
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
O societate detine o centrala electrica fotovoltaica si factureaza dezechilibru pozitiv si venituri realizate din echilibrarea sistemului. De asemenea, societatea vinde si certificate verzi. Monografia contabila pentru dezechilibru pozitiv si venituri din echilib. sistemului este: 4111=7642; iar pentru vanzarea cerif. verzi : 507=768. Ambele cu taxare inversa completate in D300 la randul 13. In acest caz, 4111=507 daca este complet si corect?
In conformitate cu Ordinul 1802/2014, producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii, vor intocmi urmatoarele articole contabile:
- evidentierea lunara a dreptului de a primi certificate verzi:
445 "Subventii"/analitic distinct = 7411 "Venituri din subventii de exploatare
aferente cifrei de afaceri"
- primirea certificatelor verzi:
507 "Certificate verzi primite" = 445 "Subventii_Certificate verzi"
* Note:
- Diferenta intre valoarea certificatelor verzi inregistrata in contul 445 "Subventii"/analitic distinct la stabilirea dreptului de a primi certificate verzi si valoarea acestora la data primirii, determinata in functie de pretul de tranzactionare de la data primirii reprezinta venit financiar (contul 768 "Alte venituri financiare") sau cheltuiala financiara (contul 668 "Alte cheltuieli financiare"), dupa caz;
- La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi evidentiate in contul 507 "Certificate verzi primite" se evalueaza la pretul de tranzactionare publicat de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 "Alte venituri financiare" sau contul 668 "Alte cheltuieli financiare", dupa caz);
- Certificatele verzi primite, inclusiv cele amanate de la tranzactionare, dupa data de 1 aprilie 2017 se evidentiaza numeric extracontabil in contul 804 «Certificate verzi» si se recunosc la venituri in contul 768 «Alte venituri financiare», la momentul tranzactionarii acestora.
- diferentele favorabile constatate la data primirii certificatelor verzi, inclusiv a celor a caror tranzactionare a fost amanata, potrivit legii, reprezentand diferenta intre pretul de tranzactionare de la data primirii acestora si pretul de tranzactionare de la data constatarii dreptului de a le primi:
Debit: 804 «Certificate verzi»
507 "Certificate verzi primite" = 768 "Alte venituri financiare"
* Nota:
- La vanzarea certificatelor verzi se recunoaste castigul rezultat (contul 7642 "Castiguri din investitii pe termen scurt cedate"), respectiv pierderea inregistrata (contul 6642 "Pierderi din investitiile pe termen scurt cedate") din vanzarea acestora:
- valoarea certificatelor verzi vandute:
Credit: 804 «Certificate verzi»
461. Debitori diversi (A) = 507 "Certificate verzi primite" (vanzare cu termen de decontare ulterioara)
sau
5121. Conturi la banci in lei (A) = 507 "Certificate verzi primite" (vanzare directa)
Referitor la facturarea dezechilibrului pozitiv si inregistrarea veniturilor din echilibrarea sistemului, este corecta inregistrarea mentionata, insa se recomanda separarea tratamentului contabil fata de cel aferent certificatelor verzi. Ca urmare, nota contabila mentionata (4111 = 507) nu respecta intocmai reglementarile contabile mentionate, asa cum s-a mentionat in cadrul monografiei contabile de mai sus, in cazul vanzarii certificatelor verzi urmand a se folosi contul 461. Debitori diversi (A).
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<