Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF, noua Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA

10-Mar-2021
2121

Agentia Nationala de Administare Fiscala a pus in dezbatere publica un nou Proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.


Conform referatului de aprobare, prin noile prevederi legislative prevazute la pct. 3 - 4 ale articolului unic din Legea nr. 172/2019 au fost aduse o serie de modificari art. 316 alin. (9) si alin. (11) lit. h) din Codul fiscal.
Modificarile vizeaza stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal in cazul inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA prin norme metodologice de aplicare a Codului fiscal, spre deosebire de prevederile anterioare potrivit carora criteriile pentru evaluarea riscului fiscal se stabileau prin ordin al presedintelui ANAF.

Pana la data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 340/06.05.2020, act normativ emis in executarea Legii nr. 172/2019, prin care au fost completate prevederile pct. 88 ale titlului VII ”Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, in sensul stabilirii la alin. (20) si (21) a criteriilor de risc in baza carora se efectueaza evaluarea riscului fiscal in cazul inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA, procedura pentru evaluarea riscului fiscal si criteriile de risc aferente au fost stabilite prin OPANAF nr. 2856/2017, modificat si completat prin OPANAF nr. 167/2019.

In data de 14.05.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 393 Ordonanta de urgenta nr. 69/2020 prin care au fost aduse o serie de modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, si instituite unele masuri fiscale. in acest context, prin art. I, pct. 10 din ordonan?a au fost aduse modificari art. 316 alin. (9) din Codul fiscal, astfel ca incepand cu data intrarii in vigoare a acesteia persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) din Codul fiscal nu mai fac obiectul analizei criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal. 

Modificarile legislative invocate mai sus impun abrogarea explicita a OPANAF nr. 2856/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, si stabilirea prin ordin de presedinte ANAF a unei noi proceduri care sa vizeze:

- evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal, care au avut anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal, in baza procedurii de evaluare a intentiei si capacita?ii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA, respectiv a procedurii de evaluare a riscului fiscal;


- inregistrarea, la cerere, in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care solicita inregistrarea potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal;
- anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal.

Pentru a vedea Proiectul de Ordin, click AICI»»

 

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "ANAF, noua Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

    • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

    • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

  • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

    • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016