Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL! CEREREA de eliberare a vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit

28-Iun-2019
2741

In Monitorul Oficial din 26 iunie 2019 au fost publicate NORMELE privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, probate prin ORDINUL nr. 383 din 30 mai 2019.

Asadar, in normele de acordare a vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar se regaseste si CEREREA pe care firmele de audit trebuie sa le depuna pentru a primi viza anuala electronica pentru exercitarea activitatii de audit financiar. In cele ce urmeaza publicam modelul de cerere, asa cum a fost adoptat prin ORDINUL nr. 383 din 30 mai 2019.

Emitentul acestui Ordin este Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar (denumit in continuare ASPAAS).

CERERE

de eliberare a vizei anuale electronice pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit

Subsemnatul/Subsemnata, ..................., cu sediul profesional in localitatea .................., str. .............. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judetul/sectorul .............., legitimat(a) cu buletinul/cartea de identitate/pasaportul seria ........ nr. .........., eliberat(a) de ................ la data de ................., cod numeric personal (CNP) ..................................., auditor financiar autorizat, inregistrat in Registrul public electronic (RPE) cu numarul .............................., reprezentant legal ............................. (administrator, actionar unic, actionar majoritar, persoana imputernicita) al firmei de audit .........................., inregistrata in Registrul public electronic cu numarul ..................., CUI ...................., avand in vedere indeplinirea de catre firma de audit a conditiilor cumulative prevazute la art. 11 din Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019, solicit eliberarea de catre Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar (ASPAAS) a vizei anuale electronice (e-viza) pentru exercitarea activitatii de audit financiar.

Auditorii financiari care efectueaza auditul in numele firmei de audit, declarati la ASPAAS ca parteneri-cheie (numele, prenumele si nr. de inregistrare in RPE): ...........................…

Declar ca am luat cunostinta si imi asum prin semnatura respectarea conditiilor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit dupa cum urmeaza:

1. ASPAAS acorda viza anuala firmei de audit inregistrata in RPE sub conditie rezolutorie, astfel:

a) viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte in situatia indeplinirii de catre firma de audit a cerintelor privind obtinerea vizei prevazute de Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019, conditii asumate de catre firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, la momentul formularii cererii pentru acordarea vizei anuale, precum si pe parcursul perioadei de valabilitate a vizei anuale;

b) firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, isi asuma faptul ca neindeplinirea conditiilor de la lit. a) atrage prin indeplinirea conditiei rezolutorii desfiintarea retroactiva a vizei anuale de la momentul emiterii/constatarii, dupa caz, firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, asumandu-si consecintele legale ale desfasurarii activitatii de audit financiar fara viza anuala. Viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte doar pe perioada indeplinirii conditiilor de acordare a acesteia.

2. Viza anuala se acorda in baza cererii, conform Normelor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019. 

3. Exercitarea activitatii de audit financiar fara viza anuala emisa de autoritatea competenta - ASPAAS atrage raspunderea contraventionala a firmei de audit in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si de modificare a unor acte normative.

Adresa de e-mail ...................
Telefon ........................

Subsemnatul, .............................., declar pe propria raspundere si cunoscand sanctiunile prevazute de legea penala pentru falsul in declaratii ca informatiile furnizate sunt corecte si complete si ca sunt de acord cu stocarea, utilizarea si prelucrarea de catre ASPAAS a datelor cu caracter personal, in conditiile prevazute de Regulamentul general privind protectia datelor, in exercitarea atributiilor legale.

Firma de audit ........................
Nr. din Registrul public electronic ........................
Reprezentant legal, auditor financiar ....................
Nr. din Registrul public electronic .....................

Semnatura .......................
Data ..................... 


Extras din Ordin

(...)

ART. 2

(1) Exercitarea activitatii de audit financiar este conditionata de obtinerea vizei anuale eliberate de catre autoritatea competenta ASPAAS, fiind interzisa exercitarea activitatii de audit financiar fara a detine aceasta viza sau in baza unei alte vize decat a celei reglementate de catre autoritatea competenta ASPAAS.

(2) Exercitarea activitatii de audit financiar fara viza anuala emisa de ASPAAS atrage raspunderea contraventionala in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 162/2017 si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 162/2017.

(3) Viza anuala se elibereaza, la cerere (prezentata mai sus, n.r.), in conditiile prezentelor norme, pentru auditorii financiari inregistrati in RPE ca auditori activi. 

(4) Viza anuala se elibereaza, la cerere (anexa nr. 1b), in conditiile prezentelor norme, pentru firmele de audit inregistrate in RPE.

(5) ASPAAS acorda viza anuala auditorului financiar activ, respectiv firmei de audit inregistrat/e in RPE sub conditie rezolutorie, astfel:

a) viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte in situatia indeplinirii de catre auditorul financiar, respectiv de catre firma de audit a cerintelor privind obtinerea vizei prevazute de prezentele norme, conditii asumate de catre auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, la momentul acordarii vizei, precum si pe parcursul perioadei de valabilitate a vizei;

b) auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, isi asuma faptul ca neindeplinirea conditiilor de la lit. a) atrage, prin indeplinirea conditiei rezolutorii, desfiintarea retroactiva a vizei anuale de la momentul emiterii/constatarii, dupa caz, auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, asumandu-si consecintele legale ale desfasurarii activitatii de audit financiar fara viza. 

(6) Viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte doar pe perioada indeplinirii conditiilor de acordare a acesteia.

ART. 3
Viza anuala obtinuta in anul curent este valabila pana la data de 30 iunie a anului urmator sau pana la anularea acesteia de catre ASPAAS.

ART. 4
(1) Viza anuala se elibereaza sub forma de viza electronica, denumita in continuare e-viza anuala. 
(2) Auditorul financiar, respectiv firma de audit poate descarca e-viza anuala (anexa nr. 2a, respectiv anexa nr. 2b) de pe platforma online de raportare anuala (platforma online), pusa la dispozitie de catre ASPAAS la adresa: www.raportare.aspaas.gov.ro.

(...)

Vedeti aici Ordinul Integral >>

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016