Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Noutate
Normele metodologice privind procedura de acordare a amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen, administrate de AgentiaNationala de Administrare Fiscala, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.321/2009, aduc noutati importante. Cine beneficiaza de amanarea la plata a obligatiilor fiscale? Pentru ce perioada se acorda? Care este procedura de acordare? Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru a beneficia de amanarea la plata? Ce garantii trebuie sa depunem? Ce obligatii avem pe perioada amanarii la plata?
1. Obiectul amanarii la plata
Amanarea la plata se acorda pentru:
obligatiile fiscale administrate de ANAF si neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economicofinanciare;
majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale neachitate la termen.
2. Persoanele care beneficiaza de amanarea la plata
Amanarea la plata se poate acorda, in baza unei cereri depuse la Fisc, persoanelor fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, modul de organizare si data infiintarii.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
3. Perioada pentru care se acorda amanarea la plata
Fiscul acorda amanarea la plata pentru perioada solicitata de noi, insa cu respectarea anumitor restrictii, astfel:
perioada de amanare la plata nu poate fi mai mare de 6 luni;
intr-un an calendaristic, amanarea la plata se poate acorda o singura data.
Amanarea la plata nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda. Amanarea se acorda pe numar de luni; termenul incepe sa curga de la data emiterii deciziei de acordare a amanarii la plata.
4. Procedura de acordare a amanarii la plata
Concomitent cu depunerea cererii de amanare la plata, trebuie sa solicitam si eliberarea certificatului de atestare fiscala. Acesta va cuprinde sumele ce vor face obiectul amanarii la plata. Asadar, in certificatul de atestare fiscala se vor mentiona creantele fiscale principale exigibile, existente in sold in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii si neachitate la data eliberarii acestuia, precum si majorarile de intarziere aferente acestora.
5. Conditiile pe care trebuie sa le indeplinim
Dupa depunerea cererilor de amanare la plata, Fiscul verifica daca indeplinim cumulativ urmatoarele conditii:
a) nu inregistram obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008.
Pentru aceasta, Fiscul va consulta si va edita fisa analitica pe platitori la data de 30 septembrie 2008, din care sa rezulte ca la aceasta data aveam toate declaratiile depuse si nu inregistram obligatii fiscale restante.
Aceasta conditie este indeplinita si in cazul in care la data de 30 septembrie 2008 inregistram obligatii fiscale restante, dar avemdepus un decont cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare si/sau o cerere de restituire, in curs de solutionare la data depunerii cererii de amanare daca:
suma obligatiilor fiscale restante este mai mica sau egala cu suma de rambursat/restituit;
sunt indeplinite dispozitiile referitoare la data stingerii in cazul compensarii.
Deci, diferentele rezultate in urma solutionarii deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare si/sau a cererilor de restituire se considera obligatii de plata incepand cu data comunicarii modului de solutionare a acestora;
b) am depus toate declaratiile fiscale conformlegii pentru perioada 1 octombrie 2008 si data depunerii cererii de amanare la plata. Dovada depunerii acestora va fi editata din baza de date a Fiscului;
c) nu avem inscrise fapte in cazierul fiscal. In acest sens, Fiscul va solicita compartimentului cu atributii in eliberarea cazierului fiscal informatii privind existenta sau inexistent a faptelor sanctionate de legile fiscale, financiare, precum si cele care privesc disciplina financiara;
d) nu s-a atras raspunderea pentru contribuabilii persoane fizice, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau nu s-a atras raspunderea solidara pentru contribuabilii persoane fizice si persoane juridice, potrivit prevederilor art. 27 si 28 din Codul de procedura fiscala. In acest sens, trebuie sa depunem o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu s-a atras raspunderea potrivit acestor prevederi legale.
Atunci cand se constata neconcordante intre obligatiile fiscale cuprinse in cerere si cele din certificatul de atestare fiscala, Fiscul va solicita, in scris, prezentarea noastra la sediul sau pentru clarificarea situatiei fiscale.
Odata cu aceasta solicitare ni se va transmite si o copie a certificatului de atestare fiscala.
Atentie
Termenul general de solutionare a cererilor de amanare la plata este de maximum 15 zile de la data depunerii cererii.
In situatia in care pentru solutionarea cererilor de amanare la plata este necesara clarificarea neconcordantelor, termenul de 15 zile se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii de prezentare la Fisc si data eliberarii noului certificat de atestare fiscala.
6. Garantii pe care trebuie sa le depunem
Pentru aprobarea amanarii la plata trebuie sa depunem urmatoarele garantii:
fie scrisori de garantie bancara. Acestea vor avea o valabilitate mai mare cu 60 de zile decat perioada de amanare la plata;
fie bunuri libere de orice sarcini.
Fiscul va dispune instituirea masurilor asiguratorii. Bunurile oferite vor fi insotite de raportul de evaluare intocmit de un expert independent.
Atentie
In cazul pierderii valabilitatii amanarii la plata sau la data expirarii perioadei de amanare la plata, Fiscul va executa garantia sau, dupa caz, va trece la valorificarea bunului in contul obligatiilor fiscale ramase de plata sau pentru stingerea obligatiilor fiscale amanate la plata nestinse.
7. Obligatiile pe care le avem pe perioada amanarii la plata
Pe perioada amanarii la plata suntem obligati sa achitam obligatiile fiscale cu termene de plata incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata.
Obligatia de plata se considera indeplinita si in cazul in care am depus la organul fiscal deconturi cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare si/sau cereri de restituire, daca:
suma obligatiilor de plata este mai mica sau egala cu suma de rambursat/ restituit;
sunt indeplinite dispozitiile referitoare la data stingerii in cazul compensarii.
Diferentele rezultate in urma solutionarii deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare si/sau a cererilor de restituire se considera obligatii de plata incepand cu data comunicarii modului de solutionare a acestora.
Important
Incepand cu data emiterii deciziei de amanare la plata, pentru obligatiile fiscale care fac obiectul amanarii la plata, executarea silita nu incepe sau nu continua, dupa caz.
Atentie
Pe perioada amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen se datoreaza majorari de intarziere. Nivelul majorarii de intarziere este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.
Concluzie
Daca pe perioada de amanare la plata, Fiscul nu ne scuteste de plata majorarilor de intarziere de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere, putem spune ca prin instituirea acestei proceduri, Fiscul ne acorda practic un imprumut cu o dobanda deloc de neglijat, de 36,5% pe an. Avand in vedere ca nici Fiscul nu ne scuteste de garantii, nu ne ramane decat sa comparam dobanda practicata de Fisc cu cea oferita de bancile comerciale pentru a alege varianta cea mai viabila pentru iesirea din impas.
Acte normative aplicabile:
Art. 1 alin. (1) si (2), art. 2, art. 3 alin. (3), art. 4 alin. (1), art. 5 alin. (1), art. 6, art. 7 alin. (1), (2), (7)-(9), (11) si art. 8 din Normele metodologice privind procedura de acordare a amanarii la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.321/2009
Articol adaugat in 16 septembrie 2009
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Profit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiExemple noi si explicatii de la ANAF pentru firmele care opteaza pentru split TVAOrdinul MFP nr. 3832/2015 modifica Instructiunile de completare a numarului de evidenta a platiiMFP vrea sa amane plata datoriilor. Vezi noul proiect de ordonanta!Esalonare la plata, conform OUG 20/2023. Ce impact au modificarile asupra PFA-urilor?Ultimele articole
Amnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024OUG 107/2024. Pana cand trebuie notificat organul fiscal cu privire la anularea accesoriilorProiect: ANAF modifica procedura de acordare a esalonarii la plata in forma simplificata si actualizeaza formularele aferenteCum si unde isi pot plati contribuabilii obligatiile fiscale in 2023Firmele, PFA-urile si profesionistii pot cere amanarea ratelor la credite cu pana la 9 luni. Cererile se depun pana pe 28 august 2022Sfaturi de la experti
Procent TVA vanzare panouri fotovoltaice
Intrebare: Suntem o firma care comercializeaza panouri solare, invertoare si kituri aferente. Putem sa vindem persoanelor fizice, respectiv instalatorilor autorizati produse cu cota redusa de TVA de 9% in baza declaratiei pe proprie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Tratament fiscal TVA achizitie marfuri din Cipru si export in Singapore
Intrebare: Un PFA din Romania inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza bunuri din Cipru de la un furnizor inregistrat cu cod Valid TVA, care sunt livrate direct din Cipru in Singapore. Primeste o factura de la furnizorul din Cipru, si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA