Reevaluare cladiri. Cum facem tratamentul amortizarii?
La reevaluarea unei cladiri, amortizarea cumulata la data reevaluarii poate fi tratata in unul din urmatoarele doua moduri: - este recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita mai ales in cazul cladirilor pentru care valoarea reevaluata se determina prin aplicarea unui indice.
- este eliminata din valoarea contabila bruta a activului, in acest fel se obtine valoarea neta a imobilizarii.
Valoarea neta se compara cu valoarea justa determinata de reevaluator iar diferenta este inregistrata in contul 105 "Rezerve din reevaluare", sau in contul 7813 "Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor".
Indiferent de metoda de reevaluare utilizata, imobilizarile corporale vor fi prezentate in bilant la valoarea justa determinata in urma reevaluarii.
Valoarea rezultata in urma reevaluarii constituie noua valoare amortizabila, pentru perioada urmatoare.
Valoarea justa se va amortiza pe durata de viata ramasa a cladirii, prin aplicarea metodei de amortizare stabilita.
Tratamentul rezervei din reevaluare Surplusul din reevaluare refelectat in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve, in contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe masura ce imobilizarea este folosita.
In cazul in care prin politica entitatii este prevazut transferul rezervei din reevaluare la rezerve pe masura utilizarii activului, valoarea rezervei transferate se determina ca:
Amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate - Amortizarea calculata pe baza costului initial al activului.
Regulile referitoare la tratamentul contabil al rezervei din reevaluare sunt: - Nici o parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, iar surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.
- Atunci cand se realizeaza o modificare a utilizarii unei cladiri, in sensul pregatirii acesteia in vederea vanzarii, iar in contabilitate se inregistreaza transferul activului din categoria imobilizari corporale in cea de stocuri, concomitent cu reclasificarea activului se inregistreaza capitalizarea rezervei din reevaluare in rezerve.
Atentie contabili!
Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme