
Raportul Special
realizat de specialisti
CNAS informeaza, printr-un comunicat de presa recent, ca o serie de documente, a caror valabilitate a fost prelungita in repetate randuri pe perioada starii de alerta, isi vor pierde valabilitatea in data de 31 martie, fiind necesara o noua evaluare a medicului specialist pentru emiterea de noi documente.
Documentele:
-biletele de trimitere pentru specialitati clinice, inclusiv pentru specialitatea medicina fizica si de reabilitare;
-biletele de trimitere pentru specialitati paraclinice;
-recomandarile medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurari de sanatate;
-deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor si dispozitivelor asistive.
Conform reglementarilor in vigoare, perioada de valabilitate a acestor documente este urmatoarea:
Biletul de trimitere pentru specialitati clinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Exceptii:
Pentru toate bolile cronice, biletele de trimitere pentru specialitatile clinice si pentru ingrijiri paliative in ambulatoriu au valabilitate de pana la 90 de zile calendaristice.
Biletul de trimitere pentru specialitati clinice recomandate de medicul de familie, care are evidentiat "management de caz", are o valabilitate de 90 de zile calendaristice.
Biletul de trimitere pentru specialitatea clinica medicina fizica si de reabilitare are o valabilitate de maximum 60 de zile calendaristice de la data emiterii.
Biletul de trimitere pentru specialitati paraclinice are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Prin exceptie:
Pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice este de pana la 90 de zile calendaristice.
Biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice - examinari histopatologice si citologice are termen de valabilitate 90 de zile calendaristice.
Biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice recomandate de medicul de familie/medicul de specialitate din ambulatoriu, care are evidentiat "management de caz", are o valabilitate de 90 de zile calendaristice.
Biletul de trimitere pentru investigatii medicale paraclinice de inalta performanta (RMN, CT, scintigrafie si angiografie) are valabilitate 90 de zile.
Recomandarea medicala pentru dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive isi pierde valabilitatea daca nu este depusa la casa de asigurari de sanatate in termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Precizari:
In situatia pacientilor cu stome permanente, pentru obtinerea dispozitivelor de protezare stomii, prescriptia medicala se depune impreuna cu cererea la casa de asigurari de sanatate o singura data pentru un interval de maximum 12 luni consecutive.
In situatia pacientilor cu incontinenta urinara permanenta, pentru obtinerea dispozitivelor de incontinenta urinara, prescriptia medicala se depune impreuna cu cererea la casa de asigurari de sanatate o singura data pentru un interval de maximum 12 luni consecutive.
Pentru echipamentele pentru oxigenoterapie si ventilare noninvaziva prescriptia medicala se depune impreuna cu cererea la casa de asigurari de sanatate o singura data pentru un interval de maximum 90/91/92 de zile, in functie de starea clinica si evolutia afectiunii pentru persoanele care nu sunt incadrate in grad de handicap si de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt incadrate in grad de handicap accentuat sau grav.
Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical are un termen de valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data emiterii de catre casa de asigurari de sanatate, cu exceptia urmatoarelor situatii:
Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivelor de protezare stomii si incontinenta urinara este valabila pentru perioada prevazuta in prescriptia medicala, care nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice sau maximum 12 luni consecutive, dupa caz. Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivelor de protezare stomii si incontinenta urinara este insotita de o anexa cu 3 taloane sau 12 taloane, dupa caz, corespunzator perioadelor lunare, pentru perioada prevazuta in prescriptia medicala.
Decizia de aprobare pentru inchirierea fotoliilor rulante este valabila pentru perioada prevazuta in prescriptia medicala, care nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice.
Pentru echipamentele pentru oxigenoterapie decizia de aprobare este valabila pentru perioada prevazuta in prescriptia medicala, respectiv maximum 90/91/92 de zile calendaristice sau maximum 12 luni consecutive, dupa caz.
Pentru aparatele de ventilatie noninvaziva decizia de aprobare este valabila pentru perioada prevazuta in prescriptia medicala si nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice sau maximum 12 luni consecutive, dupa caz.
Decizia de aprobare pentru inchirierea fotoliilor rulante, aparatelor pentru administrarea continua cu oxigen si ventilatie noninvaziva este insotita de o anexa cu 3 sau 12 taloane, dupa caz, corespunzator perioadelor lunare, pentru perioada prevazuta in prescriptia medicala.
„In conditiile determinate de evolutia situatiei epidemiologice, aceste noi masuri asigura accesul neintrerupt si nediscriminatoriu al asiguratilor la servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale necesare pentru diagnosticarea, tratarea si monitorizarea bolilor, inclusiv a celor cu impact major asupra starii de sanatate”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.
Sursa: CNAS
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Depunerea D112 rectificativa, solutia in cazul persoanelor care si-au pierdut statutul de asigurat in SIUI (INFORMARE CNAS)Articole similare
Atentie! Contribuabilii care vor sa se inroleze de la distanta in SVP au la dispozitie NOI DOCUMENTE (Informare ANAF)Ce documente noi pot fi comunicate prin Spatiul privat virtual?Noi reguli pentru utilizarea SPV, conform Ordinului 1090/2022. In sistem a fost introdusa sectiunea pentru E-FacturaOMFP 2894/2019: Ce documente au fost incluse in Spatiul Privat VirtualANAF modifica si completeaza doua acte normativeUltimele articole
Proiect ANAF: NOI DOCUMENTE pot fi solicitate suplimentar anumitor operatorilor economici pentru inregistrarea aparatelor de marcat electroniceANAF va stabili din OFICIU impozitul pe indemnizatiile de pandemie daca nu ati depus la timp D212ANAF: FARA dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale neachitate in perioada starii de urgentaControlul antifrauda si verificarea situatiei fiscale personale. Cine e supus acestor inspectii din 2016?Informatii actuale: Comunicarea prin mijloace electronice intre ANAF si persoanele fiziceSfaturi de la experti
Documente de anexat la formularul 060
Intrebare: Declaratia de radiere nu va fi insotita de actul doveditor referitor la incetarea calitatii de subiect de drept fiscal - certificatul de inregistrare mentiuni la ORC, din motivul ca punctul de lucru nu a fost desfiintat/radiat la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Semnarea si depunerea situatiilor financiare anuale conform ordinului nr. 107/2025
Intrebare: In cazul in care fiecare client incheie contract cu un expert contabil pentru semnarea bilanturilor, este suficient ca bilantul sa fie semnat olograf de catre expertul contabil sau trebuie sa semneze si digital? In acest caz,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA