Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Ordinul nr. 393/2021 pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 286 din 22 martie 2021.
Conform actului normativ care a intrat in vigoare din 22 martie 2021, a fost aprobata Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 2.
De asemenea, au mai fost aprobate doua proceduri:
-Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 3.
-Procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 4.
Pentru a vedea Anexele, click AICI»»
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Extras din Ordin:
Art. 1. -
Dispozitiile generale la prezentul ordin sunt prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2. -
Se aproba Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 2.
Art. 3. -
Se aproba Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 3.
Art. 4. -
Se aproba Procedura de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in anexa nr. 4.
Art. 5. -
Determinarea nivelului riscului fiscal, respectiv punctajele atribuite criteriilor de risc, precum si modul de calcul al riscului fiscal se stabilesc la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se aproba de presedintele acesteia.
Art. 6. -
(1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Referirile la Codul de procedura fiscala din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Referirile la Normele metodologice din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la pct. 88 alin. (20) si (21) din titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 7. -
Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 8. -
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.856/2017 privind stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal in cazul inregistrarii si anularii inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 780 din 3 octombrie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 10. -
Directia generala de management a riscului, Directia generala de informatii fiscale, Directia generala antifrauda fiscala, Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala coordonare control fiscal si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile subordonate acestora vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Buletin informativ ANAF. Acte normative publicate in perioada 22-26 martie 2021Articole similare
ANAF, noua PROCEDURA PRIVIND EVALUAREA RISCULUI FISCAL pentru persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVAProcedura de inregistrare in scopuri de TVA a fost simplificata prin OANAF 167/2019Articole similare
Calendar ANAF: Pana pe 27 noiembrie 2023 contribuabilii trebuie sa transmita 8 declaratii importanteAtentie! Firmele cu codul TVA anulat de ANAF vor putea fi reinregistrate din oficiuTitlul VI, Capitolul 13OUG nr.48/2020: Noi masuri fiscal-bugetare. Bilanturi amanateAjustare TVA in cazul persoanelor fizice inregistrate in scopuri de TVA. Cum procedati corect?Ultimele articole
Declaratia 040. Termen depunere si instructiuni de completareCalendar ANAF: 9 declaratii importante au scadenta in 25 septembrie 2024Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele miciMarti, 25 iunie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteCalendar ANAF. Obligatii fiscale scadente in luna IUNIE 2024Sfaturi de la experti
Inregistrare prejudiciu agent vanzari stabilit de catre instanta
Intrebare: Suntem o firma de productie care detine o retea de distributie cu livrari catre persoane juridice, unde vindem in baza de factura si chitanta la livrare. Agentii nostri emit facturi si chitante catre clienti de pe dispozitive...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratament fiscal TVA servicii de editare articole catre o persoana fizica din UE
Intrebare: O societate inregistrata in regim normal de tva intentioneaza sa presteze servicii de editare articole pentru beneficiar persoana fizica non-UE. Va factura cu tva aceste servicii? Implica alte declaratii in afara D300 si D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Lipsa de numerar in casierie. Care este monografia contabila
Vineri, 20 septembrie 2024, termenul pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare
RO e-Factura: Cum se pot corecta facturile transmise eronat in sistem
Fonduri elvetiene pentru IMM-urile romanesti. Cand se va derula programul si ce sume se acorda
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA