
Raportul Special
realizat de specialisti
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat, pe site-ul oficial, un Ghid pentru obligatia de raportare a ranjamentelor transfrontaliere ( Directiva UE2018/822- DAC6).
Acest ghid are scopul de a oferi un cadru general de indrumare a contribuabililor care au obligatia de a se conforma normelor privind furnizarea de informatii referitoare la aranjamentele transfrontaliere raportabile.
Urmare demersurilor efectuate de Comisia Europeana (COM), Directiva 2011/16/EU (DAC1) care asigura cadrul legal pentru schimbul de informatii intre administratiile fiscale ale statelor membre UE (SM) a fost modificata de Directiva 2018/822/EU (DAC6) prin introducerea regimului de raportare obligatorie pentru anumite tranzactii transfrontaliere care ar putea fi utilizate pentru planificare fiscala agresiva (ATP).
S-a apreciat ca obligativitatea de raportare va avea un potential caracter disuasiv iar informatiile astfel obtinute de SM vor facilita luarea unor masuri rapide pentru evaluarea riscurilor de neconformare si aplicarea de tratamente fiscale care vizeaza eliminarea lacunelor legislative, notificarea contribuabililor si, dupa caz, initierea de controale fiscale.
Prevederile DAC6, care au fost transpuse in legislatia nationala - Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, stabilesc obligativitatea raportarii catre administratiile fiscale a informatiilor privind ”aranjamentele transfrontaliere raportabile” in principal in sarcina ”intermediarilor” si in anumite conditii ”contribuabililor relevanti”. Ulterior, administratiile fiscale din SM transmit informatiile colectate, prin intermediul schimbului automat (AEOI).
Prevederile referitoare la definitiile unor termeni, conditiile si termenele de raportare a aranjamentelor transfrontaliere, precum si semnele distinctive se regasesc la art. 286, art. 291^4 si Anexa nr. 4 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Modelul formularului utilizat si instructiunile de completare in vederea indeplinirii obligatiilor declarative au fost aprobate prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (OPANAF) nr. 1029/2020, iar formularul PDF inteligent este pus la dispozitie contribuabililor la adresa http://www.anaf.ro
1.2 Baza legala
Baza legala privind raportarea modalitatilor transfrontaliere o constituie prevederile Directivei (UE) 2018/822 a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2011/16 in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal cu privire la modalitatile transfrontaliere care fac obiectul raportarii, asa cum a fost transpusa in legislatia nationala prin Ordonanta nr. 5/2020 din 28 ianuarie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in continuare Codul de procedura fiscala.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ordonanta de urgenta nr. 107/2020 privind modificarea art. II din Ordonanta Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala si pentru prorogarea unor termene, care transpune in legislatia nationala prevederile Directivei (UE) 2020/876.
2. Aranjament
Termenul de aranjament include toate categoriile de aranjamente, tranzactii, plati, scheme si structuri, precum si aranjamente care se compun din mai multi pasi sau dintr-o serie de aranjamente. Spre exemplu, un aranjament poate cuprinde: incheierea unui acord de imprumut, acordarea imprumutului, plati succesive de dobanda si plata principalului.
2.1 Aranjament transfrontalier
Un aranjament transfrontalier este un aranjament care implica un SM si o alta jurisdictie 3, si care indeplineste cel putin una dintre conditiile prevazute la art. 286 lit. t) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Exemplu: O societate stabilita in Romania (cumparator) achizitioneaza 50% din actiunile unei societati stabilite in Bulgaria detinuta de alta societate stabilita in Romania (vanzator).
Aranjamentul este unul transfrontalier intrucat societatea din Bulgaria este intreprindere asociata ca urmare a faptului ca participatia la capitalul social depaseste 25%. Aranjamentul este unul transfrontalier intrucat sunt implicate doua jurisdictii fiscale, Romania si Bulgaria.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
GHID ANAF pentru persoanele fizice care obtin venituri din MEDITATIIDeclararea veniturilor obtinute in Romania. Cine are aceasta obligatie?Descoperiti noul ghid pentru impozitul specific!GHID ANAF: Declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele fiziceE-Factura: O societate poate emite facturi direct in sistem?Ultimele articole
Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venitDepunere declaratie unica. ANAF a publicat un GHID util pentru anul 2025Amnistie fiscala 2024. ANAF a publicat Ghidul prin care poti beneficia de facilitatiGHID ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVAGHID ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobileArticole similare
Proiect de Ordin ANAF privind aprobarea formularului pentru RAPORTAREA ARANJAMENTELOR TRANSFRONTALIERENoi obligatii de raportarea in sarcina expertilor contabili si consultantilor fiscali - aranjamentele transfrontaliereLegea 123/2021, noi modificari privind raportarea angajamentelor transfrontaliere. Contribuabili exonerati de la aceasta obligatieObligatia declararii aranjamentelor tranfrontaliere conform Directivei UE 2018/822Sfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA