
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Problema fiscala
Am calculat gresit o obligatie fiscala, motiv pentru care am depus declaratie rectificativa pentru corectarea acelei obligatii fiscale. Cum se calculeaza majorarile de intarziere in acest caz?
1. Cum se calculeaza majorarile de intarziere?
Pentru neachitarea la termenul de scadenta a obligatiilor de plata datoram dupa acest termen majorari de intarziere.
Majorarile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
In situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor sunt pozitive in raport cu sumele stabilite initial, majorarile de intarziere se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
Asadar, in cazul in care suma datorata in contul obligatiei fiscale este mai mare decat cea declarata initial, se vor datora majorari de intarziere de la data scadentei obligatiei de plata si nu de la data corectarii declaratiei.
Aceasta deoarece noi suntem responsabili pentru declararea eronata a obligatiei fiscale, iar scadenta platii este stabilita prin acte normative.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Aceasta scadenta trebuie respectata intocmai pentru suma reala.
In situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor sunt negative in raport cu sumele stabilite initial, se datoreaza majorari de intarziere pentru suma datorata dupa corectare ori modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
Asadar, pentru suma corectata si nedatorata nu se calculeaza majorari de intarziere. In consecinta, de vreme ce obligatia fiscala a fost declarata initial gresit, nu se pot calcula majorari de intarziere pentru o suma nedatorata.
In prezent, nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.
Cele mai bune decizii le luam sub presiune, in situatii de criza!
**************************************
2. Exemple
In formularul 100 ?Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat?, aferent trimestrului al II-lea, am declarat eronat la pozitia impozit pe profit suma de 3.000 lei.
Scadenta de plata a acestui impozit este la data de 25 iulie.
In data de 10 august, constatand ca impozitul a fost declarat eronat, am depus declaratie rectificativa, corectand in acest fel impozitul pe profit declarat initial:
* impozitul pe profit declarat ulterior este in suma de 4.000 lei
In cazul in care impozitul nu a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, majorarile de intarziere se vor calcula incepand cu data de 25 iulie pentru suma de 4.000 lei.
In cazul in care impozitul a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, adica suma de 3.000 lei, se vor calcula majorari de intarziere pentru suma de 1.000 lei incepand cu data de 25 iulie.
* impozitul pe profit declarat ulterior este in suma de 2.000 lei
In cazul in care impozitul nu a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, majorarile de intarziere se vor calcula incepand cu data de 25 iulie pentru suma de 2.000 lei.
In cazul in care impozitul a fost platit la scadenta potrivit declaratiei initiale, adica suma de 3.000 lei, nu se vor datora majorari de intarziere, deoarece impozitul achitat este superior celui datorat.
Concluzie
In cazul depunerii unei declaratii rectificative in vederea corectarii obligatiilor fiscale, majorarile de intarziere se calculeaza la suma declarata dupa modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei. Asadar, daca prin declaratia rectificativa se micsoreaza sau se majoreaza impozitul, majorarile de intarziere se vor calcula asupra impozitului stabilit in urma declaratiei rectificative.
Acte normative aplicabile:
Art. 119 alin. (1), art. 120 alin. (1)-(3) si (7) din Codul de procedura fiscal
Articol adaugat la 06 noiembrie 2009
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 35/ octombrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Anulare dobanzi penalizatoare. In ce masura e posibila anularea si cum procedam?Cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusa pana la data de 30 iunie 2022Calendar DECLARATII FISCALE in luna iunie 2014. Toate formularele cu termene-limitaDECLARATII FISCALE cu format nou in 201326 OCTOMBRIE - ultima zi pentru depunerea mai multor DECLARATII FISCALEUltimele articole
Calendar ANAF: Pana pe 27 noiembrie 2023 contribuabilii trebuie sa transmita 8 declaratii importanteCalendar ANAF: Pana pe 10 noiembrie 2023 trebuie depuse formularele de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAEsalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante in 2023. Ce trebuie sa stie contribuabiliiMiercuri, 25 octombrie, termenul limita de depunere a 8 DECLARATII FISCALECalendar ANAF: Pana pe 20 octombrie 2023 contribuabilii trebuie sa depuna mai multe declaratii importanteArticole similare
Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru a beneficia de scutirea de impozit a profitului reinvestit?Basescu a promovat amnistia fiscala pentru functionarii publiciCompensare datorii la bugetul de stat54 de contribuabili au scapat de plata penalitatilor si a majorarilor de intarziereCodul fiscal 2011 - Titlul II (partea I )Ultimele articole
Regulile E-Factura, modificate prin Legea 296/2023. Vezi TOATE schimbarile care au intrat in vigoare din 11 noiembrie 2023Esalonare la plata, conform OUG 20/2023. Ce impact au modificarile asupra PFA-urilor?ANAF a publicat PDF-ul inteligent pentru cererea de acordare a esalonarii la plata in forma simplificataEsalonarea la plata simplificata 2021: procedura de acordare si documentele necesareA aparut Cartea Verde a TVA, editia pe 2021! Sunt explicate in detaliu inclusiv noile reguli TVA cu aplicare de la 1 iulieSfaturi de la experti
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<