Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

OBLIGATIILE persoanelor fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic

21-Feb-2020
1033

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov, a publicat un document cu privire la obligatiile persoanelor fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.

Inchirierea in scop turistic, de catre proprietari (persoane fizice obisnuite), a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minim 24 de ore si maxim 30 de zile, intr-un an calendaristic, oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.

Aceasta impozitare nu se aplica persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, intreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistica cu functiune de cazare certificata de Ministerul Turismului. 

Veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor.

MOD DE IMPOZITARE 

I. Pe baza normei anuale de venit sau optional

II. In sistem real

I. DETERMINAREA VENITULUI PE BAZA NORMEI ANUALE DE VENIT(Articolele 85, 120, 120 din Codul fiscal)

Norma de venit pentru anul 2020 corespunzatoare unei camere inchiriate in scop turistic de cãtre proprietari in locuintele personale este:
-pentru statiunile turistice de interes local si national, cu exceptia celor de pe litoralul Marii Negre, si pentru alte localitati - 15.000 lei pe an; 
-pentru statiunile turistice de interes local si national de pe litoralul Marii Negre: - pentru sezonul turistic estival definit conform legislatiei in materie, respectiv perioada 1 mai - 30 septembrie a fiecarui an - 12.500 lei - pentru extrasezon - 6.500 lei

Normele anuale de venit pot fi ajustate cu coeficientii de corectie, corespunzator criteriilor prevazute de articolul 2 din Ordinul 22/28/2012 si nu pot sa difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de catre Autoritatea Nationala pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Cometului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. 


Norma de venit si coeficientii de corectie sunt publicate de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov si pot fi vizualizate pe site-ul ANAF: 
- www.anaf.ro/Asistenta Contribuabili/Persoane fizice/Norme de venit/Norme turistice pe anul 2020, sau 
-www.anaf.ro/DGRFP BRASOV de pe harta/Asistenta Contribuabili /Informatii curente/Norme anuale de venit pentru inchirierea de camere in scop turistic si coeficientii de corectie. 

OBLIGATII DECLARATIVE:
- depunerea la organul fiscal, pentru anul in curs, pana la data de 15 martie inclusiv a anului de realizare a venitului, a “Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”,
- in cazul in care contribuabilii incep sa realizeze astfel de venituri in cursul anului au obligatia completarii si depunerii declaratiei unice, pentru anul fiscal in curs, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Declaratia unica se va completa la sectiunea “Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse pe baza de nome de venit”. 

OBLIGATII DE PLATA:
- impozitul pe venit este in cota de 10% si se aplica la norma de venit, impozitul fiind final.
Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 15 martie a anului urmator anului de realizare a venitului. 
In cazul incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului, contribuabilii notifica, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului organul fiscal prin depunerea declaratiei unice si isi recalculeaza impozitul anual datorat. 

Contribuabilii care obtin venituri determinate pe baza normei anuale de venit NU au obligatia completarii Registrului de evidenta fiscala si conducerii evidentei contabile. 

II. DETERMINAREA VENITULUI IN SISTEM REAL -PE BAZA CONTABILTATII IN PARTIDA SIMPLA - (Articolele 86, 120, 1201 , 122 din Codul fiscal)

Contribuabilii au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit articolului 68 din Codul fiscal si Ordinului ANAF 170/2015.

OBLIGATII DECLARATIVE:
1. In cursul anului:
- completarea si depunerea declaratiei unice pentru anul in curs pana la data de 15 martie inclusiv, in care contribuabilii isi exercita optiunea pentru an fiscal curent si isi estimeaza venitul pe care il vor realiza in anul respectiv.
Obs. Optiunea se exercita pentru fiecare an fiscal.
- in cazul in care contribuabilii incep sa realizeze astfel de venituri in cursul anului au obligatia completarii si depunerii declaratiei unice in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Declaratia unica se va completa la sectiunea “Date privind impozitul pe veniturile estimate din Romania, impuse in sistem real”.
- in cazul incetarii sau suspendarii temporare a activitatii in cursul anului, contribuabilii notifica, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, organul fiscal prin depunerea declaratiei unice si isi recalculeaza impozitul anual datorat.

2. Dupa incheierea anului:
- depunerea declaratiei unice pana la data de 15 martie inclusiv, a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in care declara venitul efectiv realizat in vederea definitivarii impozitului anual pe venit.

Obligatii de plata: 
- impozitul pe venit datorat este in cota de 10% aplicata asupra venitului anual determinat in sistem real, impozitul fiind final.

Termen de plata: 
- pana la data de 15 martie a anului urmator anului de realizare a venitului. 

Contribuabilii care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real au obligatia completarii Registrului de evidenta fiscala si conducerii evidentei contabile potrivit articolului 68 din Codul fiscal. 

CONTRIBUTII SOCIALE OBLIGATORII articolele 155, 170 - 174 din Codul fiscal 

- contributia de asigurari sociale (CAS) nu se datoreaza.
- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) se datoreaza in cazul in care contribuabilul estimeaza venituri din: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, investitii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura si alte surse, a caror valoare cumulata depaseste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara.

Incadrarea in plafon se efectueaza prin cumularea veniturilor mentionate mai sus, stabilite conform articolului 170 alineatul (2) din Codul fiscal. 

CASS se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul reprezentata de echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara. (pentru anul 2020: 2676 lei = 2230 lei x 12 luni x 10%)
Se datoreaza CASS, in functie de plafon, indiferent daca contribuabilii au calitatea de salariat sau pensionar. 
Contribuabilii care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate sub nivelul plafonului minim de 12 salarii minime brute pe tara pot opta pentru plata CASS in conditiile prevazute la articolului 180 din Codul fiscal. 

Termen de plata: 
-pana la data de 15 martie a anului urmator anului pentru care se datoreaza CASS. 

Pentru anul 2020 termenul de depunere al declaratiei unice si de plata a impozitului pe venit si contributiilor sociale este 25 mai 2020. 

ALTE OBLIGATII (Articolul 1 din OUG 28/1999, articolul 317 Codul fiscal)

1. Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Operatorii economici au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura. 
2. in cazul in care persoana fizica presteaza sau primeste servicii intracomunitare trebuie sa se inregistreze special in scopuri de TVA conform articolului 317 din Codul fiscal.

ORGANUL FISCAL COMPETENT (Articolele 31, 40 Codul procedura fiscala )

-organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu
-organul fiscal in raza caruia se afla situat imobilul, in cazul contribuabililor fara domiciliu fiscal in Romania. 

BAZA LEGALA 

Legea 227/2015 privind Codul fiscal - articolul 83 alineatele (3) - (5), articolele 85, 86, 87, 120, 122 si 155, 170 -174 Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala - articolele 31, 40. 
Criteriile privind stabilirea normei de venit sunt reglementate prin Ordinul comun al ministrului dezvoltarii regionale si turismului si al ministrului finantelor publice 22/28/2012. 
Instructiunile de completare ale Declaratiei unice aprobate prin Ordinul 139/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" 

ATENTIE!!! CE SE INTAMPLA ATUNCI CAND IN CURSUL ANULUI SE DEPASESTE NUMARUL DE 5 CAMERE DE INCHIRIAT (articol 87 Cod fiscal) 

Veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de inchiriat, sunt considerate ca fiind venituri din activitati independente. 

In cazul contribuabililor impozitati la norma de venit care in cursul anului depasesc numarul de 5 camere de inchiriat, de la data depasirii numarului de 5 camere si pana la sfarsitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizeaza in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit regulilor de stabilire prevazute in categoria venituri din activitati independente. 

Contribuabilii sunt obligati sa notifice organul fiscal despre acest fapt, in termen de 30 zile de la data depasirii, prin depunerea declaratiei unice rectificativa, capitolul II in care: 
- va recalcula norma de venit si impozitul anual datorat pe perioada in care venitul a fost determinat la norma de venit; -
va estima veniturile pentru perioada ramasa din anul fiscal, impusa in sistem real. 

In anul urmator anului in care s-a depasit numarul de 5 camere de inchiriat, contribuabilul determina in continuare venitului net in sistem real, sau poate opta, daca doreste, pentru determinarea venitul net anual pe baza de norma de venit potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente din Codul fiscal, prin depunerea declaratiei unice pana la data de 15 martie. (articol 83 alineat (4) si (5), articol 87 Cod fiscal) 

 

Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "OBLIGATIILE persoanelor fizice care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic":
Rating:

Nota: 3 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Ordonanta militara nr.4/2020 - Noi masuri pentru izolarea angajatilor
  • In Monitorul Oficial, partea I nr. 257 din 29.03.2020, a fost publicata Ordonanta militara nr. 4/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19. Ordonanta intra in vigoare de la 1 APRILIE si prevede noi restrictii de circulatie pentru persoanele cu varsta minima de 65 de ani, sanctionari mai dure pentru cei care parasesc carantina, izolarea angajatilor la munca, preturi plafonate si noi masuri dispuse pentru autoritatile locale si centrale. Angajatii pot beneficia, pentru o perioada...» citeste mai departe aici

 • Ministerul Sanatatii: Ordinul nr. 502/2020 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
  • Ministerul Sanatatii a publicat Ordinul nr. 502/417/2020 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017. Ordinul 502/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 253 din 27.03.2020 si a intrat in vigoare vineri - 27...» citeste mai departe aici

 • Declaratia pe proprie raspundere si adeverinta de angajator se pot completa online, in platforma oficiala
  • Ordonanta militara nr. 3/2020 a interzis circulatia persoanelor in afara locuintelor, cu cateva exceptii, precum deplasarile in scopul serviciului, aprovizionarea cu alimente, asistenta medicala, ingrijirea copilului, scurte iesiri pentru a face sport, deplasari pentru a dona sange, deplasari in scop umanitar sau cele legate de activitatea agricola. Persoanele care parasesc locuinta pentru unul dintre aceste motive sunt obligate sa aiba asupra lor declaratia pe proprie raspundere sau adeverinta...» citeste mai departe aici

 • Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilor
  • Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns. Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului: Art. 53 (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai...» citeste mai departe aici

 • Ce trebuie sa stii despre facilitatile in constructii, in cazul aplicarii pentru indemnizatie somaj tehnic
  • Daca o societate cu domeniu de activitate constructii aplica pentru luna martie si aprilie somajul tehnic, mai beneficiaza de facilitatile fiscale la plata salariilor minime de 3000 lei, avand in vedere faptul ca ordonanta 30 /2020 se aplica din 21.03.2020 si atunci plata salariilor vor fi mai mici de 3000 lei - dat fiind ca nu este luna intreaga? Potrivit specialistului nostru, raspunsul la aceasta intrebare se afla in Art. 60 pct.5 lit.a) din Codul fiscal - care conditioneaza acordarea...» citeste mai departe aici

 • MFP stabileste configuratia aparatelor de marcat integrate in automatele comerciale
  • Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de Ordin pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.479/2003. Proiectul de Ordin care a fost publicat azi - 30 martie 2020 stabileste configuratia, precum si caracteristicile tehnice si functionale ale aparatelor de marcat...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016