Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid ANAF pentru obligatia de raportare a aranjamentelor transfrontaliere (Directiva UE 2018/822 - DAC6)

21-Ian-2021
3837

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un Ghid pentru obligatia de raportare a ranjamentelor transfrontaliere ( Directiva UE2018/822- DAC6).

Acest ghid are scopul de a oferi un cadru general de indrumare a contribuabililor care au obligatia de a se conforma normelor privind furnizarea de informatii referitoare la aranjamentele transfrontaliere raportabile.

Urmare demersurilor efectuate de Comisia Europeana (COM), Directiva 2011/16/EU (DAC1) care asigura cadrul legal pentru schimbul de informatii intre administratiile fiscale ale statelor membre UE (SM) a fost modificata de Directiva 2018/822/EU (DAC6) prin introducerea regimului de raportare obligatorie pentru anumite tranzactii transfrontaliere care ar putea fi utilizate pentru planificare fiscala agresiva (ATP). 

S-a apreciat ca obligativitatea de raportare va avea un potential caracter disuasiv iar informatiile astfel obtinute de SM vor facilita luarea unor masuri rapide pentru evaluarea riscurilor de neconformare si aplicarea de tratamente fiscale care vizeaza eliminarea lacunelor legislative, notificarea contribuabililor si, dupa caz, initierea de controale fiscale.

Prevederile DAC6, care au fost transpuse in legislatia nationala - Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, stabilesc obligativitatea raportarii catre administratiile fiscale a informatiilor privind ”aranjamentele transfrontaliere raportabile” in principal in sarcina ”intermediarilor” si in anumite conditii ”contribuabililor relevanti”. Ulterior, administratiile fiscale din SM transmit informatiile colectate, prin intermediul schimbului automat (AEOI).

Prevederile referitoare la definitiile unor termeni, conditiile si termenele de raportare a aranjamentelor transfrontaliere, precum si semnele distinctive se regasesc la art. 286, art. 291^4 si Anexa nr. 4 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Modelul formularului utilizat si instructiunile de completare in vederea indeplinirii obligatiilor declarative au fost aprobate prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (OPANAF) nr. 1029/2020, iar formularul PDF inteligent este pus la dispozitie contribuabililor la adresa http://www.anaf.ro

1.2 Baza legala

Baza legala privind raportarea modalitatilor transfrontaliere o constituie prevederile Directivei (UE) 2018/822 a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2011/16 in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal cu privire la modalitatile transfrontaliere care fac obiectul raportarii, asa cum a fost transpusa in legislatia nationala prin Ordonanta nr. 5/2020 din 28 ianuarie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in continuare Codul de procedura fiscala.

Ordonanta de urgenta nr. 107/2020 privind modificarea art. II din Ordonanta Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala si pentru prorogarea unor termene, care transpune in legislatia nationala prevederile Directivei (UE) 2020/876.

2. Aranjament

Termenul de aranjament include toate categoriile de aranjamente, tranzactii, plati, scheme si structuri, precum si aranjamente care se compun din mai multi pasi sau dintr-o serie de aranjamente. Spre exemplu, un aranjament poate cuprinde: incheierea unui acord de imprumut, acordarea imprumutului, plati succesive de dobanda si plata principalului.

2.1 Aranjament transfrontalier

Un aranjament transfrontalier este un aranjament care implica un SM si o alta jurisdictie 3, si care indeplineste cel putin una dintre conditiile prevazute la art. 286 lit. t) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Exemplu: O societate stabilita in Romania (cumparator) achizitioneaza 50% din actiunile unei societati stabilite in Bulgaria detinuta de alta societate stabilita in Romania (vanzator).
Aranjamentul este unul transfrontalier intrucat societatea din Bulgaria este intreprindere asociata ca urmare a faptului ca participatia la capitalul social depaseste 25%. Aranjamentul este unul transfrontalier intrucat sunt implicate doua jurisdictii fiscale, Romania si Bulgaria.

Pentru a vedea intregul ghid, click AICI.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016