Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Teste Covid-19 pentru angajati. Cum se inregistreaza in contabilitate?

07-Oct-2020
13135

In cadrul societatii noaste au fost inregistrate trei cazuri de COVID, angajatii au respectat procedurile stabilite de DSP. Conducerea societatii a dispus testarea tuturor angajatilor.



Aceste cheltuieli cu efectuarea testelor sunt cheltuieli deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit, pentru salariati reprezinta venituri salariale?

Cum inregistram in contabilitate aceste teste?

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:


Conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 13 alin. (2) lit. a) din Normele metodologice de aplicare sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, respectiv cheltuielile efectuate pentru securitatea si sanatatea in munca potrivit Legii 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si actelor normative subsecvente. Potrivit art. 6 din Legea 319/2006 angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca, iar potrivit art. 24 si art. 25 din aceeasi lege lucratorii beneficiaza de supravegherea sanatatii la intervale regulate prin intermediul medicilor de medicina a muncii.



Masurile privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta sunt prevazute la art. 1 din Ordinul 3.577/831/2020, iar in baza acestora (art. 1 alin. (1) lit. k) din ordin) si a HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor medicul de medicina muncii poate stabili ca masura de preventie testarea tuturor angajatilor pentru Covid-19.

Pe de alta parte, potrivit art. 25 alin. 2 din Codul fiscal si pct. 14 din normele metodologice de aplicare cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV - Impozitul pe venit din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) ca deductibile limitat si la alin. (4) ca nedeductibile.

In aceste conditii, in contextul epidemiologic dat de pandemia de Covid-19, cand testarea personalului este si o metoda de prevenire a riscului de contaminare a personalului la locul de munca si de protejare a sanatatii angajatilor si intrucat cheltuielile cu suportarea testelor Covid-19 pentru angajati nu sunt prevazute ca deductibile limitat ori nedeductibile, ele vor fi deductibile integral pentru societatea angajatoare.

La nivelul salariatilor, potrivit art. 76 alin. (4) lit. f) din Codul fiscal sunt considerate venituri neimpozabile, pe langa echipamentele de protectie si de lucru etc., si orice alte drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, acordate potrivit legislatiei in vigoare. Ca atare, daca testarea pentru Covid-19 a fost dispusa si suportata de societatea angajatoare, in conditiile anterior precizate, contravaloarea testelor nu va fi considerata avantaj salarial impozabil pentru salariati.

In contabilitate, operatiunea se inregistreaza prin formula contabila 628 „Alte cheltuieli cu serviicile executate de terti” (sau 6458 „Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala”) = 401 „Furnizori” (sau 5121 „Conturi la banci in lei”), cu aplicarea rationamentului profesional corespunzator dezvoltat prin politicile contabile proprii ale societatii angajatoare.

 

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016