Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF propune extinderea Declaratiei 089. Formularul va fi completat cu ajutorul unui program de asistenta si depus prin mijloace electronice

02-Aug-2021
3306
ANAF propune extinderea Declaratiei 089. Formularul va fi completat cu ajutorul unui program de asistenta si depus prin mijloace electronice

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus in dezbatere publica, pe site-ul oficial, un nou Proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului (089) „Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art.331 alin.(2) lit.e) pct.2 si/sau art.331 alin.(2) lit.l) pct.2 din Codul fiscal”.

Conform referatului de aprobare, Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare stabilea, la art.331 alin.(2) lit.e), aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de energie electrica, catre un comerciant persoana impozabila.

Comerciantul persoana impozabila, care detinea o licenta valabila de furnizare a energiei electrice sau o licenta pentru activitatea traderului de energie electrica, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, avea obligatia sadepuna o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca indeplineste conditia prevazuta la art.331 alin.(2) lit.e) pct.2 din lege. 

Prin Legea nr.296/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.1269 din data 21 decembrie 2020, au fost modificate si dispozitiile referitoare la aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, cuprinse la art.331 alin.(2) lit.e) din Codul fiscal. 

Ca urmare, trebuie sa depuna declaratia privind activitatea de livrare energie electrica persoanele impozabile care detin orice fel de licenta care permite comercializarea de energie electrica, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, nu doar cele care detin licenta valabila de furnizare a energiei electrice sau o licenta pentru activitatea traderului de energie electrica, astfel cum era reglementat anterior. De asemenea, in situatia in care declaratia pe propria raspundere vizeaza perioade anterioare anului depunerii, persoana impozabila trebuie sa mentioneze in declaratie si data de la care indeplineste aceasta conditie, pentru a fi considerata comerciant persoana impozabila de la acea data. 

Totodata, prin Legea nr.296/2020 a fost extinsa aplicarea taxarii inverse si pentru livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania. Astfel, la art.331 alin.(2) lit.l) din Codul fiscal sunt stabilite, in mod similar livrarii de energie electrica, obligatii de declarare in sarcina persoanelor impozabile care cumpara gaze naturale. 

Ca urmare, detinatorul unei licente valabile de furnizare de gaze naturale sau a unei licente pentru activitatea traderului de gaze naturale, eliberate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei are obligatia sa depuna o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca indeplineste conditia prevazuta la art.331 alin.(2) lit.l) pct.2 din lege. 

Avand in vedere faptul ca, pentru declararea comercializarii de energie electrica se utilizeaza formularul (089) "Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal", aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3628/2015, propunem extinderea formularului 089 si pentru situatia prevazuta la art.331 alin.(2) lit.l) pct.2 din Codul fiscal privind livrarea de gaze naturale.

De asemenea, in contextul actiunilor de digitalizare a sistemului declarativ, institutia propune ca formularul de declaratie 089 sa fie completat cu ajutorul unui program informatic de asistenta si depus prin mijloace electronice de tarnsmitere la distanta. 

Pentru a vedea Anexa 1 - Declaratie energie si gaze, click AICI»
Pentru a vedea Anexa2 - instructiuni, click AICI»
Pentru a vedea Anexa 3-caracteristici edicate, click AICI»
Pentru a vedea Anexa 4 click AICI»

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "ANAF propune extinderea Declaratiei 089. Formularul va fi completat cu ajutorul unui program de asistenta si depus prin mijloace electronice":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016