Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul REFIT simplifica normele. Avantaje pentru intreprinderi si cetateni

26-Iun-2014
1706
Printre obiectivele principale din programul Comisiei Europene raman in continuare reducerea birocratiei si simplificarea normelor UE pentru stimularea cresterii economice si a crearii de locuri de munca.

Programul Comisiei privind o reglementare adecvata si functionala (REFIT) a fost lansat in decembrie 2012. Acesta urmareste simplificarea cadrului de reglementare al UE, pentru a crea cele mai bune conditii pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca, cu un minimum de sarcina administrativa.

Programul REFIT se extinde pentru a maximiza avantajele pentru intreprinderi si cetateni prin concentrarea, in cadrul legislatiei UE, asupra aspectelor care pot fi abordate cel mai bine la nivelul UE. In plus, programul verifica sarcinile, inconsecventele si masurile ineficace si identifica actiuni corective.

Raport privind progresele inregistrate

Primul tablou de bord anual prezinta progresele inregistrate din octombrie 2013, cand Comisia a publicat programul ambitios de reducere a sarcinii administrative.

Majoritatea propunerilor de simplificare si de reducere a sarcinii sunt deja adoptate sau urmeaza a fi adoptate in cursul acestui an. In plus, s-au retras aproximativ 53 de propuneri aflate in dezbatere la nivelul colegiuitorilor, sunt in curs de abrogare norme aflate in vigoare si au inceput lucrarile cu privire la domeniile care necesita evaluare.

S-au prezentat deja cele mai importante propuneri pentru intreprinderi - cum ar fi introducerea unei declaratii standard de TVA si imbunatatirea procedurii europene privind cererile cu valoare redusa.

Etapele care urmeaza

Pentru ca legislatia UE sa fie in permanenta "adecvata scopului", sunt necesare eforturi continue. Dupa ce a examinat rezultatele ultimei evaluari a normelor UE si a ascultat partile interesate, Comisia a identificat o serie de domenii noi in care trebuie luate masuri. Printre acestea se numara:

simplificarea normelor UE privind documentele de identitate si de calatorie

un nou sistem pentru statistici economice/statisticile privind intreprinderile

simplificarea normelor privind cerintele in materie de vize pentru cetatenii din afara UE

un site UE dedicat TVA-ului.


Se are in vedere si abrogarea unor legi privind etichetarea energetica, tarifele si conditiile de transport, politica agricola comuna si raportarea in materie de mediu.

Un efort comun
Comisia doreste ca toate institutiile UE sa acorde o importanta maxima adecvarii reglementarilor, astfel incat impactul optiunilor de politica sa fie evaluat pe tot parcursul procesului legislativ.

Se estimeaza ca o treime din sarcinile administrative sunt generate de masurile nationale de punere in aplicare a legislatiei UE; prin urmare, guvernele statelor membre sunt invitate sa utilizeze optiunile de simplificare oferite de legislatia UE.

Comisia va continua sa monitorizeze modul in care statele membre transpun normele UE, urmand ca tabloul de bord din 2015 sa includa o evaluare a progreselor realizate.



Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Programul REFIT simplifica normele. Avantaje pentru intreprinderi si cetateni":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul Fiscal, modificat prin OUG 34/2024. Care sunt schimbarile

    • ANAF a pus, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la modificarile aduse Codului Fiscal prin OUG 34/2024. Schimbarile au intrat in vigoare din 12 martie 2024. Modificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024 TITLUL V - Contributii sociale obligatorii Forma Codului fiscal in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 34/2024 ART. 154 Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt...» citeste mai departe aici

  • Cum se face recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024

    • In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din profitul inregistrat in 2024? Pentru a o recupera din profitul lunii martie 2024 trebuie sa am depusa declaratia 101 anticipat? Pentru pierderile fiscale inregistrate incepand cu anul 2024 se aplica acelasi principiu de recuperare ca si cele de la 31.12.2023 (exceptand numarul de ani in care se recupereaza)? Cum se...» citeste mai departe aici

  • Pana cand trebuie depuse Situatiile Financiare si Declaratia de trezorerie pentru anul 2023 de persoanele juridice

    • In virtutea rolului activ al organului fiscal, ANAF informeaza contribuabilii ca termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2023 de catre persoanele juridice fara scop patrimonial este de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din O.M.F. nr. 5394/2023 privind...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016