Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzatorul unui bun cu defect trebuie sa il inlocuieasca si sa il ridice de la client

16-Iun-2011
2330

Vanzatorul are obligatia de a ridica un bun de consum vandut cu defect, din locul in care a fost instalat de catre consumator si sa-l inlocuieasca sau sa suporte cheltuielile necesare. In cazul de restituirii, cheltuielile trebuie sa fie proportionale cu valoarea bunului.

Aceste aspecte au fost mentionate intr-o hotarare recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, sesizata de catre instantele germane.

Directiva europeana care reglementeaza vanzarea bunurilor de consum prevede ca vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice neconformitate existenta in momentul livrarii bunurilor.

Astfel, in cazul unei neconformitati, consumatorul are dreptul ca aceste bunuri sa fie reparate gratuit sau inlocuite, cu exceptia cazurilor in care aceast lucru este imposibil sau disproportionat.

Orice reparatie sau inlocuire trebuie sa se efectueze intr-un termen rezonabil si fara niciun inconvenient semnificativ pentru consumator. In cazul in care produsul nu poate fi nici reparat, nici inlocuit, cumparatorul poate solicita o reducere a pretului sau rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare.

Potrivit Curtii de Justitie a Uniunii Europene, vanzatorul este obligat nu doar sa inlocuiasca bunul defect, ci si sa asigure pe cheltuiala proprie demontarea si transportul acestuia, acolo unde este cazul.

Totusi, in situatia in care inlocuirea bunului cu defect determina costuri disproportionate ca urmare a necesitatii de a ridica bunul neconform din locul in care a fost instalat si de a instala bunul de inlocuire, dreptul consumatorului la restituirea cheltuielilor de ridicare a bunului cu defect si de instalare a bunului de inlocuire poate sa fie limitat la o suma proportionala cu insemnatatea neconformitatii si cu valoarea bunului in cazul in care ar fi fost conform.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Vanzatorul unui bun cu defect trebuie sa il inlocuieasca si sa il ridice de la client":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016