In acest articol, explicam in detaliu procedura de corectare a decontului de TVA, reglementarile cheie pe care trebuie sa le respectati si va oferim un [MODEL] de cerere pentru corectie. Parcurgerea corecta a pasilor legali si depunerea unei cereri bine intocmite sunt esentiale pentru solutionarea rapida a erorilor fiscale.
Ce presupune corectarea datelor inscrise incorect in decontul de TVA
Persoanele inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa depuna decontul de TVA pentru fiecare perioada fiscala, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada respectiva. In acest decont, contribuabilii trebuie sa declare atat TVA deductibila pentru care au drept de deducere in perioada de raportare, cat si TVA colectata a carei exigibilitate a intervenit in aceeasi perioada, inclusiv taxa colectata care nu a fost declarata in perioadele anterioare.In situatia in care se constata erori materiale in completarea unui decont de TVA, acestea pot fi corectate prin intermediul decontului aferent unei perioade fiscale ulterioare, utilizand randurile special destinate regularizarilor, conform prevederilor art. 323 alin. 3 din Codul fiscal.
Erorile materiale care pot fi corectate sunt:
- erori de transcriere, precum: preluarea eronata a sumelor din jurnalele de vanzari sau cumparari; inversarea unor cifre din sumele inscrise in decontul de TVA; preluarea gresita a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;
- inregistrarea in decontul de TVA a diferentelor de TVA de plata, constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale in materie;
- erori provenind din inscrierea in decontul de TVA a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.
ATENTIE!
O eroare materiala in decontul de TVA poate fi si omisiunea de a bifa casuta pentru solicitarea rambursarii, in situatia in care persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are dreptul sa solicite rambursarea soldului negativ de TVA din perioada fiscala respectiva.
Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal - o lucrare exceptionala ce sintetizeaza cele mai importante modificari fiscal-contabile care va vor afecta activitatea in 2025!
Procedura de corectare a erorilor
Procedura de corectare a erorilor din decontul de TVA se realizeaza conform procedurii aprobate prin ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 3604/2015. Iata care sunt pasii de urmat:
1. Completarea cererii de corectare. Conform pct. 9 din ordinul ANAF mai sus mentionat, persoana impozabila care solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata depune ”Cererea privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata”. Modelul de cerere corectie decont tva este cel aprobat in ordinul ANAF 3604/2015.
Cererea trebuie insotita de documente legale necesare justificarii erorilor. De exemplu, in cazul erorilor de transcriere, documentele justificative sunt urmatoarele (in copie):
- jurnalul pentru cumparari
- decontul de TVA cod 300 transmis initial;
- balanta de verificare a conturilor din care sa rezulte rulajul debitor al contului 4426. Astfel, se face dovada ca persoana impozabila a inregistrat TVA deductibila in evidenta contabila, cererea fiind depusa doar pentru corectarea erorii materiale de nepreluare a sumei TVA deductibile din factura atasata;
- factura evidentiata in jurnalul pentru cumparari, dar omisa la raportarea fiscala;
- decontul de TVA cod 300 corect completat in care se inscrie suma TVA deductibila la randul 24, corespunzator rulajului creditor al contului 4426 aferent trim. I 2024;
- orice alt document prin care se justifica si se motiveaza eroarea.
2. Intocmirea referatului si emiterea deciziei de corectare a erorilor. Pentru a corecta erorile materiale identificate in decontul de TVA, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal intocmeste un referat care detaliaza atat constatarile privind erorile semnalate, cat si modalitatea de corectare a acestora. Acest referat poate fi realizat fie pe baza propriilor constatari, fie in urma analizei documentelor furnizate de persoana impozabila. Pe baza acestui referat, organul fiscal emite apoi "Decizia de corectare a erorilor materiale din decontul de TVA", document care oficializeaza corectarea erorilor constatate.
Decizia de corectare se completeaza in doua exemplare, dintre care unul va fi transmis contribuabilului.
3. Regularizarea TVA. Daca in urma corectarii erorilor este necesara regularizarea TVA, aceasta se va realiza dupa urmatoarele reguli:
- Daca rezulta TVA de recuperat, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare comunicarii deciziei de corectare, la sectiunea "Regularizari", randul "Soldul sumei negative a TVA reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursare".
- Daca rezulta TVA de plata, aceasta suma va fi preluata in decontul perioadei fiscale urmatoare comunicarii deciziei de corectare, la sectiunea "Regularizari", randul "Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitata pana la data depunerii decontului de TVA". Termenul de plata a diferentei pozitive de TVA, se stabileste in functie de data comunicarii deciziei de corectare.
IMPORTANT DE STIUT!
Contribuabilii NU pot corecta deconturile de TVA pentru perioadele fiscale care au facut obiectul unei inspectii fiscale sau pentru care se afla in desfasurare o inspectie fiscala. Totusi, exista o exceptie de la aceasta regula - corectarea este permisa atunci cand exista o dispozitie de masuri emisa de organul de inspectie fiscala. In aceasta situatie, cererea de corectare a erorii materiale trebuie sa fie insotita de dispozitia de masuri, prezentata atat in original, cat si in copie.
De asemenea, corectarea erorilor se poate realiza si de catre organul fiscal din oficiu (de exemplu in situatii precum greseli de calcul sau preluarea incorecta a sumelor din decontul anterior ori din evidentele TVA). Daca eroarea nu poate fi clarificata direct, organul fiscal va transmite o notificare scrisa contribuabilului, solicitandu-i sa se prezinte la sediul institutiei cu documentele justificative necesare pentru a oferi explicatiile si clarificarile necesare in vederea corectarii erorilor identificate.
Model Cerere corectie decont TVA
Modelul de cerere pentru corectie decont TVA este cel aprobat prin ordinul O.P.A.N.A.F. nr. 3604/2015.Formularul poate fi gasit in format PDF -AICI»

Examen Consultant Fiscal 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeductibilitate cheltuieli deplasare salariati la si de la locul de munca Pentru decontarea transportului salariatilor la si de la locul de munca, cu masina societatii, care au resedinta in alta localitate, combustibilul achizitionat de societate se...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulIncasare creanta pentru care s-a ajustat TVA Societatea a scos din evidenta o creanta neincasata (ajustand si TVA aferent) datorata de catre o persoana fizica autorizata pentru care procedura falimentului a fost inchisa in...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAcordare reduceri comerciale ulterior facturarii Care este data limita de emitere a unei facturi off-invoice (factura de reducere comerciala care se acorda ulterior livrarii marfii)?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAnulare drept de deducere tva Sincer, nu stiu de ce, asta este si nedumerirea noastra, ni s-a comunicat de la ANAF ca nu am avea drept de deducere al tva. S-a specificat ca ar fi o directiva europeana, dar nu...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulModificari fiscale 10 - 16 martie 2025 citeste mai mult
Portal Codul Fiscal