
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
O societate comerciala - platitoare lunara de TVA - realizeaza in anul 2019 o cifra de afaceri sub 100.000 euro. In anul 2019 nu a avut achizitii intracomunitare. Este obligatorie sau facultativa trecerea la TVA trimestriala? In cazul in care se trece la TVA trimestriala, care este termenul pentru depunerea D 700? Declaratiile D300, D394, D390 se depun lunar sau trimestrial? Obligatia de plata a TVA este trimestriala?
Expertul nostru contabil, Amelia Dumitras, arata ca, daca in anul 2019 nu a realizat achizitii intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania, societatea respectiva este obligata sa modifice vectorul fiscal pentru a utiliza in anul 2020 drept perioada fiscala trimestrul calendaristic, in loc de luna calendaristica deoarece nu a realizat o cifra de afaceri egala sau mai mare cu echivalentul in lei a plafonului de 100.000 euro/an calendaristic.
La stabilirea corecta a plafonului de 100.000 euro, se ia in calcul valoarea totala, exclusiv TVA, a operatiunilor care dau drept de deducere, constand in:
- operatiuni taxabile;
- operatiuni scutite cu drept de deducere (de exemplu, livrari intracomunitare de bunuri si exporturi);
- operatiuni neimpozabile in Romania (de exemplu, prestari intracomunitare de servicii pentru care sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) sau livrari de bunuri care nu au locul in Romania).
In acest sens, am in vedere prevederile art. 322 alin. (2) din Codul fiscal “Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.”
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile
La determinarea cifrei de afaceri pentru plafonul de 100.000 euro se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii, aspect reglementat la pct. 103 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 322 alin. (2) “Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro, prevazut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, in orice situatie, se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, in cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila.”
Asa cum se poate constata, in cifra de afaceri de 100.000 euro, se cuprinde valoarea totala a facturilor emise, exclusiv TVA, in cursul anului 2016, indiferent de faptul ca:
- valoarea acestora a fost sau nu a fost incasata (daca societatea este inscrisa in sistemul TVA la incasare);
- valoarea acestora reprezinta avansuri pentru livrarea de bunuri si prestarea de servicii;
- bunurile au fost livrate si serviciile au fost prestate.
Cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie 2019 este de 4,7793 lei/euro, caz in care echivalentul in lei a plafonului de 100.000 euro/an este de 4.779.300 lei (1.000.000 euro x 4,7793 lei/euro);
Pentru modificarea perioadei fiscale aferente anului 2020, din luna calendaristica in trimestru, persoana impozabila din Romania trebuie sa depuna/transmita la organul fiscal formularele:
a) cod 010 “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (010), cod 14.13.01.10.11/1”, reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 3725 din 19 decembrie 2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.
Formularul, bifat drept "Declaratie de mentiuni " la pct. 2 din sectiunea I "FELUL DECLARATIEI" se completeaza la sectiunea " V. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL" pct. 1. "Taxa pe valoarea adaugata" la subpunctele:
- 1.10. Cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta din operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal;
- 1.11. "Perioada fiscala" (1.11.2. Trimestriala) si se depune la organul fiscal competent pana pe data de 15 ianuarie 2020.
b) cod 700 "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal (700) ", cod 14.13.01.10.01, reglementat prin acelasi O.P.A.N.A.F. nr. 3725 din 19 decembrie 2017. Declaratia se completeaza la urmatoarele subpuncte din cadrul sectiunii II. DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL pct. 1 Taxa pe valoarea adaugata:
- 1.1.3. Trimestriala;
- 1.4. Cifra de afaceri din anul precedent, ......
Aceasta declaratie se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Cele doua declaratii trebuie depuse/transmise la organul fiscal competent pana pe data de 15 ianuarie 2020, inclusiv, respectand astfel prevederile:
- art. 316 alin. (18) din Codul fiscal "Persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente cu privire la modificarile informatiilor declarate in cererea de inregistrare sau furnizate prin alta metoda organului fiscal competent, in legatura cu inregistrarea sa, sau care apar in certificatul de inregistrare in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente."
- art. 88 "Modificari ulterioare inregistrarii fiscale alin. (1) din Codul de procedura fiscala "(1) Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni."
Dupa modificarea perioadei fiscale de raportare, valoarea operatiunilor se raporteaza trimestrial prin Declaratiile D300 si D394. De asemenea, scadenta obligatiei de plata a TVA se efectueaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, conform modificarilor efectuate de catre organul fiscal competent in fisa sintetica pe platitor ca urmare a procesarii informatiilor din declaratia cod 010 si 700 transmise de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal.
In cazul declaratiei informative cod 394, aceasta obligatie rezulta din art. 7 din O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA "Perioada de raportare pentru formularul mentionat la art. 2 este perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (formularul 300), prevazuta la art. 322 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
In ceeea ce priveste declaratia informativa cod 390 VIES, depunerea se efectueaza lunar, aspect reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.591 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" conform prevederilor de la pct. 1.1. din Instructiuni "1.1. Declaratia recapitulativa se depune lunar, in conditiile prevazute la art. 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare ( Codul fiscal), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal.", dar numai cand se efectueaza operatiuni intracomunitare cu bunuri si servicii, aspect reglementat la pct. 1.2 din Instructiuni
"1.2. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei ...."
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Noi modificari privind TVA. Vezi ordinul emis de ANAF!Calendar fiscal: Obligatii declarative cu termene in luna augustCum procedam la depunerea decontului de TVA fara tranzactii economice?De la zvon la realitate: plata TVA de catre PFAVanzare in regim de consignatie. AutofacturaUltimele articole
Firme platitoare de TVA si depasirea plafonului de 100 mii euro. In ce conditii se schimba PERIOADA FISCALA de la trimestru la luna?Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliateProfit reinvestit. Noi categorii de active pentru care se aplica scutirea profitului investit din 1 ianuarie 2023Cum vor fi SANCTIONATI contribuabilii pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscaleCalendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2023Articole similare
Stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA in 2016Ordinul 3396/2020: A fost aprobata procedura de implementare a masurii Granturi pentru investitii acordate IMM-urilorDeclaratia cod 394. E obligatoriu acordul de consultare a datelor?Facturare daune-interese comisionar. Impozitare si impunere penalitatiInformatii suplimentare privind declaratiile cu termen la 25 iunieUltimele articole
ANAF monitorizeaza achizitiile intracomunitare de autoturisme de lux. Sunt verificati atat furnizorii si beneficiarii, cat si traseul transportuluiCheltuieli deductibile: ce sunt, cum se calculeaza si cheltuieli care intra in aceasta categorieLuni, 20 martie 2023, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareFirme platitoare de TVA si depasirea plafonului de 100 mii euro. In ce conditii se schimba perioada fiscala de la trimestru la luna?SAF-T in 2023. ANAF a pus la dispozitia contribuabililor 22 de TESTE pentru a verifica daca D406 este depusa in mod corectArticole similare
Transfer de bunuri. In ce consta obligatia ajustarii TVA la primitorul neinregistrat TVA?Studiu de caz: Microintreprindere. Plata impozitului pe profitJurnalul pentru vanzari - Obligatiile persoanelor neinregistrate in scopuri de tvaCalendar ANAF: Declaratii fiscale in august 2022Ideea care ajuta magazinele online sa aiba vanzari mult mai mariUltimele articole
Luni, 20 martie 2023, se implineste termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareFirme platitoare de TVA si depasirea plafonului de 100 mii euro. In ce conditii se schimba perioada fiscala de la trimestru la luna?Digitalizare IMM-uri. Pentru a obtine granturile anumite firme trebuie sa depuna un raport intocmit de un expert contabil CECCARCalendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2023Granturi pentru digitalizarea firmelor. Intrebari & raspunsuri oficiale de la Ministerul Investitiilor pentru IMM-uriSfaturi de la experti
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<