
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat un proiect de Ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care propune noi reglementari asupra modului de acordare a concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pe perioada instituirii starii de urgenta.
Documentul care atesta starea de carantina a persoanei asigurate, in baza caruia este eliberat certificatul de concediu medical, se poate trimite de catre directiile de sanatate publica persoanelor aflate in aceasta situatie si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
De asemenea, adeverinta privind dovada asigurarii in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii poate fi eliberata de catre angajatori si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Certificatele de concediu medical acordate pentru risc maternal, in perioada starii de urgenta, se elibereaza si se platesc fara avizul medicului de medicina muncii.
Certificatele de concediu medical, eliberate in perioada starii de urgenta de catre un medic curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital, se depun direct la platitorii de indemnizatii de asigurari, fara viza medicului de familie.
Acestea se pot transmite si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, astfel:
-de catre medicii curanti catre persoanele asigurate;
-de catre persoanele asigurate catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (angajatori, CAS-uri, ).
Atentie!
Formularele originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) si 2 (roz), se depun de catre persoana asigurata la platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in termen de 60 de zile calendaristice de la data eliberarii acestora.
Certificatele de concediu medical se pot acorda si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta instituita prin Decretul nr. 195/2020, in urmatoarele situatii:
-in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
-pentru perioada de internare in spital;
-pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
-situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
-in caz de carantina;
-pentru risc maternal;
-pentru ingrijirea copilului bolnav;
-pentru asiguratii aflati in incapacitate temporara de munca, care au urmat un tratament in strainatate pentru afectiuni care nu pot fi tratate in tara, precum si pentru cei care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal;
-pentru asiguratii cu afectiuni cardiovasculare, SIDA/neoplazii/tuberculoza.
In scopul prevenirii imbolnavirilor cu COVID 19, conform Ordonantei de Urgenta nr. 30/2020, care cuprinde masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului, au fost modificate OUG 158/2005 si Legea 399/2005, acte normative care contin reglementari privind modul de acordare a concediilor si indemnizatiior de asigurari sociale de sanatate, astfel:
-persoanele asigurate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul si indemnizatia de carantina se acorda si persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet, de 6 luni;
-certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi si cele care depasesc 183 de zile se elibereaza si se deconteaza fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Aceste reglementari sunt valabile pe perioada starii de urgenta instituita prin Decretul 195/2020 si au ca scop prevenirea imbolnavirilor.
Pe langa masurile ce vor fi aplicate pe perioada instituirii starii de urgenta, proiectul de Ordin comun MS - CNAS cuprinde o serie de reglementari pe termen lung, printre care si eliberarea certificatelor pentru concedii medicale persoanelor neasigurate pe teritoriul Romaniei, dar care intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale sau a acordurilor, intelegerilor, conventiilor sau protocoalelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, care atesta incapacitatea de munca si durata probabila a acesteia.
Certificatele constituie document justificativ pentru institutiile competente ale statului de asigurare in vederea acordarii prestatiilor in conformitate cu legislatia pe care acesta o aplica.
Sursa: CNAS
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<