Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzatorul unui bun cu defect trebuie sa il inlocuieasca si sa il ridice de la client

16-Iun-2011
2512

Vanzatorul are obligatia de a ridica un bun de consum vandut cu defect, din locul in care a fost instalat de catre consumator si sa-l inlocuieasca sau sa suporte cheltuielile necesare. In cazul de restituirii, cheltuielile trebuie sa fie proportionale cu valoarea bunului.

Aceste aspecte au fost mentionate intr-o hotarare recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, sesizata de catre instantele germane.

Directiva europeana care reglementeaza vanzarea bunurilor de consum prevede ca vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice neconformitate existenta in momentul livrarii bunurilor.

Astfel, in cazul unei neconformitati, consumatorul are dreptul ca aceste bunuri sa fie reparate gratuit sau inlocuite, cu exceptia cazurilor in care aceast lucru este imposibil sau disproportionat.

Orice reparatie sau inlocuire trebuie sa se efectueze intr-un termen rezonabil si fara niciun inconvenient semnificativ pentru consumator. In cazul in care produsul nu poate fi nici reparat, nici inlocuit, cumparatorul poate solicita o reducere a pretului sau rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare.

Potrivit Curtii de Justitie a Uniunii Europene, vanzatorul este obligat nu doar sa inlocuiasca bunul defect, ci si sa asigure pe cheltuiala proprie demontarea si transportul acestuia, acolo unde este cazul.

Totusi, in situatia in care inlocuirea bunului cu defect determina costuri disproportionate ca urmare a necesitatii de a ridica bunul neconform din locul in care a fost instalat si de a instala bunul de inlocuire, dreptul consumatorului la restituirea cheltuielilor de ridicare a bunului cu defect si de instalare a bunului de inlocuire poate sa fie limitat la o suma proportionala cu insemnatatea neconformitatii si cu valoarea bunului in cazul in care ar fi fost conform.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016