Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari importante cu privire la obligatia de inregistrare in scopuri de TVA a persoanelor care aplica un regim al marjei

24-Nov-2020
4201

Conform art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal orice persoana impozabila care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.

Plafonul este de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei si este constituit din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f).

Prin exceptie, livrarile de active fixe corporale si livrarile de active necorporale nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale.

Pana la data de 16 octombrie 2020 pct. 83 alin. (4) din Titlul VII al normelor de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HG nr. 1/2016 stabilea ca persoanele impozabile care, daca ar fi inregistrate normal in scopuri de TVA ar aplica un regim special de taxa conform prevederilor art. 311 (agentii de turism) si 312 (Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitat) vor lua in calculul determinarii plafonului numai baza impozabila pentru respectivele opera?iuni determinata in conformitate cu prevederile art. 311 si 312 din Codul fiscal.

Aceste prevederi au fost abrogate la data de 16-oct-2020 prin art. 1 lit. B. punctul 16 din H.G. 864/2020. Aceasta modificare a intervenit cas urmare a unei hotarari a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza C?388/18 prinm care Curtea a stabilit:

“Articolul 288 primul paragraf punctul 1 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata trebuie interpretat in sensul ca se opune unei reglementari nationale sau unei practici administrative nationale in temeiul careia cifra de afaceri ce serveste drept referinta in scopul aplicabilitatii regimului special pentru intreprinderile mici unei persoane impozabile care intra sub incidenta regimului special al marjei prevazut pentru comerciantii persoane impozabile este calculata, conform articolului 315 din aceasta directiva, tinand seama numai de marja de profit realizata.

Cifra de afaceri trebuie stabilita pe baza tuturor sumelor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, incasate sau care urmeaza a fi incasate de acest comerciant persoana impozabila, independent de modalitatile potrivit carora aceste sume vor fi efectiv impozitate.”

Asadar, incepand cu 16-oct-2020 persoanele impozabile care desfasoara activitati ce intra sub incidenta regimului special pentru agentiile de turism si regimului special pentru bunuri second hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati au obligatia sa stabileasca plafonul de 300.000 lei pe baza valorii facturilor emise si nu pe baza marjei calculate in conformitate cu prevederile art. 311 si 312 din Codul fiscal.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016