
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Agentia Nationala de Administare Fiscala a pus in dezbatere publica un nou Proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Conform referatului de aprobare, prin noile prevederi legislative prevazute la pct. 3 - 4 ale articolului unic din Legea nr. 172/2019 au fost aduse o serie de modificari art. 316 alin. (9) si alin. (11) lit. h) din Codul fiscal.
Modificarile vizeaza stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal in cazul inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA prin norme metodologice de aplicare a Codului fiscal, spre deosebire de prevederile anterioare potrivit carora criteriile pentru evaluarea riscului fiscal se stabileau prin ordin al presedintelui ANAF.
Pana la data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 340/06.05.2020, act normativ emis in executarea Legii nr. 172/2019, prin care au fost completate prevederile pct. 88 ale titlului VII ”Taxa pe valoarea adaugata” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, in sensul stabilirii la alin. (20) si (21) a criteriilor de risc in baza carora se efectueaza evaluarea riscului fiscal in cazul inregistrarii/anularii inregistrarii in scopuri de TVA, procedura pentru evaluarea riscului fiscal si criteriile de risc aferente au fost stabilite prin OPANAF nr. 2856/2017, modificat si completat prin OPANAF nr. 167/2019.
In data de 14.05.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 393 Ordonanta de urgenta nr. 69/2020 prin care au fost aduse o serie de modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, si instituite unele masuri fiscale. in acest context, prin art. I, pct. 10 din ordonan?a au fost aduse modificari art. 316 alin. (9) din Codul fiscal, astfel ca incepand cu data intrarii in vigoare a acesteia persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) din Codul fiscal nu mai fac obiectul analizei criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal.
Modificarile legislative invocate mai sus impun abrogarea explicita a OPANAF nr. 2856/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, si stabilirea prin ordin de presedinte ANAF a unei noi proceduri care sa vizeze:
- evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal, care au avut anulat codul de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal, in baza procedurii de evaluare a intentiei si capacita?ii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA, respectiv a procedurii de evaluare a riscului fiscal;
PFA II IF 2021 Taxe impozite deduceri
Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- inregistrarea, la cerere, in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care solicita inregistrarea potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal;
- anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care prezinta risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal.
Pentru a vedea Proiectul de Ordin, click AICI»»
Sursa: ANAF
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: O societate practica comertul cu flori, achizitioneaza marfa din Olanda si de la producatori din Romania si vinde astfel: - de la sediu: vinde catre persoane juridice - revanzatori si catre persoane fizice; - consumatori finali; -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate vinde niste dispozitive care intra in categoria dispozitive de mici dimensiuni (nici o dimensiune mai mare de 50 cm) pentru care se plateste la AFM taxa de mediu. Suntem obligati ca pe factura de vanzare sa apara...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<