Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tichete cadou. Conditii acordare. VIDEO

17-Apr-2012
5358
Utilizarea tichetelor cadou pentru campaniile de marketing

Detinem o fabricuta de mobila si vindem mobila produsa unei alte companii din acelasi grup de firme. Cea de a doua companie din grup comercializeaza mobila in magazinele proprii.

Dorim sa stim daca firma care produce mobila poate folosi tichetele de marketing pentru a stimula vanzatorii care-i vand mobila, vanzatori care lucreaza in magazinele celei de a doua firme.

Daca da, cum trebuie sa procedeze firma care este producatoarea/furnizoarea de mobila si cum trebuie sa procedeze firma care cumpara mobila si care o vinde catre clientii finali, pentru ca intreg procesul de stimulare a vanzarii sa fie perfect legal?

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcontabilitate.ro




Raspuns:

Potrivit art. 2 alin (1) din Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, precum si pentru cheltuieli sociale.
otrivit pct 2.2 din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor Legii 193/2006 , angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou. In acest caz, regimul fiscal aplicabil contravalorii nominale a tichetelor cadou acordate de angajatori este cel stabilit prin dispozitiile Legii 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, pentru cheltuielile efectuate de contribuabili.

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal , sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, in baza unui contract scris, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare.

Avand in vedere aceste prevederi, cheltuielile cu tichetele cadou sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in conditiile in care exista documente justificative: factura primita de la unitatea emitenta a tichetelor cadou, contract cu clientul partener pentru desfasurarea campaniei de promovare a produselor, proces verbal de predare primire tichete, regulament campanie promotionala aprobat de conducerea societatii pentru organizarea campaniei de marketing pentru promovarea produselor, stimularea vanzarilor, in care sa fie inscrisa perioada de desfasurare, in ce consta, modalitati de promovare, persoane responsabile, beneficiarii tichetelor etc.

In situatia prezentata, destinatarii tichetelor cadou sunt angajatii companie din grup, clientul dvs, deci nu se poate sustine ca acestia nu cunosc firma si produsele acesteia si nici nu sunt potentiali clienti. Totodata, serviciul de reclama si publicitate nu este efectuat de catre o firma specializata in baza unui contract scris.

Din aceasta perspectiva apreciem ca, cheltuielile ocazionate de acordarea tichetelor cadou angajatilor companiei din grup nu se incadreaza in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate deductibile la determinarea profitului impozabil. Insa pot fi incadrate la cheltuieli de protocol, deductibile limitat conform art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal .

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, cu cota de 16%, potrivit prevederilor art. 78 din Codul fiscal .

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorul de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final. Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul se declara prin formularul 100 si 205.
Impozitul este final iar beneficiarii veniturilor nu au obligatia de a raporta aceste venituri organelor fiscale.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016