Raportul Special
realizat de specialisti
ORDINUL nr. 2.493 din 8 iulie 2019 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor prevederi contabile a fost publicat vineri, 19 iunie 2019, in Monitorul Oficial nr. 596, partea I.
Asadar, s-a aprobat sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 prin OMFP nr. 2493/2019 - publicat in M. Of. nr. 596. Toate firmele cu cifra de afaceri (CA) de peste 220.000 lei trebuie sa depuna aceste raportari contabile pana la data de 14 august.
ATENTIE!
Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Prevederile prezentului ordin intra in vigoare la data publicarii, cu exceptia art. 8-10, ale caror prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare ale exercitiului financiar al anului 2019.
In temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 4 alin. (1), art. 28 alin. (2) si ale art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,ministrul finantelor publice emite prezentul ordin.
Articolul 1 — Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Articolul 2 — (1) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica entitatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
(2) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2019 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
(3) Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
(4) Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2019, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite, in intelesul acestuia, entitati.
Articolul 3 — (1) In scopul stabilirii formularelor de raportare contabila la 30 iunie 2019, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.
(2) Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit legii contabilitatii.
Articolul 4 — In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica, activitatea desfasurata de acestea se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2019.
Citeste si:
Articolul 5 — (1) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile prezentului ordin se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in criteriul prevazut la art. 2 pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2018.
(2) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de legea contabilitatii.
(3) In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. in acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.
Articolul 6 — Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de legislatia aplicabila acestora.
Articolul 7 — Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara, depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile la 30 iunie 2019 in formatul si in termenele prevazute de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Articolul 8 — (1) In Planul de conturi general cuprins la punctul 594 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc conturile 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“, 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor“ (P), 4902 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente prestarilor de servicii“ (P), 4903 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor corporale“ (P), 4904 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor necorporale“ (P), 6818 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“ si 7818 „Venituri din ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“.
(2) In capitolul 16 „Functiunea conturilor“ se introduce functiunea contului 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“, cu urmatorul cuprins:
Contul 490 «Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor.
Contul 490 «Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor» este un cont de pasiv.
In creditul contului 490 «Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor» se inregistreaza:
– valoarea ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor (681).
In debitul contului 490 «Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor» se inregistreaza:
– diminuarea sau anularea ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor (781).
Soldul contului reprezinta ajustarile pentru depreciere constituite.
(3) In functiunea contului 681 „Cheltuieli de exploatare privind amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere“ din cadrul capitolului 16 „Functiunea conturilor“ se adauga elementul „valoarea ajustarilor pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor (490)“.
(4) In functiunea contului 781 „Venituri din provizioane si ajustari pentru depreciere privind activitatea de exploatare“ din cadrul capitolului 16 „Functiunea conturilor“ se adauga elementul „sumele reprezentand diminuarea sau anularea ajustarilor pentru deprecierea creantelor corespunzatoare avansurilor acordate furnizorilor (490)“.
Citeste si:
Articolul 9 — In Planul de conturi cuprins la punctul 196 din Reglementarile contabileconforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.020 si 1.020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc conturile 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“, 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor“ (P), 4902 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente prestarilor de servicii“ (P), 4903 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor corporale“ (P), 4904 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor necorporale“ (P), 6818 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“ si 7818 „Venituri din ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“.
Articolul 10 — (1) In Planul de conturi general cuprins la punctul 344 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.103/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 984 din 12 decembrie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc conturile 490 „Ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“, 4901 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente cumpararilor de bunuri de natura stocurilor“ (P), 4902 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente prestarilor de servicii“ (P), 4903 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor corporale“ (P), 4904 „Ajustari pentru deprecierea creantelor aferente imobilizarilor necorporale“ (P), 6818 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“ si 7818 „Venituri din ajustari pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor“.
(2) In functiunea contului 681 „Cheltuieli de exploatare privind amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere“ din cadrul capitolului 10 „Functiunea conturilor“ se adauga elementul „valoarea ajustarilor pentru deprecierea creantelor reprezentand avansuri acordate furnizorilor (490)“.
Articolul 11 — Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 274 din 12 aprilie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si in cazul situatiilor financiare interimare intocmite de operatorii economici potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si depuse de acestia la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Articolul 12 — In Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 170/2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 139 din 24 februarie 2015, punctul 1, litera b) a capitolului I se modifica dupa cum urmeaza:
b) cedarea folosintei bunurilor, inclusiv inchirierea de imobile/apartamente/camere, de catre persoane fizice care desfasoara activitati producatoare de venit si al caror venit net anual este determinat in sistem real, potrivit Codului fiscal;
Articolul 13 — Prevederile prezentului ordin intra in vigoare la data publicarii, cu exceptia art. 8-10, ale caror prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare ale exercitiului financiar al anului 2019.
Articolul 14 — La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.531/2018 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2018 a operatorilor economici, precum si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 623 din 18 iulie 2018, cu exceptia art. 8-10 din ordinul mentionat.
Articolul 15 — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Buletin informativ CECCAR: Acte normative cu incidenta fiscala si contabilaArticole similare
Din ianuarie 2022 pragurile valorice intrastat vor fi pastrate la nivelul de 900.000 lei. Cine trebuie sa transmita declaratiile statisticeRO E-Factura: A fost publicata procedura necesara operatorilor economici nerezidenti care vor sa se inscrie in sistemMinisterul Finantelor avertizeaza agentii economici: In luna octombrie incep impunerile din oficiuMFP: Restituirea ca ajutor de stat a sumei de 4 eurocenti din acciza suplimentaraTitlul VII, Capitolul 1, Sectiunea 7Ultimele articole
Semnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmeiLegea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunarCe modificari adopta Finantele in domeniul accizelor pentru combaterea evaziunii fiscaleSituatiile financiare anuale, modificate: termene de depunere, semnare bilant, balanta de verificarePragurile valorice Instrastat, NEMODIFICATE pentru anul 2025 (Ordinul 2353/2024)Sfaturi de la experti
Impozit minim cifra de afaceri
Intrebare: Daca in anul 2024 depasim plafonul de 50.000.000 euro pentru incadrarea la impozitul minim pe 1% pe cifra de afaceri, incepand cu trimestrul 1 din 2025 vom face comparatia IMCA vs. Impozit Profit. In cazul in care la finalul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Azi s-au inregistrat in registru, dupa ce le am pus la dispozitie raspunsul dvs., in urma cu cate minute mi-au trimis poza cu recipisa D163.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA