Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In Monitorul Oficial din 26 iunie 2019 au fost publicate NORMELE privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, probate prin ORDINUL nr. 383 din 30 mai 2019.
Asadar, in normele de acordare a vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar se regaseste si CEREREA pe care firmele de audit trebuie sa le depuna pentru a primi viza anuala electronica pentru exercitarea activitatii de audit financiar. In cele ce urmeaza publicam modelul de cerere, asa cum a fost adoptat prin ORDINUL nr. 383 din 30 mai 2019.
Emitentul acestui Ordin este Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar (denumit in continuare ASPAAS).
CERERE
de eliberare a vizei anuale electronice pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit
Subsemnatul/Subsemnata, ..................., cu sediul profesional in localitatea .................., str. .............. nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., judetul/sectorul .............., legitimat(a) cu buletinul/cartea de identitate/pasaportul seria ........ nr. .........., eliberat(a) de ................ la data de ................., cod numeric personal (CNP) ..................................., auditor financiar autorizat, inregistrat in Registrul public electronic (RPE) cu numarul .............................., reprezentant legal ............................. (administrator, actionar unic, actionar majoritar, persoana imputernicita) al firmei de audit .........................., inregistrata in Registrul public electronic cu numarul ..................., CUI ...................., avand in vedere indeplinirea de catre firma de audit a conditiilor cumulative prevazute la art. 11 din Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019, solicit eliberarea de catre Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar (ASPAAS) a vizei anuale electronice (e-viza) pentru exercitarea activitatii de audit financiar.
Auditorii financiari care efectueaza auditul in numele firmei de audit, declarati la ASPAAS ca parteneri-cheie (numele, prenumele si nr. de inregistrare in RPE): ...........................…
Declar ca am luat cunostinta si imi asum prin semnatura respectarea conditiilor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar de catre firma de audit dupa cum urmeaza:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
1. ASPAAS acorda viza anuala firmei de audit inregistrata in RPE sub conditie rezolutorie, astfel:
a) viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte in situatia indeplinirii de catre firma de audit a cerintelor privind obtinerea vizei prevazute de Normele privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019, conditii asumate de catre firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, la momentul formularii cererii pentru acordarea vizei anuale, precum si pe parcursul perioadei de valabilitate a vizei anuale;
b) firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, isi asuma faptul ca neindeplinirea conditiilor de la lit. a) atrage prin indeplinirea conditiei rezolutorii desfiintarea retroactiva a vizei anuale de la momentul emiterii/constatarii, dupa caz, firma de audit prin auditorul financiar, reprezentant legal al acesteia, asumandu-si consecintele legale ale desfasurarii activitatii de audit financiar fara viza anuala. Viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte doar pe perioada indeplinirii conditiilor de acordare a acesteia.
2. Viza anuala se acorda in baza cererii, conform Normelor privind acordarea vizei anuale pentru exercitarea activitatii de audit financiar, aprobate prin Ordinul presedintelui Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 383/2019.
3. Exercitarea activitatii de audit financiar fara viza anuala emisa de autoritatea competenta - ASPAAS atrage raspunderea contraventionala a firmei de audit in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si de modificare a unor acte normative.
Adresa de e-mail ...................
Telefon ........................
Subsemnatul, .............................., declar pe propria raspundere si cunoscand sanctiunile prevazute de legea penala pentru falsul in declaratii ca informatiile furnizate sunt corecte si complete si ca sunt de acord cu stocarea, utilizarea si prelucrarea de catre ASPAAS a datelor cu caracter personal, in conditiile prevazute de Regulamentul general privind protectia datelor, in exercitarea atributiilor legale.
Firma de audit ........................
Nr. din Registrul public electronic ........................
Reprezentant legal, auditor financiar ....................
Nr. din Registrul public electronic .....................
Semnatura .......................
Data .....................
(...)
ART. 2
(1) Exercitarea activitatii de audit financiar este conditionata de obtinerea vizei anuale eliberate de catre autoritatea competenta ASPAAS, fiind interzisa exercitarea activitatii de audit financiar fara a detine aceasta viza sau in baza unei alte vize decat a celei reglementate de catre autoritatea competenta ASPAAS.
(2) Exercitarea activitatii de audit financiar fara viza anuala emisa de ASPAAS atrage raspunderea contraventionala in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 162/2017 si se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 162/2017.
(3) Viza anuala se elibereaza, la cerere (prezentata mai sus, n.r.), in conditiile prezentelor norme, pentru auditorii financiari inregistrati in RPE ca auditori activi.
(4) Viza anuala se elibereaza, la cerere (anexa nr. 1b), in conditiile prezentelor norme, pentru firmele de audit inregistrate in RPE.
(5) ASPAAS acorda viza anuala auditorului financiar activ, respectiv firmei de audit inregistrat/e in RPE sub conditie rezolutorie, astfel:
a) viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte in situatia indeplinirii de catre auditorul financiar, respectiv de catre firma de audit a cerintelor privind obtinerea vizei prevazute de prezentele norme, conditii asumate de catre auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, la momentul acordarii vizei, precum si pe parcursul perioadei de valabilitate a vizei;
b) auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, isi asuma faptul ca neindeplinirea conditiilor de la lit. a) atrage, prin indeplinirea conditiei rezolutorii, desfiintarea retroactiva a vizei anuale de la momentul emiterii/constatarii, dupa caz, auditorul financiar, respectiv firma de audit prin auditorul financiar, reprezentantul legal al acesteia, asumandu-si consecintele legale ale desfasurarii activitatii de audit financiar fara viza.
(6) Viza anuala eliberata de ASPAAS este valabila si produce efecte doar pe perioada indeplinirii conditiilor de acordare a acesteia.
ART. 3
Viza anuala obtinuta in anul curent este valabila pana la data de 30 iunie a anului urmator sau pana la anularea acesteia de catre ASPAAS.
ART. 4
(1) Viza anuala se elibereaza sub forma de viza electronica, denumita in continuare e-viza anuala.
(2) Auditorul financiar, respectiv firma de audit poate descarca e-viza anuala (anexa nr. 2a, respectiv anexa nr. 2b) de pe platforma online de raportare anuala (platforma online), pusa la dispozitie de catre ASPAAS la adresa: www.raportare.aspaas.gov.ro.
(...)
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Cum se calculeaza cifra de afaceri pentru accesarea granturilor HoReCaAuditul financiar se modifica. Reguli noi la inregistrarea auditorilor financiariAuditul financiar. Este obligatoriu pentru...Auditul intern. Ce presupune, cine are obligatia intocmirii acestuia si studiu de caz practicNoutati Legislatie Fiscala 29 decembrie 2008 - 02 ianuarie 2009Ultimele articole
Situatii financiare 2024. ONG-urile au obligatia auditarii Situatiilor Financiare?OUG 10/2021-noi masuri pentru sprijinirea Horeca! Platile catre firme se vor face pana cel tarziu la 30 iunie 2022Lista firmelor de audit aprobate sa efectueze auditul statutar al situatiilor financiare ale societatilor de asigurare/reasigurareOferte de munca - Slujbe disponibile acumSeminarul National de Contabilitate, Ziua II - Totul despre Ordinul 3055Articole similare
Auditul financiar - cand este obligatoriu?Noi reguli de audit financiar. Se schimba si atributiile contabililorAuditor financiar: Tot ce trebuie sa stii pentru promovarea examenului de acces la stagiuMFP: Modificari privind structura organizatorica a Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit StatuarAuditul financiar se modifica. Reguli noi la inregistrarea auditorilor financiariArticole similare
Consecinte pentru firmele care NU respecta obligatia de auditare a situatiilor financiare anualeNoi reguli de AUDIT FINANCIAR. Se schimba si atributiile contabililorNoutati Legislatie Fiscala 19-25 mai 2008Firme care au trecut la impozit pe profit din sem. II 2023. Cum se calculeaza impozitul in acest caz?Firmele care la final de 2022 au depasit cifa de afaceri de 500.000 euro sunt OBLIGATE sa intre la plata impozitului pe profit?Ultimele articole
Trecere de la impozit pe profit la impozit micro in 2025. ConditiiInfiintare microintreprindere in 2024. Plafonul de 500.00 euro se analizeaza pe o singura firma?De cand pot trece firmele la impozit micro daca nu angajeaza cel putin un salariat in 30 de zile?Pana pe 25 aprilie 2024 trebuie declarat si platit impozitul micro si cel pe profitFirmele care NU depasesc plafonul de 500.000 euro pot face trecerea la impozit pe profit prin optiune?Sfaturi de la experti
Chirie de la persoana fizica si juridica. Completare declaratia unica. Plata CASS. Depunere C168
Intrebare: 1. O persoana fizica inchiriaza un apartament unei persoane juridice incepand cu 01.08.2023 pana in 31.08.2024. In luna septembrie 2024, intocmeste un act aditional de prelungire pentru perioada 01.09.2024 - 01.09.2025. Chiria...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cesiune creanta. Monografie contabila
Intrebare: Societatea noastra a incheiat cu o banca un contract de cesiune pentru creantele detinute de aceasta (banca) impotriva unui debitor. Dupa achitarea contractului catre banca, societatea noastra doreste cesionarea creantei cumparate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA