
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Ordinul nr. 393/2021 pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 286 din 22 martie 2021.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare din 22 martie 2021, a fost aprobata Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 2.
De asemenea, au mai fost aprobate doua proceduri:
-Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 3.
-Procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 4.
Pentru a vedea Anexele, click AICI»»
Agricultura Noutati fiscal-contabile Monografii contabile specifice
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Extras din Ordin:
Art. 1. -
Dispozitiile generale la prezentul ordin sunt prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2. -
Se aproba Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 2.
Art. 3. -
Se aproba Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 3.
Art. 4. -
Se aproba Procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 4.
Art. 5. -
Determinarea nivelului riscului fiscal, respectiv punctajele atribuite criteriilor de risc, precum si modul de calcul al riscului fiscal se stabilesc la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se aproba de presedintele acesteia.
Art. 6. -
(1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Referirile la Codul de procedura fiscala din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Referirile la Normele metodologice din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la pct. 88 alin. (20) si (21) din titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 7. -
Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 8. -
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.856/2017 privind stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal in cazul inregistrarii si anularii inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 780 din 3 octombrie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 10. -
Directia generala de management a riscului, Directia generala de informatii fiscale, Directia generala antifrauda fiscala, Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala coordonare control fiscal si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Atentie contabili!
Codul fiscal se schimba radical de la 1 ianuarie 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Principalele MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile în 2023. Studii de caz
Articole similare
Buletin informativ ANAF. Acte normative publicate in perioada 22-26 martie 2021Articole similare
Procedura de inregistrare in scopuri de TVA a fost simplificata prin OANAF 167/2019ANAF, noua PROCEDURA PRIVIND EVALUAREA RISCULUI FISCAL pentru persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVAArticole similare
Calendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2021 a fost publicat de ANAFANAF: Noul formular pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVANou proiect ANAF: Aprobarea procedurii de modificare din oficiu a vectorului fiscal TVANoutati Registrul de evidenta fiscala si alte modificari aduse de OUG nr. 80/2014Operatiune cu patru firme. Care e regimul fiscal? Sunt operatiunile scutite de TVA?Ultimele articole
Reminder ANAF! Pana pe 27 martie 2023 trebuie depuse la fisc mai multe declaratii importanteCalendarul obligatiilor fiscale pentru luna MARTIE 2023Inspectii fiscale ANAF: Ce deficiente au gasit inspectorii in sem. II 2022ANAF propune ELIMINAREA declaratiei 098. INREGISTRAREA IN SCOPURI DE TVA se va face prin Cererea de inregistrare fiscalaANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna FEBRUARIE 2023Sfaturi de la experti
Diurna impozabila peste plafonul legal. Tratament fiscal
Intrebare: Diurna externa impozabila acordata peste 3 salarii, salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat, dar sub limita de 2,5 ori nivelul acordat pentru institutii publice, avand in vedere faptul ca se impoziteasa ca si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii declarative privind concediul de ingrijitor
Intrebare: La ce sectiune se evidentieza in declaratia 112 situatia unui salariat care a beneficiat de concediu de ingrijitor a unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<