
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
In analiza de mai jos vom vorbi despre cazul concret al unui rezident roman, care este angajat pe perioada determinata in Ungaria – anul 2018 – pe pozitia de conferentiar universitar cu norma intreaga. Din salariul brut s-a platit 15% impozit (conform legilor din Ungaria). In aceasta situatie mai este necesar depunerea declaratiei unice? Trebuie platit CASS in Romania pentru veniturile obtinute din Ungaria? Mentionam ca persoana in cauza este angajata si in Romania cu contract individual de munca.
Conform art. 76 Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, alin. (4), lit. o) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal :
“(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:……
o) sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv, inclusiv din activitati dependente desfasurate la bordul navelor si aeronavelor operate in trafic international. Fac exceptie veniturile salariale platite de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romania ori are sediul permanent in Romania, care sunt impozabile in Romania numai in situatia in care Romania are drept de impunere;…….”
Iar in Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se precizeaza:
”12. (19) In aplicarea prevederilor art. 76 alin. (4) lit. o) din Codul fiscal, veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile si nu se declara in Romania potrivit prevederilor Codului fiscal.”
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Astfel, in cazul analizat, veniturile din salariile obtinute ca urmare a desfasurarii activitatii in strainatate, platite de un angajator nerezident, nu sunt impozabile si nu se declara in Romania, deci pentru aceste venituri nu exista obligatii declarative in Romania.
Aceste prevederi legale se afla in concordanta cu prevederile Conventiei dintre Romania si Republica Ungara pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital, ratificata prin Legea nr. 91/1994, care stipuleaza la art. 16:
„Art. 16 - Profesii dependente
1. Sub rezerva prevederilor art. 17, 19, 20, 21 si 22, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata vor fi impozabile numai in acel stat contractant, in afara de cazul cand activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant, remuneratiile primite pot fi impuse in acel celalalt stat contractant.
2. Independent de prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant vor fi impozabile numai in primul stat contractant mentionat, daca:
a) beneficiarul este prezent in celalalt stat contractant pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni, considerata; si
b) remuneratiile sunt platite de o persoana sau in numele unei persoane care angajeaza si care nu este rezidenta a celuilalt stat contractant; si
c) remuneratiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o baza fixa pe care cel care angajeaza le are in celalalt stat contractant.”
De asemenea, in Conventia incheiata cu Ungaria, la art. 22 sunt prevazute anumite scutiri de impozit pentru profesori si cercetatori:
„Art. 22 Profesori si cercetatori
Remuneratiile primite pentru predare sau pentru cercetare stiintifica de o persoana fizica care este sau a fost imediat inainte de a vizita un stat contractant rezident a celuilalt stat contractant si care este prezent in primul stat mentionat, in scopul cercetarii stiintifice sau pentru predare la o universitate, colegiu, institutie de invatamant superior sau la o institutie similara, vor fi scutite de impozit, in primul stat, o perioada ce nu depaseste 2 ani, cu conditia ca o astfel de institutie sa nu aiba ca scop realizarea de profit.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
NU mai este relevant anul in care au fost distribuite dividendele. Impozitul se va plati pana pe 25 ianuariePrecizari ANAF referitoare la CAS, CASS si CAM, introduse prin Legea 296/2020Incetarea activitatii. Completarea Declaratiei uniceDECLARATIA UNICA 2021. Model de completare pentru venituri obtinute din activitati independente impuse in sistem realVIDEO: Impozitarea veniturilor extrasalariale, in functie de situatieUltimele articole
PFA la norma de venit. Poate sa scada din impozit costurile cu casa de marcat?ANAF a publicat un Ghid necesar contribuabililor care declara veniturile din strainatate in DECLARATIA UNICA (Formular 212)DECLARATIA UNICA in 2023: Daca plafonul estimat pentru CASS nu a fost depasit, pana cand poate fi depusa D212 rectificativa?Contribuabilii care depun D212 si D230 dupa data de 25 mai 2023 NU vor fi amendatiPentru dividendele incasate in 2022 DECLARATIA UNICA se depune pana pe 25 mai 2023. Cum se declara CASS?Sfaturi de la experti
Intrebare: 1. S-a incheiat un contract de finantare in cadrul POC 2014-2020 intre finantator (ministerul cercetarii) si beneficiar (institutia noastra) pentru constructia in antrepriza a unui obiectiv de investitii. 2. Valoarea contractului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Monografie contabila plata garantie in cont separat
Intrebare: Va rog, reflectarea in contabilitate a garantiei de buna executie achitata intr-un cont special deschis de prestator la banca. O societate are in derulare construirea unei hale de productie. Furnizorul de lucrari ii factureaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii