Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania anunta ca la 15 iulie 2020 Comisia Europeana a lansat „Pachetul de masuri care sa asigure o fiscalitate simpla si echitabila”.
Pachetul consta intr-un plan de actiune pentru o impozitare simpla si corecta care sa sprijine redresarea (Comunicare si Anexa), o propunere de revizuire a Directivei privind cooperarea administrativa (DAC7) si o Comunicarea privind buna guvernanta fiscala atat in UE cat si la nivel international.
Astfel, conform CECCAR, „Fiscalitatea simpla si echitabila care sa contribuie la strategia de redresare” (si Anexa la aceasta) include 25 de initiative fiscale pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le lanseze in intervalul 2020 – 2023 in diverse domenii de activitate.
La finele anului 2020 Comisia Europeana va prezenta recomandarile sale de imbunatatire a asistentei pentru recuperarea impozitelor neplatite in UE, urmand ca in 2022, sa prezinte initiative legislative pentru a clarifica modalitatea de stabilire a locului in care contribuabilii care desfasoara activitati transfrontaliere trebuie sa plateasca impozit si a introduce un sistem comun si standardizat la nivelul UE pentru retinerea impozitului la sursa.
In ceea ce priveste raportarea, in 2021 Comisia intentioneaza sa initieze un proiect pilot pentru a facilita crearea unui cadru cooperativ de conformitate pentru a initia un dialog preventiv intre administratiile fiscale si companii cu privire la problemele fiscale transfrontaliere.
In 2022, Comisia Europeana va lansa si initiative de modernizare a obligatiilor de raportare a taxei pe valoare adaugata, de dezvoltarii serviciilor de facturare electronica si de dezvoltare a ariei de acoperire a programului One Stop Shop pentru TVA.
In 2021, Comisia va implementa Comitetul permanent pentru solutionarea litigiilor (bazat pe Directiva 2017/1852) urmand ca in 2022 sa prezinte o propunere privind un mecanism de prevenire si solutionare a litigiilor in domeniul TVA.
In 2022, Comisia va lansa o initiativa legislativa pentru a simplifica modalitatea de obtinere a numarului de identificare fiscala (NIF) si a numarului de TVA.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In ceea ce priveste verificarea, monitorizarea si cooperarea administrativa, in 2022, Comisia va lansa observatorul sau fiscal pentru a stimula discutiile cu privire la problemele fiscale internationale. in 2021, aceasta urmeaza sa prezinte o initiativa legislativa privind modificarea Directivei privind Cooperarea Administrativa in vederea extinderii domeniului de aplicare al acesteia pentru a cuprinde cripto-activele si monedele electronici (DAC8).
In 2023, Comisia va prezenta initiative legislative privind consolidarea verificarii tranzactiilor transfrontaliere si facilitarea procesului de verificare pentru intreprinderile care doresc sa se conformeze normelor TVA. De asemenea, Comisia intentioneaza sa incheie un acord privind cooperarea administrativa in domeniul TVA cu tarile terte si sa lanseze inca o initiativa legislativa pentru a asigura o maximizarea capacitatii Eurofisc de a combate frauda in domeniul TVA si de a transforma Eurofisc un centru european pentru informatii fiscale.
Propunerea de revizuire a Directivei privind cooperarea administrativ in domeniul fiscal (DAC 7) extinde normele UE in materie de transparenta fiscala la platformele digitale, pentru ca si persoanele care castiga bani din vanzarea de marfuri sau servicii pe aceste platforme sa plateasca impozite in mod echitabil. Aceasta noua propunere va asigura schimbul automat de informatii intre statele membre cu privire la veniturile generate de vanzatorii de pe platformele online. De asemenea, propunerea consolideaza si clarifica normele din alte domenii in care statele membre colaboreaza pentru a combate abuzurile fiscale, de exemplu prin audituri fiscale comune.
Comunicarea privind buna guvernanta fiscala atat in UE cat si la nivel international se axeaza pe promovarea echitatii fiscale si a transparentei si include 4 propuneri concrete.
In acest scop, Comisia propune o reforma a Codului de conduita care sa abordeze intr-o maniera mai transparenta concurenta fiscala neloiala si practicile fiscale daunatoare din UE.
O alta propunere se refera la imbunatatirea listei UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, pentru a asigura ca aceasta este inca eficienta si va putea fata provocarilor actuale.
Cea de-a treia propunere a Comisiei vizeaza consolidarea normelor UE privind buna guvernanta fiscala in ceea ce priveste fondurile UE si masurile de protectie, pentru a asigura faptul ca procesul de listare a UE are un impact real si ofera claritate si certitudine tarilor terte.
Iar in cele din urma, a patra propunere a Comisiei se refera la colaborarea sporita in domeniul fiscal cu tarile in curs de dezvoltare in vederea imbunatatirii bunei guvernante fiscale.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Un nou proiect OUG modifica procedura de insolventaASTRA Asigurari intra in faliment. Cum procedati daca sunteti asigurati la aceasta firma?Orice categorie de contribuabil poate accesa esalonarea la plata, pe o perioada de cel mult 5 ani. ConditiiCererea de acordare a esalonarii la plata este disponibila pe site-ul ANAF. Ce conditii trebuie sa indeplineasca contribuabiliiContabilitatea operatiunilor de transport si logistica. Solutii pentru iesirea accelerata din criza a antreprenorilor implicati in aceste activitatiUltimele articole
Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in actvitati de transport si logisticaEsalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante in 2023. Ce trebuie sa stie contribuabiliiFinantele modifica Legea 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor. Au fost actualizate contraventiile si sanctiunileANAF explica: Procedura completa de obtinere a esalonarii la plata a obligatiilor fiscaleOUG nr.25 cu privire la modificarile Codului de procedura fiscalaArticole similare
Ministrul Economiei: Pregatim un pachet de ajutor direct de 750 milioane de euro pentru IMM-uriCe masuri pregateste MFP pentru persoanele fizice si cele juridice?Oprirea evaziunii fiscale: Romanii care ii denunta pe evazionistii fiscali ar putea primi 1% din valoarea fraudei, anunta Marcel BolosRomania Competitiva: 18 miliarde de euro pentru atingerea a 44 de obiectiveNoua fata a comertului cu alimente. Vezi ce masuri propune Comisia!Ultimele articole
Din 1 ianuarie 2024 va fi aplicat un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Peste 1.000 de companii vor fi afectatePana pe 25 octombrie 2023 trebuie depusa la fisc D100 pentru plata impozitului micro si pe profitMasurile fiscal-bugetare propuse de Guvern vor fi aplicate! Sesizarea opozitiei pe pachetul de legi a fost respinsa de CCRMasuri fiscale 2024. Finantele pregatesc o serie de masuri pentru reformarea ANAF, fiind vizata si categoria marilor contribuabiliMarcel Bolos: Cota de TVA pentru firmele din HoReCa ramane la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024Sfaturi de la experti
Monografie contabila obtinere baloti de paie
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, avand codul CAEN 0163 ?Activitati dupa recoltare,? achizitioneaza seminte certificate netratate pe care le preda pe baza unui aviz unui producator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate de contabilitate si audit: ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se inscrie pe platforma O.N.P.C.S.B. ca societate de raportare, sa isi desemneze reprezentantul responsabil si ce documente sunt necesare pentru a face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA