
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Tinerii fermieri din Romania vor beneficia de un ajutor financiar cumulat in valoare de 39,8 milioane de euro anual, ca plata directa suplimentara pentru sustinerea veniturilor, prin viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) 2021-2027. Anuntul a fost facut de ministru plenipotentiar Achim Irimescu, seful sectiei Agricultura, in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana.
Oficialul roman a participat, marti – 19 noiembrie – la lansarea programului "Tineri Lideri pentru Agricultura" de catre Clubul Fermierilor Romani, prin care se urmareste pregatirea generatiei de tineri.
"Un ajutor financiar suplimentar pentru tineri in Pilonul I (plati directe) s-a stabilit pentru prima data in cadrul reformei PAC din anul 2013, respectiv un procent din plata directa pe hectar pentru perioada in 2013-2020. Romania a propus initial 25%, dar, din pacate, nu s-a reusit sa se ofere aceasta suma. Actualmente, tinerii in Romania primesc undeva la 20 de euro in plus pe hectar, ceea ce reprezinta un stimulent foarte important. Pentru perioada urmatoare, tinerii vor beneficia de un sprijin, stabilit deja in cadrul reformei. De exemplu, pentru tinerii din Romania suma anuala ca plata directa suplimentara in perioada 2021-2027 va fi de 39,827 de milioane de euro, respectiv de circa 2%. In prezent, avem 0,8%. Suma respectiva trebuie sa fie alocata fie sub forma de sustinere a veniturilor din Pilonul I (plati directe suplimentare) fie din Pilonul I si din Pilonul II - pe prima de instalare", a precizat ministrul plenipotentiar Achim Irimescu.
Acesta a precizat ca tinerii fermieri pot beneficia si de o preferinta la selectia proiectelor de investitii din fondurile de dezvoltare rurala printr-un sistem de punctare mai avantajos. De asemenea, prima de instalare creste la 100.000 de euro si nu mai este necesara achizitionarea de utilaje, a explicat reprezentatul Romaniei in Comitetul Special Agricol de la Bruxelles.
Totodata, in noua PAC, se introduce optiunea de a spijini diferite forme de cooperare intre tinerii fermieri si parteneriate intre generatii diferite de fermieri, pentru transferul de cunostinte.
"Statele membre pot planifica plati forfetare pentru fermierii in varsta care isi transfera permanent exploatatiile tinerilor fermieri. Este un lucru foarte important. De asemenea, sustinerea tinerilor pentru preluarea fermelor prin accesul la instrumente financiare derulate prin intermediul pilonului II al PAC (Dezvoltare Rurala), respectiv credite avantajoase, facilitati pentru achizitia de terenuri, dar si politici nationale fiscale favorabile pentru a-i incuraja sa mentina activitatile agricole in zona rurala sa se asocieze cu scopul de a valorifica productia agricola. Sa speram ca si in cadrul Ministerului Agriculturii se vor gasi solutii in acest sens", a aratat seful sectiei Agricultura, in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<