Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pachet de masuri propuse de Comisia Europeana. Este vizata FISCALITATEA simpla si echitabila

17-Iul-2020
1340

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania anunta ca la 15 iulie 2020 Comisia Europeana a lansat „Pachetul de masuri care sa asigure o fiscalitate simpla si echitabila”.

Pachetul consta intr-un plan de actiune pentru o impozitare simpla si corecta care sa sprijine redresarea (Comunicare si Anexa), o propunere de revizuire a Directivei privind cooperarea administrativa (DAC7) si o Comunicarea privind buna guvernanta fiscala atat in UE cat si la nivel international.

Astfel, conform CECCAR, „Fiscalitatea simpla si echitabila care sa contribuie la strategia de redresare” (si Anexa la aceasta) include 25 de initiative fiscale pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le lanseze in intervalul 2020 – 2023 in diverse domenii de activitate.

La finele anului 2020 Comisia Europeana va prezenta recomandarile sale de imbunatatire a asistentei pentru recuperarea impozitelor neplatite in UE, urmand ca in 2022, sa prezinte initiative legislative pentru a clarifica modalitatea de stabilire a locului in care contribuabilii care desfasoara activitati transfrontaliere trebuie sa plateasca impozit si a introduce un sistem comun si standardizat la nivelul UE pentru retinerea impozitului la sursa.

In ceea ce priveste raportarea, in 2021 Comisia intentioneaza sa initieze un proiect pilot pentru a facilita crearea unui cadru cooperativ de conformitate pentru a initia un dialog preventiv intre administratiile fiscale si companii cu privire la problemele fiscale transfrontaliere. 

In 2022, Comisia Europeana va lansa si initiative de modernizare a obligatiilor de raportare a taxei pe valoare adaugata, de dezvoltarii serviciilor de facturare electronica si de dezvoltare a ariei de acoperire a programului One Stop Shop pentru TVA.

In 2021, Comisia va implementa Comitetul permanent pentru solutionarea litigiilor (bazat pe Directiva 2017/1852) urmand ca in 2022 sa prezinte o propunere privind un mecanism de prevenire si solutionare a litigiilor in domeniul TVA.

In 2022, Comisia va lansa o initiativa legislativa pentru a simplifica modalitatea de obtinere a numarului de identificare fiscala (NIF) si a numarului de TVA.

In ceea ce priveste verificarea, monitorizarea si cooperarea administrativa, in 2022, Comisia va lansa observatorul sau fiscal pentru a stimula discutiile cu privire la problemele fiscale internationale. in 2021, aceasta urmeaza sa prezinte o initiativa legislativa privind modificarea Directivei privind Cooperarea Administrativa in vederea extinderii domeniului de aplicare al acesteia pentru a cuprinde cripto-activele si monedele electronici (DAC8).

In 2023, Comisia va prezenta initiative legislative privind consolidarea verificarii tranzactiilor transfrontaliere si facilitarea procesului de verificare pentru intreprinderile care doresc sa se conformeze normelor TVA. De asemenea, Comisia intentioneaza sa incheie un acord privind cooperarea administrativa in domeniul TVA cu tarile terte si sa lanseze inca o initiativa legislativa pentru a asigura o maximizarea capacitatii Eurofisc de a combate frauda in domeniul TVA si de a transforma Eurofisc un centru european pentru informatii fiscale.

Propunerea de revizuire a Directivei privind cooperarea administrativ in domeniul fiscal (DAC 7) extinde normele UE in materie de transparenta fiscala la platformele digitale, pentru ca si persoanele care castiga bani din vanzarea de marfuri sau servicii pe aceste platforme sa plateasca impozite in mod echitabil. Aceasta noua propunere va asigura schimbul automat de informatii intre statele membre cu privire la veniturile generate de vanzatorii de pe platformele online. De asemenea, propunerea consolideaza si clarifica normele din alte domenii in care statele membre colaboreaza pentru a combate abuzurile fiscale, de exemplu prin audituri fiscale comune.

Comunicarea privind buna guvernanta fiscala atat in UE cat si la nivel international se axeaza pe promovarea echitatii fiscale si a transparentei si include 4 propuneri concrete.

In acest scop, Comisia propune o reforma a Codului de conduita care sa abordeze intr-o maniera mai transparenta concurenta fiscala neloiala si practicile fiscale daunatoare din UE.

O alta propunere se refera la imbunatatirea listei UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, pentru a asigura ca aceasta este inca eficienta si va putea fata provocarilor actuale. 

Cea de-a treia propunere a Comisiei vizeaza consolidarea normelor UE privind buna guvernanta fiscala in ceea ce priveste fondurile UE si masurile de protectie, pentru a asigura faptul ca procesul de listare a UE are un impact real si ofera claritate si certitudine tarilor terte.

Iar in cele din urma, a patra propunere a Comisiei se refera la colaborarea sporita in domeniul fiscal cu tarile in curs de dezvoltare in vederea imbunatatirii bunei guvernante fiscale. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016