
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat, in data de 28 si 29 ianuarie 2021, PDF-ul inteligent pentru descarcarea DAC6 - Formular utilizat de intermediarii sau contribuabilii relevanti, dupa caz, in vederea raportarii informatiilor cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii - publicat in data de 20.01.2021
Pentru a descarca Soft A, click AICI.
Pentru a descarca Soft J, click AICI.
DAC 6 este un formular in care se raporteaza aranjamentele transfrontaliere* catre ANAF
*aranjamente care implica Romania si cel putin inca un alt stat, fie el din UE sau din afara UE
DAC 6 este impusa de Directiva Europeana transpusa in legislatia nationala prin Ordonanta Guvernamentala nr 5/2020 (OG 5/2020)
Raportul 1 - cel simplu – data limita 31.01.2021 – vizeaza aranjamentele din a doua jumatate a anului 2020 (extrem de reduse din pricina pandemiei)
Raportul 2 - cel complicat – data limita 28.02.2021 – vizeaza aranjamentele din perioada 25 iulie 2019 – 30 iunie 2020
Raportul 3 – in 30 de zile (incepand cu 1 ianuarie 2021) incepand cu ziua urmatoare datei la care a fost intreprins primul pas in implementare
OBLIGATIA de raportare este a intermediarului (contabil, consultant fiscal, avocat, notar) sau a contribuabilului (firma in sine). Intotdeauna, insa, contribuabilii trebuie sa controleze ce informatii sunt raportate despre tranzactiile lor.
Raportul exclusiv online prin portalul e-Guvernare.ro, folosind un formular special al Fiscului
De ce este important si, in acelasi timp, periculos DAC6 pentru unii contribuabili?
Desi directiva se adreseaza intermediarilor, adevarata tinta o reprezinta contribuabilii – beneficiari ai aranjamentelor in cauza.
Se rescrie parteneriatul dintre clientul contribuabil si intermediarul sau fiscal (contabil, consultant fiscal, avocat, notar).
Vor creste costurile de conformare ( re-verificarea tranzactiilor, prin alocarea unei echipe dedicate sau prin externalizarea procesului).
Noile informatii vor duce la (re)incadrarea contribuabilului intr-un profil de risc – consecinte in relatia cu administratia fiscala, dar si in ce priveste imaginea fiscala receptata de terti.
Dpdv al inspectiei fiscale, se impune documentarea aranjamentelor raportate, dar si a celor care NU sunt raportate (trebuie justificat de ce nu sunt raportate).
Mare atentie! La un control fiscal nu se poate spune: nu am nimic de raportat! Trebuie facuta dovada ca nu este nimic de raportat.
Amenzile sunt extrem de mari; intre 20.000 RON – 100.000 RON pentru fiecare aranjament care nu este raportat sau este raportat cu intarziere.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Care este prevederea legala care precizeaza ca nu este cheltuiala deductibila pentru PFA, II si AF contributia de asigurari de sanatate, in sistem real?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Societatea X este sub beneficiile OUG 132/2020 pentru o parte din salariati. Pentru un astfel de salariat am primit la societate o poprire pe o treime din salariu. Care este suma pentru care ne raportam pentru calculul popririi?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<