Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Regasiti mai jos Ordinul 3834/2015 alaturi de Procedura privind stabilirea obligatiilor fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare din 29.12.2015, in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Avand in vedere prevederile art. 181 alin. (10) si art. 352 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Art. 1.
Se aproba Procedura privind stabilirea obligatiilor fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2.
Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de tehnologia informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, Directia generala regionala a finantelor publice Bucuresti, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si organele fiscale din subordinea acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Dispozitiile prezentei proceduri sunt aplicabile creantelor fiscale nascute dupa data de 1 ianuarie 2016.
Art. 4.
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Gelu-Stefan Diaconu
Bucuresti, 29 decembrie 2015.
Nr. 3.834.
Procedura privind stabilirea obligatiilor fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare din 29.12.2015
In vigoare de la 01.01.2016
Procedura privind stabilirea obligatiilor fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare
1. In situatia in care contribuabilul/platitorul nu a declarat sau a declarat incorect obligatiile fiscale principale, acestea se stabilesc de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
2. Pentru obligatiile fiscale principale prevazute la pct. 1, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare, fara a se mai calcula pentru acestea penalitati de intarziere. Stabilirea penalitatii de nedeclarare, potrivit prezentei proceduri, nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor prevazute de lege.
3. Penalitatea de nedeclarare se stabileste de catre organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale ale contribuabilului/platitorului, denumit in continuare organ fiscal competent, si se comunica prin decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare, conform modelului prevazut in anexa nr. 1.
4. Prin exceptie de la pct. 3, organul fiscal nu stabileste penalitate de nedeclarare daca:
a) penalitatea de nedeclarare datorata pentru creantele fiscale principale stabilite suplimentar de organele de inspectie fiscala, este mai mica de 50 lei;
b) obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinse in norme, instructiuni, circulare sau opinii comunicate contribuabilului/platitorului de catre organul fiscal central.
5. In urma constatarii situatiei prevazute la pct. 4 lit. b), organul de inspectie fiscala face mentiune in raportul de inspectie fiscala si anexa la decizia de impunere, cu privire la aplicarea sau neaplicarea penalitatii de nedeclarare, pentru fiecare scadenta a obligatiilor fiscale stabilite suplimentar.
6. Penalitatile de nedeclarare se datoreaza pentru fiecare obligatie fiscala principala reprezentand impozite, taxe, contributii sociale, stabilita de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
7. Cu exceptia situatiei prevazute la pct. 10.1, penalitatea de nedeclarare se calculeaza pana ce cuantumul acesteia atinge nivelul obligatiei fiscale principale la care se aplica, ori de cate ori prin aplicarea metodei de calcul prevazute la pct. 6, penalitatea de nedeclarare depaseste acest nivel.
8. Termenul de plata al penalitatilor de nedeclarare calculate de catre organul fiscal competent prin decizii emise potrivit pct. 3, se stabileste in functie de data comunicarii acestor decizii, astfel:
a) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, inclusiv;
b) daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare, inclusiv.
9.1. Pentru obligatiile fiscale principale prevazute la pct. 1, care au fost stinse prin plata sau compensare in termenul prevazut la art. 156 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, sau prin esalonare la plata, in conditiile legii, penalitatile de nedeclarare ramase nestinse se reduc cu 75%, la cererea contribuabilului depusa la organul fiscal central competent.
9.2. Reducerea penalitatilor de nedeclarare prevazuta la pct. 9.1 se acorda de organul fiscal competent prin emiterea deciziei de reducere a penalitatilor de nedeclarare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2.
10.1. Pentru obligatiile fiscale principale rezultate ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare, potrivit legii, penalitatile de nedeclarare datorate se majoreaza cu 100%.
10.2. Majorarea penalitatilor de nedeclarare prevazuta la pct. 10.1 se comunica de catre organul fiscal competent prin decizie de majorare a penalitatilor de nedeclarare, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
10.3. Diferenta dintre penalitatile de nedeclarare majorate potrivit pct. 10.1 si cele stabilite prin deciziile comunicate potrivit pct. 3 se achita in termenul prevazut la pct. 8.
Procedura privind emiterea si comunicarea deciziei referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare pentru debitorii care inregistreaza penalitati de nedeclarare sub o anumita limita
11. Deciziile prevazute la pct. 3 se emit trimestrial, pentru toti debitorii, cu exceptia:
a) debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale care fac obiectul inlesnirilor la plata;
b) debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare in registrul comertului;
c) debitorilor carora li s-a deschis procedura insolventei in baza Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, pentru care nu se calculeaza obligatii fiscale accesorii pentru creantele nascute anterior deschiderii procedurii, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 80 alin. (2) si art. 103 din Legea nr. 85/2014;
d) debitorilor declarati insolvabili care nu au venituri si bunuri urmaribile.
12. Prin exceptie de la pct. 11, deciziile se emit, prin aplicatiile informatice, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale principale prevazute la pct. 1, in cazul in care cuantumul penalitatilor de nedeclarare nu depaseste o anumita limita, astfel:
12.1. in cazul in care cuantumul penalitatilor de nedeclarare nu depaseste 1.500 lei, pentru debitorul care are calitatea de mare contribuabil.
12.2. in cazul in care cuantumul penalitatilor de nedeclarare nu depaseste 1.000 lei, pentru debitorul care are calitatea de contribuabil mijlociu.
12.3. in cazul in care cuantumul penalitatilor de nedeclarare nu depaseste 500 lei, pentru celelalte categorii de debitori.
12.4. in cazul in care cuantumul penalitatilor de nedeclarare nu depaseste 100 lei, pentru contribuabilul persoana fizica.
13. Pentru categoriile de contribuabili prevazute la pct. 12, nu se emit decizii in cazul in care, cuantumul penalitatilor de nedeclarare nu depaseste plafonul prevazut pentru anulare de Codul de procedura fiscala.
14. Prin exceptie de la dispozitiile pct. 13, la cererea debitorului sau in alte situatii prevazute de lege, se emit decizii si in cazul in care cuantumul penalitatilor de nedeclarare nu depaseste plafonul prevazut pentru anulare de Codul de procedura fiscala.
15. Decizia se poate emite si comunica debitorului din oficiu sau ori de cate ori acesta solicita achitarea penalitatilor de nedeclarare, cu conditia ca decizia sa fie confirmata de primire, iar datele din confirmarea de primire sa fie introduse in sistemul informatic.
16. Decizia se emite si se comunica debitorului si in cazul in care organul fiscal competent constata pericolul prescrierii dreptului de a stabili obligatii fiscale.
17. Sumele reprezentand penalitati de nedeclarare se rotunjesc la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv si se neglijeaza fractiunile de pana la 49 de bani inclusiv.
18. Dupa emitere, deciziile se comunica potrivit art. 47 din Codul de procedura fiscala.
Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta procedura.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Obligatii fiscale stabilite prin decizii de impunere ca urmare a unei inspectii ANAF. Penalitati de nedeclarareArticole similare
PROCEDURA CORECTARE bon fiscal emis eronat. Cum procedam?Zoom fiscal: Procedura de corectare a facturilor in noul Cod fiscalNoi prevederi legate de procedura corectarii facturilor fiscaleArticole similare
In ce mod stabilim impozitul in cazul optiunii pentru determinarea venitului net in sistem real?Cum aplicam impozitul pe cladiri pentru institutii si monumente?Cine beneficiaza de prevederile din OUG 44/2015?Contul unic: Metodologia de stingere a obligatiilor fiscale, MODIFICATA DE ANAF!Ministerul Finantelor propune un nou proiect pentru sustinerea activitatii IMM-urilor: IMM LEASING de echipamente si utilajeUltimele articole
Proiect: Finantele modifica si completeaza Procedura privind anularea obligatiilor de plata accesoriiDeclaratia 100 in 2023. Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat a fost completat cu doua noi pozitiiCum vor fi SANCTIONATI contribuabilii pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscaleProcedura prin care firmele pot recupera sumele achitate suplimentar pentru diurnele reincadrate de fisc la venituri salariale taxabileANAF a publicat PDF-ul inteligent pentru cererea de acordare a esalonarii la plata in forma simplificataArticole similare
Proiect ANAF: Legitimatiile eliberate executorilor fiscaliRiscurile si dezavantajele unui PFA in 2016. Cu ce ne luptam?In atentia contabililor si economistilor: La Poiana Brasov va avea loc Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate. Merita oprite cateva locuriAjustare TVA la inregistrare. Care sunt implicatiile fiscale?Peste jumatate dintre companii considera ca majorarea salariului minim e inoportunaUltimele articole
Mijloacele fixe - ce intra in aceasta categorie, cum le diferentiezi de obiectele de inventar si studii de caz utileCare este termenul de pastrare a documentelor financiar-contabile in conditiile aprobarii Legii 36/2023?Inchizi o PFA? Ce poti face cu bunurile ramase la incetarea activitatiiIn urma unui control, unei societati i se calculeaza impozit suplimentar. Cum se inregistreaza rezultatul in contabilitate?Societati comerciale care folosesc servicii de publicitate pe Facebook. Documente justificative si regim fiscal TVASfaturi de la experti
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitate transmitere factura prin RO e-Factura
Intrebare: Va rog sa-mi comunicati daca incepand cu anul 2024 facturile pentru livrarile intracomunitare de bunuri si prestarile intracomunitare de servicii se transmit in E-FACTURA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA