
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un Ghid pentru obligatia de raportare a ranjamentelor transfrontaliere ( Directiva UE2018/822- DAC6).
Acest ghid are scopul de a oferi un cadru general de indrumare a contribuabililor care au obligatia de a se conforma normelor privind furnizarea de informatii referitoare la aranjamentele transfrontaliere raportabile.
Urmare demersurilor efectuate de Comisia Europeana (COM), Directiva 2011/16/EU (DAC1) care asigura cadrul legal pentru schimbul de informatii intre administratiile fiscale ale statelor membre UE (SM) a fost modificata de Directiva 2018/822/EU (DAC6) prin introducerea regimului de raportare obligatorie pentru anumite tranzactii transfrontaliere care ar putea fi utilizate pentru planificare fiscala agresiva (ATP).
S-a apreciat ca obligativitatea de raportare va avea un potential caracter disuasiv iar informatiile astfel obtinute de SM vor facilita luarea unor masuri rapide pentru evaluarea riscurilor de neconformare si aplicarea de tratamente fiscale care vizeaza eliminarea lacunelor legislative, notificarea contribuabililor si, dupa caz, initierea de controale fiscale.
Prevederile DAC6, care au fost transpuse in legislatia nationala - Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, stabilesc obligativitatea raportarii catre administratiile fiscale a informatiilor privind ”aranjamentele transfrontaliere raportabile” in principal in sarcina ”intermediarilor” si in anumite conditii ”contribuabililor relevanti”. Ulterior, administratiile fiscale din SM transmit informatiile colectate, prin intermediul schimbului automat (AEOI).
Prevederile referitoare la definitiile unor termeni, conditiile si termenele de raportare a aranjamentelor transfrontaliere, precum si semnele distinctive se regasesc la art. 286, art. 291^4 si Anexa nr. 4 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Modelul formularului utilizat si instructiunile de completare in vederea indeplinirii obligatiilor declarative au fost aprobate prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (OPANAF) nr. 1029/2020, iar formularul PDF inteligent este pus la dispozitie contribuabililor la adresa http://www.anaf.ro
1.2 Baza legala
Baza legala privind raportarea modalitatilor transfrontaliere o constituie prevederile Directivei (UE) 2018/822 a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2011/16 in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal cu privire la modalitatile transfrontaliere care fac obiectul raportarii, asa cum a fost transpusa in legislatia nationala prin Ordonanta nr. 5/2020 din 28 ianuarie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in continuare Codul de procedura fiscala.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ordonanta de urgenta nr. 107/2020 privind modificarea art. II din Ordonanta Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala si pentru prorogarea unor termene, care transpune in legislatia nationala prevederile Directivei (UE) 2020/876.
2. Aranjament
Termenul de aranjament include toate categoriile de aranjamente, tranzactii, plati, scheme si structuri, precum si aranjamente care se compun din mai multi pasi sau dintr-o serie de aranjamente. Spre exemplu, un aranjament poate cuprinde: incheierea unui acord de imprumut, acordarea imprumutului, plati succesive de dobanda si plata principalului.
2.1 Aranjament transfrontalier
Un aranjament transfrontalier este un aranjament care implica un SM si o alta jurisdictie 3, si care indeplineste cel putin una dintre conditiile prevazute la art. 286 lit. t) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Exemplu: O societate stabilita in Romania (cumparator) achizitioneaza 50% din actiunile unei societati stabilite in Bulgaria detinuta de alta societate stabilita in Romania (vanzator).
Aranjamentul este unul transfrontalier intrucat societatea din Bulgaria este intreprindere asociata ca urmare a faptului ca participatia la capitalul social depaseste 25%. Aranjamentul este unul transfrontalier intrucat sunt implicate doua jurisdictii fiscale, Romania si Bulgaria.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Declaratia 394 se va completa integral pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national, incepand cu data de 1 octombrie 2016Ghid Practic ANAF: Contesta amenzile cu succes!Impozitarea veniturilor obtinute din Romania de persoanele fizice rezidente in alte tariGhid util pentru a beneficia de indrumare si asistenta telefonica ANAFVenituri din chirii in 2017. Contribuabilul intreaba, ANAF raspunde! - GHID ANAF inclusUltimele articole
GHID ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din MEDITATIIE-Factura: O societate poate emite facturi direct in sistem?Casa de marcat, OBLIGATORIE pentru persoanele fizice care inchiriaza camere in scop turisticProcedura pentru inscrierea in One Stop Shop in 2022Persoanele care obtin venituri din chirii sunt OBLIGATE sa utilizeze case de marcat electronice fiscaleArticole similare
Legea 123/2021, noi modificari privind raportarea angajamentelor transfrontaliere. Contribuabili exonerati de la aceasta obligatieProiect de Ordin ANAF privind aprobarea formularului pentru RAPORTAREA ARANJAMENTELOR TRANSFRONTALIEREObligatia declararii aranjamentelor tranfrontaliere conform Directivei UE 2018/822Noi obligatii de raportarea in sarcina expertilor contabili si consultantilor fiscali - aranjamentele transfrontaliereSfaturi de la experti
Scoatere din evidenta creanta. Debitor aflat in faliment
Intrebare: Suntem firma de transport rutier marfuri si platitoare de impozit pe profit. Avem un client care a intrat in falimet in aprilie 2015 si nu este incheiata procedura pana in acest moment. Ne-am inscris la masa credala pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este cuantumul retinerii din salariu pentru garantia unui casier?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
PFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?
Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasing
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVA
Ordinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabile