Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

OFICIAL! CEREREA de eliberare a vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit

28-Iun-2019
1220

In Monitorul Oficial din 26 iunie 2019 au fost publicate NORMELE privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, probate prin ORDINUL nr. 383 din 30 mai 2019.

Asadar, in normele de acordare a vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar se regaseste si CEREREA pe care firmele de audit trebuie sa le depuna pentru a primi viza anuala electronica pentru exercitarea activitatii de audit financiar. In cele ce urmeaza publicam modelul de cerere, asa cum a fost adoptat prin ORDINUL nr. 383 din 30 mai 2019.

Emitentul acestui Ordin este Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar (denumit in continuare ASPAAS).

CERERE

de eliberare a vizei anuale electronice pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit

Subsemnatul/Subsemnata, ..................., cu sediul profesional in localitatea .................., str. .............. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judetul/sectorul .............., legitimat(a) cu buletinul/cartea de identitate/pasaportul seria ........ nr. .........., eliberat(a) de ................ la data de ................., cod numeric personal (CNP) ..................................., auditor financiar autorizat, inregistrat in Registrul public electronic (RPE) cu numarul .............................., reprezentant legal ............................. (administrator, actionar unic, actionar majoritar, persoana imputernicita) al firmei de audit .........................., inregistrata in Registrul public electronic cu numarul ..................., CUI ...................., avand in vedere indeplinirea de catre firma de audit a conditiilor cumulative prevazute la art. 11 din Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019, solicit eliberarea de catre Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar (ASPAAS) a vizei anuale electronice (e-viza) pentru exercitarea activitatii de audit financiar.

Auditorii financiari care efectueaza auditul in numele firmei de audit, declarati la ASPAAS ca parteneri-cheie (numele, prenumele si nr. de inregistrare in RPE): ...........................…

Declar ca am luat cunostinta si imi asum prin semnatura respectarea conditiilor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit dupa cum urmeaza:

1. ASPAAS acorda viza anuala firmei de audit inregistrata in RPE sub conditie rezolutorie, astfel:

a) viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte in situatia indeplinirii de catre firma de audit a cerintelor privind obtinerea vizei prevazute de Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019, conditii asumate de catre firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, la momentul formularii cererii pentru acordarea vizei anuale, precum si pe parcursul perioadei de valabilitate a vizei anuale;

b) firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, isi asuma faptul ca neindeplinirea conditiilor de la lit. a) atrage prin indeplinirea conditiei rezolutorii desfiintarea retroactiva a vizei anuale de la momentul emiterii/constatarii, dupa caz, firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, asumandu-si consecintele legale ale desfasurarii activitatii de audit financiar fara viza anuala. Viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte doar pe perioada indeplinirii conditiilor de acordare a acesteia.

2. Viza anuala se acorda in baza cererii, conform Normelor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019. 

3. Exercitarea activitatii de audit financiar fara viza anuala emisa de autoritatea competenta - ASPAAS atrage raspunderea contraventionala a firmei de audit in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si de modificare a unor acte normative.

Adresa de e-mail ...................
Telefon ........................

Subsemnatul, .............................., declar pe propria raspundere si cunoscand sanctiunile prevazute de legea penala pentru falsul in declaratii ca informatiile furnizate sunt corecte si complete si ca sunt de acord cu stocarea, utilizarea si prelucrarea de catre ASPAAS a datelor cu caracter personal, in conditiile prevazute de Regulamentul general privind protectia datelor, in exercitarea atributiilor legale.

Firma de audit ........................
Nr. din Registrul public electronic ........................
Reprezentant legal, auditor financiar ....................
Nr. din Registrul public electronic .....................

Semnatura .......................
Data ..................... 


Extras din Ordin

(...)

ART. 2

(1) Exercitarea activitatii de audit financiar este conditionata de obtinerea vizei anuale eliberate de catre autoritatea competenta ASPAAS, fiind interzisa exercitarea activitatii de audit financiar fara a detine aceasta viza sau in baza unei alte vize decat a celei reglementate de catre autoritatea competenta ASPAAS.

(2) Exercitarea activitatii de audit financiar fara viza anuala emisa de ASPAAS atrage raspunderea contraventionala in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 162/2017 si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 162/2017.

(3) Viza anuala se elibereaza, la cerere (prezentata mai sus, n.r.), in conditiile prezentelor norme, pentru auditorii financiari inregistrati in RPE ca auditori activi. 

(4) Viza anuala se elibereaza, la cerere (anexa nr. 1b), in conditiile prezentelor norme, pentru firmele de audit inregistrate in RPE.

(5) ASPAAS acorda viza anuala auditorului financiar activ, respectiv firmei de audit inregistrat/e in RPE sub conditie rezolutorie, astfel:

a) viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte in situatia indeplinirii de catre auditorul financiar, respectiv de catre firma de audit a cerintelor privind obtinerea vizei prevazute de prezentele norme, conditii asumate de catre auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, la momentul acordarii vizei, precum si pe parcursul perioadei de valabilitate a vizei;

b) auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, isi asuma faptul ca neindeplinirea conditiilor de la lit. a) atrage, prin indeplinirea conditiei rezolutorii, desfiintarea retroactiva a vizei anuale de la momentul emiterii/constatarii, dupa caz, auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, asumandu-si consecintele legale ale desfasurarii activitatii de audit financiar fara viza. 

(6) Viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte doar pe perioada indeplinirii conditiilor de acordare a acesteia.

ART. 3
Viza anuala obtinuta in anul curent este valabila pana la data de 30 iunie a anului urmator sau pana la anularea acesteia de catre ASPAAS.

ART. 4
(1) Viza anuala se elibereaza sub forma de viza electronica, denumita in continuare e-viza anuala. 
(2) Auditorul financiar, respectiv firma de audit poate descarca e-viza anuala (anexa nr. 2a, respectiv anexa nr. 2b) de pe platforma online de raportare anuala (platforma online), pusa la dispozitie de catre ASPAAS la adresa: www.raportare.aspaas.gov.ro.

(...)

Vedeti aici Ordinul Integral >>

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "OFICIAL! CEREREA de eliberare a vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Erori contabile. Cum se face corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare si raportarile anuale
  • Conform Agentiei National de Administrare Fiscala, corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale se poate efectua doar in conditiile Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Situatiile financiare...» citeste mai departe aici

 • Obligatii si sanctiuni noi referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor
  • Legea nr. 129/2019 din 21 iulie 2019, privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, a adus modificari importante in materie de prevenire si combatere a spalarii banilor. Confiscarea unor sume de bani sau retragerea avizelor sau a autorizatiilor, doar cateva dintre sanctiunile nerespectarii legii. Pentru a scapa de sanctiunile dure sau chiar de amenzile usturatoare, care pot ajunge si pana la sute de mii de lei, comanda lucrarea pe stick Prevenirea si combaterea spalarii banilor....» citeste mai departe aici

 • Contabilitatea in partida dubla. Registre si formulare obligatorii ale operatorilor economici
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid oficial cu privire la utilizarea documentelor financiar-contabile si intocmirea raportarilor anuale. Ghidul se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla, dupa caz. Intr-un articol anterior am discutat despre normele generale, formularele financiar-contabile si registrele...» citeste mai departe aici

 • Informatia inseamna putere: afla tot ce trebuie sa stii despre cum sa incepi propria afacere
  • Schimbarile sociale din ultimii zece, poate chiar douazeci de ani au influentat enorm felul in care azi ne raportam la viata cotidiana. Generatia nativilor digitali, cum mai este denumita generatia persoanelor nascute dupa 1990 este total diferita de ceilalti. Ei au fost primii care au utilizat retelele sociale sau tehnologia mobila avand independenta proprie si foarte multa determinare. Nativii digitali stiu foarte bine ce isi doresc, astfel si angajatorii trebuie sa inteleaga cum ii pot atrage...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016