Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sanctiunile pentru E-Transport, amanate din nou cu 3 luni. Se vor aplica din ianuarie 2023

22-Sep-2022
2828
Sanctiunile pentru E-Transport, amanate din nou cu 3 luni. Se vor aplica din ianuarie 2023
Un nou Proiect de OUG pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor prevede amanarea, cu inca 3 luni, a aplicarii sanctiunilor pentru sistemul E-Transport. Acest lucru inseamna ca prevederile OG 41/2022 vor intra in vigoare din 1 ianuarie 2023.

Proiectul Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative prevede noi reguli pentru utilizarea sistemului RO e-Transport. Printre ele amintim prorogarea cu inca 3 luni a aplicarii sanctiunilor aferente pentru persoanele care nu respecta legislatia in vigoare.

Prin proiectul de act normativ se propune ca prevederile art. 13 si 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 cu modificarile si completarile ulterioare, care vizeaza stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor, sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2023. 

Reamintim ca amenzile pentru nerespectarea legislatiei in vigoare privind sistemul E-Transport ar fi trebuit sa se aplice din 1 octombrie 2022, conform OUG 106/2022. Ordonanta de Urgenta 106/2022 a suspendat prevederile art.13 si 14 din OUG 41/2022 care contin amenzile contraventionale aplicabile pentru persoanele care nu respecta legislatia in vigoare privind utilizarea E-Transport pana pe 1 octombrie 2022.

Alte schimbari preconizate:
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Deductibilitate impozit auto Ca o concluzie, ati spus ca pentru autoturismele utilizate in scop mixt (in scopul desfasurarii activitatii si in scop personal) impozitul este deductibil 50%, iar pentru...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Monografie garantie ambalaje nereturnate Cum se stinge contul 461.SGR pentru ambalajele inregistrate in evidenta contabila, avand in vedere ca inregistrarea lor a rezultat in urma cumpararilor de apa ½ l, cand...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Scadere din evidenta mijloace fixe lipsa la inventar Societatea noastra detine matrite (mijloace fixe) in custodie la o firma din Polonia. Aceste matrite au fost cumparate de la firma din Polonia si au ramas in custodie in Polonia,...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Locuinta de serviciu administrator. Contract de comodat Societate comerciala cu activitate de comert, are sediul social in apartamentul proprietate personala asociat unic care este si administrator; sediul social se afla in mediul...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inchiriere teren. Monografie contabila Societatea noastra a inchiriat un teren pentru o activitate secundara de la o persoana fizica. Impozitul pe venit din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea...citeste mai mult


Avand in vedere necesitatea asigurarii unei mai bune conformari a contribuabililor din perspectiva indeplinirii obligatiilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, necesare continuarii activitatii cu efect direct atat in ceea ce priveste colectarea veniturilor la bugetul general consolidat al statului, cat si in ceea ce priveste sustinerea unei economii active, iar pe de alta parte, protejarea bugetului de stat prin impiedicarea efectuarii unor operatiuni cu rea-credinta in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prevazute de lege, prin proiectul de act normativ se propun urmatoarele:

Imbunatatirea si extinderea notiunilor utilizate in cuprinsul actului normativ pentru claritatea textului si pentru a integra toate situatiile care pot sa apara in practica si care necesita declarare in sistem.

Reglementarea obligatiei de publicare pe site a informatiilor privind protocoalele incheiate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu institutiile/autoritatile carora Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.41/2022 le incumba atributii si responsabilitati.

Pentru atingerea scopului urmarit prin actul normativ si stabilirea unui mecanism de declarare a bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier pe drumurile publice, indiferent de tipul operatiunii comerciale, se propune instituirea obligatiei de declarare pentru noi utilizatori, raportat la tipul de operatiuni care pot sa apara in practica, respectiv: 

-operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat detinute si transportate intre locul de incarcare si locul de descarcare, situate pe teritoriul national;

-prestatorul de servicii din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei pentru prestarea de servicii, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in statul partenerului comercial;

-beneficiarul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile expediate din Romania pentru prestarea de servicii intr-un stat membru UE, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in Romania;

-clientul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru catre care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei cat si pentru bunurile livrate intr-un stadiu ulterior dupa sosire, catre alta persoana impozabila din Romania sau in cazul in care bunurile respective sunt returnate in statul membru din care au fost expediate sau transportate initial;

- furnizorul din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru din care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile expediate din Romania cat si in cazul in care bunurile respective sunt returnate in Romania.

Se propune reglementarea obligatiei organizatorului transportului sau operatorului de transport, sa actualizeze in perioada de valabilitate a codului UIT, informatiile privind identificarea vehiculului de transport rutier, ori de cate ori acestea se modifica, inainte de repunerea in miscare.

Se propune instituirea unui mecanism de declarare sau actualizare a datelor, dupa caz, in situatia in care Sistemul RO e-Transport nu este functional.

Pentru a veni in sprijinul contribuabililor, din perspectiva conformarii in ceea ce priveste declararea si actualizarea datelor in Sistemului RO e-Transport, se propune ca perioadele de nefunctionare a sistemului sa fie publicate pe paginile de internet ale Administratiei Nationale de Administrare Fiscala si Ministerului Finantelor.

Se propune extinderea termenului de valabilitate a codului UIT de la 5 zile calendaristice la 10 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, precum si in cazul operatiunilor comerciale reprezentand un nontransfer si transportul bunurilor reprezentand stocuri la dispozitia clientului conform art. 270 alin. (12) lit. f) si art. 2701 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Se propune sanctionarea neindeplinirii obligatiei de declarare si/sau de actualizare a datelor, dupa repunerea in functiune a sistemului RO e-Transport.

Se propune extinderea competentelor de constatare a contraventiilor si aplicare a sanctiunilor si pentru personalul din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne, procedura de aplicare, in acest caz, urmand sa fie stabilita prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016