Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF propune modificarea formularului tipizat Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor

14-Iun-2021
1574

ANAF a publicat, in data de 11 iunie 2021, un nou Proiect de Ordin pentru aprobarea formularului tipizat "Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor" utilizat in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale.

Conform referatului de aprobare, verificarea situatiei fiscale personale cu privire la impozitul pe venit reprezinta ansamblul activitatilor desfasurate de organul fiscal avand ca obiect examinarea totalitatii drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente relevante pentru stabilirea situatiei fiscale reale a persoanei fizice verificate si se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 138 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile O.P.A.N.A.F. nr. 675/2018 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora.

Potrivit prevederilor art. 336 alin. (1), lit. s) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, nerespectarea de catre persoana supusa verificarii situatiei fiscale personale a obligatiei de a depune declaratia de patrimoniu si de venituri, potrivit art. 138 alin. (7), constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda conform art. 336 alin. (2), lit. i) din acelasi act normativ.

Pana la data reorganizarii A.N.A.F. prin H.G. nr. 174/2020 pentru modificare si completarea H.G. nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personale era stabilita prin O.P.A.N.A.F. nr. 3695/2015 cu modificarile si completarile aduse prin O.P.A.N.A.F. nr. 1817/2017. Potrivit acestor reglementari organe fiscale competente in efectuarea verificarii situatiei fiscale personale erau:

 - Directia Generala Control Venituri Persoane Fizice pe intreg teritoriul tarii;
- organele de inspectie fiscala din cadrul structurilor fiscale teritoriale (administratiile judetene ale finantelor publice) in a caror raza se afla domiciliul fiscal al persoanelor fizice verificate.

Prin O.P.A.N.A.F. nr. 967/2020 si nr. 968/2020 privind aprobarea structurilor organizatorice ale Directiilor generale regionale ale finantelor publice Iasi, Galati, Ploiesti, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov, respectiv Bucuresti, s-au infiintat in cadrul aparatului propriu al directiilor generale regionale, in subordinea directorului executiv – inspectie fiscala, serviciile verificari fiscale (prin preluarea activitatii operationale si a personalului serviciilor verificari fiscale care pana la data reorganizarii erau in structura D.G.C.V.P.F.).

Dupa reorganizare, urmare emiterii O.P.A.N.A.F. nr. 2778/2020, competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale personala pe intregul teritoriu al tarii revine Directiei Generale Control Venituri Persoane Fizice si directiilor generale regionale a finantelor publice prin serviciile verificari fiscale din cadrul acestora.

In prezent modelul procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor utilizat de inspectorii din cadrul Directiei generale control venituri persoane fizice este cel aprobat prin O.P.A.N.AF. nr. 2313/2016 pentru aprobarea formularului tipizat "Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor" utilizat de inspectorii din cadrul Directiei generale control venituri persoane fizice .

Avand in vedere cele mai sus mentionate, cu privire la aplicarea prevederilor art. 336 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre toate organele fiscale cu atributii de verificare a situatiei personale, se impune emiterea unui nou ordin care va abroga O.P.A.N.A.F. nr. 2313/2016, si prin care se va aproba formularul tipizat "Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor" utilizat in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale.

Totodata, avand in vedere modificarile survenite la O. G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, se impune si corelarea continutului procesului - verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor cu noile reglementari, astfel:

- modificarea termenul de plata a amenzii;
- modificarea regimului juridic al procesul – verbal de constatare si sanctionare a contraventiei: titlu de creanta si instiintare de plata.

Pentru a vedea formularul, click AICI»»

 

Sursa: ANAF

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "ANAF propune modificarea formularului tipizat Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016