Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E-Transport devine obligatoriu de la 1 iulie insa amenzile contraventionale NU vor fi aplicate pana in septembrie

29-Iun-2022
11606
E-Transport devine obligatoriu de la 1 iulie insa amenzile contraventionale NU vor fi aplicate pana in septembrie

UPDATE: OUG 106/2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 657 din 1 iulie 2022.

Sistemul E-Transport este in prezent optional, insa de la 1 iulie va deveni obligatoriu: transporturile rutiere de bunuri riscante vor fi raportate in sistem. Pentru ca termenul de implementare este destul de scurt, autoritatile au propus, printr-un nou Proiect de OUG, amanarea aplicarii amenzilor contraventionale pentru neraportare pana pe 31 august 2022.

Astfel, conform noului act normativ (care trebuie sa fie aprobat si publicat in Monitorul Oficial pentru a putea fi implementat), amenzile pentru neraportarea in E-Transport date persoanelor fizice si juridice vor si amanate cu doua luni, chiar daca sistemul devine obligatoriu de la 1 iulie.

``Procedura pentru aplicarea raportarii in sistemul RO e-Transport se afla in curs de definitivare, iar termenul pana la data intrarii in vigoare a obligatiei de declarare este destul de scurt. In acest context operatorii economici sunt in impozibilitatea de a crea propriile proceduri interne legate de logistica si de implementare a aspectelor IT, in special al contribuabililor cu tranzactii multiple``, se arata in Nota de fundamentare.

Pentru neraportarea in E-Transport sunt prevazute amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei pentru persoanele fizice si cele juridice care vor fi amanate insa pana pe 31 august 2022 inclusiv. Detalii despre amenzi, AICI>>

``Avand in vedere necesitatea asigurarii conformarii contribuabililor din perspectiva indeplinirii obligatiilor prevazute de OUG 41/2022, necesare continuarii activitatii cu efect direct atat in ceea ce priveste colectarea veniturilor la bugetul general consolidat al statului, cat si in ceea ce priveste sustinerea unei economii active, precum si protejarea bugetului de stat prin impiedicarea efectuarii unor operatiuni de rea-credinta in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prevazute de lege, iar pe de alta parte, solicitarile repetate ale reprezentantilor mediului de afaceri, se propune prorogarea termenului prevazut la art. 18 din OUG 41/2022 pana la data de 31 august 2022 inclusiv``, este stipulat in noua lege.

Declarare in RO e-Transport

Obligatia declararii in sistemul RO e-Transport a modulelor informatice de gestiune a transporturilor de bunuri prin care sunt inregistrate datele referitoare la expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detaliile cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum si codul UIT generat, referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine urmatorilor utilizatori:

a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;


b) beneficiarului din Romania in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
c) furnizorului din Romania in cazul tranzactiilor interne sau a livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa caz;
d) depozitarului in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.

Utilizatorii prevazuti mai sus sunt obligati sa puna la dispozitia operatorului de transport rutier codul UIT aferent bunurilor transportate, direct sau prin intermediul organizatorului transportului, pana cel tarziu la prezentarea vehiculului in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz. Codul UIT este inscris in mod obligatoriu pe documentul de transport, lizibil si fara stersaturi sau adaugiri.

Declarare anticipata in RO e-Transport

Declararea datelor in sistemul RO e-Transport se va face anticipat, acestea fiind valabile o perioada prestabilita de la data inceperii transportului. Totodata, sistemul va permite modificarea datelor declarate pana la intrarea pe teritoriul national sau pana la punerea in miscare a vehiculului cu care se efectueaza transportul.
In cazul in care sunt transportate atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte bunuri care nu fac parte din categoria celor cu risc fiscal ridicat stabilite in acest sens prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, utilizatorii au obligatia sa declare in Sistemul RO e-Transport datele aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate, iar codul UIT sau codurile UIT insotesc documentul de transport aferent acestora. 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016