
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Regasiti mai jos prevederile speciale cuprinse in noua forma a Codului fiscal, publicata recent in Monitorul Oficial, sub forma Legii 227/2015.
Iata care sunt aceste reglementari de care vom tine cont incepand cu 2016:
Art. 11. - (1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.
Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta.
(2) Tranzactiile transfrontaliere sau o serie de tranzactii transfrontaliere care sunt calificate ca fiind artificiale de organele fiscale competente nu vor face parte din domeniul de aplicare a conventiilor de evitare a dublei impuneri.
(3) Prin tranzactii transfrontaliere artificiale se intelege tranzactiile transfrontaliere sau seriile de tranzactii transfrontaliere care nu au un continut economic si care nu pot fi utilizate in mod normal in cadrul unor practici economice obisnuite, scopul esential al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obtine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate. Tranzactiile transfrontaliere sau seriile de tranzactii transfrontaliere sunt acele tranzactii efectuate intre doua sau mai multe persoane dintre care cel putin una se afla in afara Romaniei.
(4) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. in cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei. Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala. La stabilirea valorii de piata a tranzactiilor desfasurate intre persoane afiliate se foloseste metoda cea mai adecvata dintre urmatoarele:
a) metoda compararii preturilor;
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
(7) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform Codului de procedura fiscala, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
(8) Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b)-e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva. Pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care persoana nu are un cod valabil de TVA, destinate operatiunilor care urmeaza a fi efectuate dupa data inregistrarii in scopuri de TVA care dau drept de deducere potrivit titlului VII, se ajusteaza in favoarea persoanei impozabile, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus de persoana impozabila dupa inregistrarea in scopuri de TVA sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, taxa aferenta:
a) bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, constatate pe baza de inventariere, in momentul inregistrarii;
b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, precum si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, aflate in proprietatea sa in momentul inregistrarii;
c) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) inainte de data inregistrarii si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.
(9) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b)-e) si lit. h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014.
(10) in cazurile prevazute la alin. (6)-(9), in situatia in care apar evenimentele mentionate la art. 287, ajustarea bazei de impozitare a TVA si, respectiv, ajustarea taxei deductibile de catre beneficiar se realizeaza conform prevederilor din normele metodologice.
(11) In domeniul taxei pe valoarea adaugata si al accizelor, autoritatile fiscale si alte autoritati nationale trebuie sa tina cont de jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
(12) In cazul in care se constata ca exista un abuz de drept, tranzactiile implicate in astfel de practici abuzive trebuie redefinite, astfel incat sa se restabileasca situatia care ar fi prevalat in lipsa tranzactiilor ce au constituit abuzul. Organele fiscale competente au dreptul de a anula TVA dedusa in legatura cu fiecare tranzactie ori de cate ori se constata ca dreptul de deducere a fost exercitat in mod abuziv. Pentru a invoca abuzul de drept, trebuie sa fie indeplinite cumulativ doua conditii:
a) tranzactiile in cauza, in pofida aplicarii formale a conditiilor prevazute de dispozitiile legale, au drept rezultat garantarea unor avantaje fiscale care ar contraveni scopului acelor dispozitii legale;
b) trebuie dovedit, in mod obiectiv, faptul ca scopul esential al operatiunilor in cauza este de a se obtine un avantaj fiscal.
(13) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (1) se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
O noua metodologie pentru calculul obligatiilor catre fondul pentru mediuAchizitii intracomunitare de bunuri care NU sunt considerate operatiuni impozabile in RomaniaAnularea codului de inregistrare in scopuri de TVA si monografia contabila. Care sunt consecintele fiscale negative?Rezumat: Modificari ale Codului de Procedura Fiscala in 2014De ce e avantajos sa accesati esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restanteUltimele articole
Raportare in E-Factura si E-Transport: Din 1 iulie 2022 contribuabilii au obligatii noi in relatia cu ANAFAngajatii din agricultura si industria alimentara, salariu minim de 3.000 lei din iunie 2022. Firmele vor datora taxe salariale REDUSEIncepand cu 1 februarie 2022 rambursarea TVA cu control ulterior va fi permanentizataInlesniri la plata pentru obligatiile bugetare instituite prin OUG 181/2020OUG nr.48/2020: Noi masuri fiscal-bugetare. Bilanturi amanateArticole similare
Raportarea prin Declaratia 394 pentru vanzarea prin bon fiscal cu emitere de facturaImpozitarea veniturilor din activitati agricole. O analiza a legislatiei cu exemple practiceClient in faliment. Cum procedam?Modificari aduse Legii 95/2006. Analiza zileiImpunerea dividendelor obtinute de o persoana fizica cu dubla cetatenieUltimele articole
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularulFacturi emise care persoane fizice. Elemente care trebuie completate OBLIGATORIURegistrul de Evidenta Fiscala NU trebuie completat de microintreprinderi. Categorii care au aceasta obligatieANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna FEBRUARIE 2023Termenul de depunere a declaratiilor D100 si D 101 este data de 26 iunie 2023, conform Legii 153/2020Articole similare
Care este procedura declararii contribuabililor inactiviSuntem codasi la colectarea TVA-uluiNoutati Legislatie Fiscala 16 - 20 martie 2009Autoturisme. Limitare drept de deducere. Ce tratament fiscal aplicam la vanzare?30 iulie 2021 - termenul limita pentru depunerea Formularului 394Ultimele articole
ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna FEBRUARIE 2023Ordinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului Cerere de inregistrare fiscala. Cum se completeaza documentul7 beneficii extra salariale pe care le poti primi din partea unui angajatorDeclaratia 112 in 2023: Avantaje in natura si/sau venituri neimpozabile care se declara in formularReminder ANAF: Miercuri, 25 ianuarie 2023, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscaleArticole similare
Sistemul TVA la incasare | Facturarea in 2013Top 5 variante de calcul pentru salarii de la 1 ianuarie 2018Depune la timp declaratiile 200, 201 si 230Scapa de toate problemele fiscale: Consilier Impozitul pe venit!Achizitie de bilete de avion. Factura cu mentiuneaUltimele articole
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor socialeRegistrul de Evidenta Fiscala NU trebuie completat de microintreprinderi. Categorii care au aceasta obligatieOrdinul 2509/2022: A fost publicat modelul formularului Cerere de inregistrare fiscala. Cum se completeaza documentulInchirierea unui apartament: cadru legalMEGA OFERTE in luna decembrie la Rentrop& Straton. Reduceri de 80% si transport GRATUITArticole similare
Revenire contract imprumut in valuta. Se face reevaluarea creditului?Zoom fiscal: Domiciliul fiscal in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal centralTratament fiscal si contabil al sumelor platite colaboratorilorCe modifica NOUL COD Civil in afaceri?Clasificarea activitatii de transport marfaUltimele articole
IMM-urile vor putea beneficia de un ajutor de minimis de pana la 500.000 lei de la stat, prin programul de MicroindustrializareMicrogranturi de 2.000 de euro, sesiunea a 2-a. Firmele pot beneficia de facilitate doar daca indeplinesc anumite conditiiANAF a actualizat Codul de procedura fiscala! Sunt incluse si prevederile OG 11/2021Peste 15 modificari au fost aduse Impozitului pe venit de OG 8/2021. Cum arata NOUL COD FiscalNOUL COD fiscal si NOUL COD de procedura fiscala - sfaturi si modificariSfaturi de la experti
Intrebare: Avem o asociatie non profit (ONG) care doreste sa vanda un mobilier din dotarea unei SRL. Venitul obtinut din aceasta tranzactie se considera venit din activitate economica si se impoziteaza in declaratia 101 sau ramane venit din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Refacturare servicii de inchiriere standuri expozitionale. Tratament TVA
Intrebare: O societate a platit in avans o factura de inchiriere pentru mai multe standuri expozitionale de la o societate din S.U.A., urmand a se face recuperarea costurilor de la societati din Romania care vor participa la targ de vin ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Declaratia 205 in 2023: Pana pe 28 februarie 2023 trebuie transmis la ANAF formularul
Buletin informativ ANAF: 3 noutati fiscale publicate in Monitor la final de ianuarie 2023
Aspecte fiscale care se aplica din 2023 impozitului pe venit si contributiilor sociale
AFLA CUM POTI FACE ECONOMII OPTIMIZAND ARHIVAREA DOCUMENTELOR!