Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

11-Dec-2024
735
Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale
Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.

Ce sunt datoriile fiscale

Datoriile fiscale reprezinta obligatiile financiare pe care contribuabilii, fie persoane fizice, fie persoane juridice, le au fata de bugetul de stat. Aceste obligatii includ taxe, impozite, contributii si alte plati datorate autoritatilor fiscale in conformitate cu legislatia in vigoare.

Datoriile fiscale trebuie achitate in termenele stabilite de lege pentru a evita penalitati, dobanzi si alte consecinte legale, precum masuri de executare silita. 

Ce inseamna prescriptia unei datorii

Prescriptia unei datorii reprezinta un mecanism juridic prin care, dupa scurgerea unei anumite perioade de timp, debitorul este exceptat de la obligatia de plata prin mijloacele de constrangere garantate de stat. Cu alte cuvinte, creditorul (in cazul datoriilor fiscale, ANAF) are dreptul sa solicite plata unei datorii numai pana la termenul de prescriptie stabilit prin lege. 


Odata cu indeplinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu isi pierde puterea juridica de executare, ceea ce inseamna ca autoritatea fiscala nu mai poate forta contribuabilul sa plateasca datoria prin masuri de executare silita. 

Termenele de prescriptie ale datoriilor fiscale

Termenul de prescriere a datoriilor fiscale este reglementat de Codul de Procedura Fiscala. In aceasta perioada, organele fiscale pot efectua executarea silita insa numai dupa ce a notificat debitorul cu somatie si titlu executoriu privind obligatiile fiscale restante. 

Obiectul executarii silite il constituie, in principiu, orice bun aflat in proprietatea debitorului si care poate fi urmarit.

Modalitatile de executare silita sunt diverse, insa cea mai frecventa in practica este executarea prin poprire, respectiv poprirea bancara asupra sumelor de bani. 

Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal! - Aflati tot ce este nou si semnificativ pentru un contabil in 2025 ca sa evitati necazurile cu ANAF!


Termen prescriere datorii ANAF persoane juridice 


Conform prevederilor art. 110 din Codul de procedura fiscala, termenul general de prescriere pentru datoriile la ANAF este de 5 ani, atat pentru persoanele juridice, cat si fizice. Acest termen incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel. 

De exemplu, daca ai o datorie pentru anul 2023, termenul de 5 ani de prescriere se calculeaza incepand cu 1 iulie 2024. Astfel prescriptia intervine la data de 1 iulie 2029. 

ATENTIE!
Dreptul de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala. In aceasta situatie, termenul de prescriptie curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.


Termen prescriere datorii ANAF persoane fizice 


Pentru datoriile fiscale restante, termenul de prescriere pentru persoanele fizice este acelasi ca si pentru persoanele juridice, adica 5 ani, calculat de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala. In cazul datoriilor nefiscale, Codul de procedura civila stabileste termenul general de prescriptie de trei ani. 

Intreruperea/suspendarea termenului de prescriere datorii ANAF

Conform prevederilor Codului de procedura fiscala, termenele de prescriptie se intrerup in urmatoarele situatii:
  • in cazurile si conditiile stabilite legal pentru intreruperea termenului de prescriptie a dreptului la actiune; 
  • odata cu depunerea de catre contribuabil/platitor a declaratiei de impunere dupa expirarea termenului legal de depunere; 
  • la momentul in care contribuabilul/platitorul corecteaza declaratia de impunere sau realizeaza un act voluntar de recunoastere a creantei fiscale datorate.

Termenele de prescriptie se suspenda in urmatoarele situatii:
  • in cazurile si conditiile legale de suspendare a termenului de prescriptie a dreptului la actiune; 
  • pe durata inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale, de la inceperea acesteia pana la emiterea deciziei de impunere, cu respectarea termenelor legale; 
  • atat timp cat contribuabilul/platitorul se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale; 
  • in intervalul cuprins intre declararea si reactivarea unui contribuabil/platitor ca inactiv; 
  • pe perioada cuprinsa intre comunicarea procesului-verbal de sesizare a organelor de urmarire penala si data ramanerii definitive a solutiei de rezolvare a cauzei penale; 
  • in intervalul dintre decesul persoanei fizice in timpul unei inspectii fiscale si momentul in care organul de inspectie/verificare ia cunostinta de existenta sau inexistenta succesorilor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016