
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica, pentru 10 zile, un nou Proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie- publicat in data de 18 august 2020.
Avand in vedere emiterea de catre Comisia Europeana a Avizului motivat in data de 25.07.2019 si tinand cont de urgenta indeplinirii obligatiilor si respectarii termenului impus, se propune modificarea prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.
Astfel, conform Notei de Fundamentare, Proiectul ordonantei de urgenta de modificare si completare a Legii nr. 132/2017 are in vedere in principal urmatoarele:
1. Se propun modificari asupra modului de functionare a „asiguratului cu risc ridicat”:
Intrucat Comisia Europeana considera ca prin actualul mod de functionare este ingradita libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate si ofertate de catre BAAR si nu de catre asiguratorul RCA, propunerea de modificare a legislatiei are in vedere eliminarea obligatiei BAAR de ofertare a primei de asigurare in cazul asiguratului cu risc ridicat.
Totodata, se are in vedere instituirea obligatiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conformpoliticilor si procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc si conditiile de incheiere a asigurarii, asumate de catre toti membrii BAAR, precum si de stabilire a unor reguli de conduita aplicabile membrilor sai inclusiv cu privire la incheierea asigurarii RCA in cazul asiguratilor cu risc ridicat.
2. Se propune abrogarea prevederilor ce limiteaza cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare ce pot fi incluse de catre asiguratori in calculul tarifelor de prima.
3. Se propune eliminarea obligatiei A.S.F. de reglementare a modului de calcul al tarifelor de prima, a criteriilor de risc, a indicilor de incarcare, a coeficientilor de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de prima, conditii in care calculul va avea in vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Cartea neagra a controlului fiscal
4. Se propune punerea in acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementeaza modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, acestea intrand in vigoare ulterior publicarii legii RCA. Astfel, se reglementeaza la art.6 alin. (3), asumarea raspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distributie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurari sau de asigurari auxiliare, definiti conform Legii 236/2018.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
E-Transport: Amenzile pentru nerespectarea legislatiei vor putea fi date si de politistiMinistrul Finantelor: Cautam modalitati de facilitare a utilizarii zilierilor si in domeniul ospitalitatiiProiect: Pana pe 1 septembrie 2025 se amana sanctiunile pentru persoanele care utilizeaza case de marcat care nu emit cod QRModificari fiscale 2024. Sunt propuse schimbari asupra beneficiilor extrasalariale acordate angajatilorGestionarea financiara a fondurilor europene. MFP pregateste o noua ordonantaUltimele articole
In atentia firmelor! Plafonul TVA ar putea CRESTE de la 1 aprilie 2025Noi modificari fiscale, aplicabile din 2025. Schimbari asupra impozitelor pe profit, micro si pe venitSituatiile financiare anuale, modificate: termene de depunere, semnare bilant, balanta de verificareE-Factura si E-TVA, modificate de Finante printr-un nou PROIECT DE OUG! Care sunt noutatileProiect: ANAF va ELIMINA Declaratia Unica estimativa. Cine este vizatSfaturi de la experti
Regim fiscal TVA pentru servicii participare targ extern. Beneficiar din Romania
Intrebare: Compania noastra organizeaza targuri si expozitii atat pe teritoriul Romaniei, cat si in UE si EEA. Trebuie sa facturam catre o companie cu sediul in Romania, dar care va participa la un targ organizat in afacerea Romaniei, in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Modul de calcul al indemnizatiei de maternitate
Intrebare: O salariata este in concediu de maternitate. Este angajata cu timp partial, 8 ore pe saptamana, repartizate marti, miercuri, joi si vineri cate 2 ore. In ultimele 6 luni inainte de concediul de maternitate, salariata a efectuat 93...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Scoatere din evidenta clienti neincasati. MONOGRAFIE si reglementari cheie
[MODEL] Contract de administrare/mandat si reglementari cheie pentru antreprenori
Registrul de casa. PFA-urile si II-urile au obligatia completarii lui?
ONPCSB si prevenirea spalarii banilor. Noutati introduse prin OUG 10/2025
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA