Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa datorata la Fondul de mediu in cazul importului de produse ambalate

15-Ian-2010
25462

Problema


Amprimit de la Fondul demediu o notificare pentru ca am facut importuri si avem obligatia declararii platii pentru toate ambalajele aferente bunurilor importate. Noi am importat seminte ambalate in saci de hartie.

Trebuie sa declaram si acesti saci?

Solutie

Vrei sa ai din cand in cand o pauza, sa iti aduci aminte ce inseamna weekend si sa te poti trezi dimineata fara sa inchizi imediat ochii la gandul ca incepe o noua zi de chin?

Art. 9 din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede: ?Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din: (....) d) o contributie de 2 lei/ kg, datorata de operatorii economici responsabili, pentru diferenta dintre obiectivele anuale de valorificare sau incinerare in instalatii de incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje, prevazute in legislatia in vigoare, si cantitatile efectiv valorificate sau incinerate cu recuperare de energie.?

Prevederi referitoare la aceasta taxa sunt cuprinse in art. 31-38 din Metodologia de calcul a contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu, aprobata prin Ordinul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 578/2006.

Potrivit acestora, obligatia de a plati la Fondul pentru mediu taxa de 2 lei/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala revine urmatorilor operatori economici responsabili:

a) operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare si tertiare, folosite pentru ambalarea produselor lor;

b) operatorii economici care ambaleaza produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata nationala;

c) operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective.

Aceasta taxa se plateste anual, numai in cazul neindeplinirii obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje, in conformitate cu prevederile H.G. nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, pe diferenta dintre obiectivul anual de valorificare a deseurilor de ambalaje si obiectivul efectiv realizat de operatorii economici responsabili.

Obiectivul anual de valorificare a deseurilor de ambalaje se realizeaza in mod individual, prin:

a) valorificarea de catre operatorii economici responsabili a deseurilor de ambalaje generate si a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piata;

b) incredintarea de catre operatorii economici responsabili a deseurilor de ambalaje generate si a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piata, in baza unui contract, unui operator economic valorificator.

Operatorii economici responsabili trebuie sa faca dovada preluarii/colectarii de pe piata a propriilor ambalaje.
Operatorii economici responsabili care au optat pentru realizarea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje in mod individual trebuie sa dovedeasca realizarea acestuia prin documente justificative din care sa rezulte:

a) situatia privind deseurile de ambalaje generate si a propriilor ambalaje preluate/colectate de pe piata nationala pe tip de material;
b) situatia privind valorificarea deseurilor de ambalaje/contractul incheiat cu un operator economic valorificator, in scopul indeplinirii obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje;
c) situatia eliberata de catre operatorul economic valorificator, prin care sa se evidentieze distinct cantitatile de deseuri de ambalaje valorificate, pe tip de material, dintre cele preluate de la operatorii economici responsabili, precum si metoda de valorificare.

Seful se asteapta sa fii un foarte bun cunoscator al legilor si, mai ales, sa ai mereu solutia cea mai buna si mai ieftina la orice problema a firmei?

Acestia sunt obligati:

a) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala;

b) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de deseuri de ambalaje generate, precum si cantitatile de ambalaje preluate/ colectate de pe piata nationala si incredintate spre valorificare, exclusiv deseurile de productie;

c) sa declare lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, diferenta dintre obiectivul calculat utilizandu-se procentajul stabilit prin H.G. nr. 621/2005 ca obiectiv de valorificare anual si obiectivul efectiv realizat;

d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata pentru neindeplinirea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje aferente bunurilor ambalate si/sau ambalajelor de desfacere introduse pe piata nationala, stabilit prin H.G. nr. 621/2005.

Operatorii economici responsabili care au optat pentru realizarea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje prin transferul responsabilitatii sunt obligati:

a) sa stabileasca lunar, pentru fiecare tip de material, cantitatile de ambalaje introduse pe piata nationala;

b) sa obtina lunar de la operatorul economic caruia i-au transferat responsabilitatea pentru realizarea obiectivului anual de valorificare, pentru fiecare tip de material, situatia cantitatilor de deseuri de ambalaje valorificate in numele lui, precum si metoda de valorificare;

c) sa declare lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea, diferenta dintre obiectivul calculat utilizandu- se procentajul stabilit prin H.G. nr. 621/2005 ca obiectiv de valorificare anual si obiectivul efectiv realizat;

d) sa declare si sa plateasca anual, pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator celui in care s-a desfasurat activitatea, suma datorata pentru neindeplinirea obiectivului anual de valorificare a deseurilor de ambalaje aferente bunurilor ambalate si/sau ambalajelor de desfacere introduse pe piata nationala, stabilita prin H.G. nr. 621/2005.

Astfel, pentru produsele ambalate importate, respectiv semintele ambalate in saci de hartie, aveti obligatia de a calcula, a declara si a plati la Fondul de mediu taxade 2 lei/kgdin greutatea ambalajelor, in conditiile prezentate.

Articol preluat din Newslettereul Contabilului 2010 nr. 2/ decembrie 2009

Articol adaugat la 15 ianuarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016