietuitor este invalid, acesta are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an, ori daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.

Beneficiaza de pensie de urmas si sotul care la data decesului sustinatorului are in ingrijire unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani. Pensia de urmas se va primi pana la implinirea varstei de 7 ani a celui mai mic dintre copii, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

De asemena, in proiectul de lege se precizeaza ca nicio pensie in plata nu va scadea, iar daca, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici cel complet de cotizare.

"Proiectul de lege urmareste eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, care au facut ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, in aceeasi profesie si au cotizat egal, sa aiba pensii diferite. De asemenea, se elimina inechitatile din sistem dintre femei si barbati care au lucrat acelasi numar de ani, in aceleasi conditii si care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile in discutie se egalizeaza", se arata in comunicatul de presa transmis de Ministerul Muncii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016