Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul ia pielea de pe restantieri: dobanda la stat poate ajunge si la 70 procente

02-Iun-2010
4194

Noul Cod de Procedura Fiscala a schimbat modul de calcul al sanctiunilor aplicabile contribuabililor care nu-si achita la timp obligatiile fiscale. Aceste sanctiuni sunt mai mici in prima luna, dupa care incep sa creasca in ritm accelerat.

Majorarile de intirziere de 0,1% pe zi vor fi inlocuite cu sanctiuni mult mai drastice in cazul datoriilor catre stat mai vechi de o luna, arata o ordonanta de urgenta intrata in vigoare la finele lunii aprilie. Actul normativ, care modifica Codul de Procedura Fiscala, introduce notiunile de dobanda de intarziere si de penalitate de intarziere datorata suplimentar dobanzii de intirziere.

Astfel, desi dobanda penalizatoare este stabilita la doar 0,05%/zi, in cazul datoriilor mai vechi de 30 de zile povara creste simtitor, pentru ca datornicii vor plati suplimentar o penalitate de intarziere in cuantum de pana la 15% din valoarea datoriei acumulate pana la momentul platii. Potrivit legii, daca stingerea datoriei se realizeaza in primele trei luni, dobanzii penalizatoare i se adauga o penalitate de intirziere de 5% din valoarea creantei.

Daca datoria este cu o zi mai veche de 90 de zile, penalitatea de intirziere creste la 15% din valoarea acumulata.

Atentie, dobanzile de intirziere se datoreaza in cota de 0,05%/zi pe toata perioada
de timp scursa de la data scadentei si pina la data achitarii obligatiei fiscale.

Un calcul realizat de firma de consultanta


Scot&Company Consulting arata foarte clar ca noile prevederi majoreaza substantial povara suportata de contribuabilii cu datorii, si asa loviti serios de criza economica. Lipsa de echitate a modificarilor este evidentiata mai ales din diferenta imensa dintre valoarea sanctiunilor cumulate suportate de un contribuabil pentru datorii pe termen scurt (31-91 de zile) si cele datorate in cazul in care datoriile sunt intarziate la plata pana aproape de expirarea perioadei de prescriptie.

Daca pentru o datorie platita in a nouazeci si una zi scursa de la data scadentei se datoreaza o dobanda cumulata de 78,47%/an, pentru o datorie platita cu o zi inainte de expirarea perioadei de prescriptie fiscala, dobanda cumulata scade la 21,53%.

Sursa Banknews.ro 02/06/2010

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016