
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Atat in cazul actionarilor rezidenti, cat si al celor nerezidenti, Codul fiscal prevede obligativitatea declararii si platii impozitului pe dividende daca acestea au fost distribuite in anul 2018 si nu au fost platite asociatilor/actionarilor pana la data de 31 decembrie 2018.
In cazul nerezidentilor, conform art. 224 alin. (5) din Codul fiscal, in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator, respectiv pana la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, urmator anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, dupa caz. Impozitul nu se calculeaza, nu se retine si nu se plateste la bugetul de stat pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, daca in ultima zi a anului calendaristic sau in ultima zi a anului fiscal modificat, dupa caz, persoana juridica straina beneficiara a dividendelor indeplineste conditiile prevazute la art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal.
Astfel, entitatile pentru care anul fiscal este anul calendaristic, trebuie sa declare si sa plateasca impozitul aferent dividendelor distribuite in anul 2018 si neachitate actionarilor/asociatilor pana la data de 31 decembrie 2018, daca la aceasta data nu sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea scutirii de la art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal. Platitorul de venit trebuie sa declare impozitul aferent in formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” pana la data de 25 ianuarie 2019 si in formularul 207 ”Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti” pana la data de 31 ianuarie 2019.
Daca sunt indeplinite conditiile pentru aplicarea scutirii veniturile se declara in formularul 207 pana la data de 31 ianuarie 2019.
In cazul persoanelor fizice rezidente, conform art. 97 alin. (7) din Codul fiscal, in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Astfel, pentru dividendele distribuite in anul 2018 si neachitate actionarilor/asociatilor pana la data de 31 decembrie 2018 platitorul de venit trebuie sa declare impozitul aferent in formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” pana la data de 25 ianuarie 2019 si in formularul 205 ”Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit” pana la data de 31 ianuarie 2019. Conform proiectului de ordin pentru aprobarea formularului 205 aferent anului 2018, publicat pe sie-ul ANAF la rubrica Transparenta decizionala, pentru anul 2018 se vor declara distinct dividendele distribuite si cele platite. Aceasta intrucat, in vederea indeplinirii obligatiilor privind CASS de catre actionarii/asociatii persoane fizice, la incadrarea in plafonul de 12 salarii minime brute pe tara iau in calcul sumele incasate.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Suntem o casa de expeditie, intermediem transporturi si avem un transport pe ruta Norvegia-Romania. 1. Factura de transport vine in regim normal, conform Ordinului 2148/2020 (cu TVA 19%) si separat, ni se emite o alta factura, cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Microintreprindere cu cod special TVA are activitate taxi UBER. Pentru comision, partenerul extern UBER emite factura in lei. Inregistrarea in contabilitate se face ca o prestare de serviciu intracomunitara, adica se inregistreaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<