Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Combaterea fraudei: reduceri ale cazurilor de suspiciune de frauda care afecteaza fondurile UE

26-Iul-2012
3530
Potrivit raportului anual al Comisiei privind "Protejarea intereselor financiare ale UE", cazurile de frauda care afecteaza bugetul UE au scazut cu 35 % in 2011. in cadrul politicii de coeziune, in comparatie cu 2010, s-au inregistrat cu 41 % mai putine cazuri de suspiciune de frauda, iar in domeniul agriculturii numarul cazurilor de frauda raportate a scazut cu 66 %. Aceasta scadere a ratei fraudelor constatata in 2011 se datoreaza atat unor masuri mai ferme si unor controale mai stricte aplicate la nivelul finantarii UE, cat si unei serii de aspecte tehnice.

Incheierea unei perioade de programare in cadrul politicii de coeziune si o metoda mai omogena de raportare in cadrul noului sistem de control pentru agricultura au contribuit, de asemenea, la reducerea, fata de anul 2010, a cazurilor de frauda raportate. in total, 295 de milioane de euro din fondurile UE au fost afectate de frauda, respectiv 0,2 % din buget, suma care trebuie recuperata in conformitate cu normele UE. in raportul sau, Comisia subliniaza necesitatea reducerii in continuare a cazurilor de frauda care afecteaza bugetul UE si formuleaza o serie de recomandari adresate statelor membre, care ar putea contribui la realizarea acestui obiectiv.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Diminuarea numarului de fraude care afecteaza bugetul UE arata ca eforturile noastre hotarate de a solutiona aceasta problema incep sa dea roade. insa lupta nu s-a incheiat inca. Comisia isi mentine politica de toleranta zero in materie de frauda, pentru ca nici macar un singur cent din banii contribuabililor sa nu intre in buzunarele autorilor fraudelor. Comisia va continua sa ia toate masurile necesare pentru a proteja bugetul UE, statele membre trebuind, la randul lor, sa depuna eforturi mai sustinute in acest sens."

Recuperarea fondurilor UE care au facut obiectul unor nereguli si al unor fraude s-a imbunatatit, Comisia solicitand anul trecut restituirea a circa 2 miliarde EUR sub forma de corectii financiare si recuperari. Statele membre au realizat, de asemenea, unele progrese in ceea ce priveste recuperarile de la beneficiarii finali, in special in domeniul asistentei pentru preaderare. in raportul sau, Comisia indeamna statele membre care prezinta in continuare rate scazute de recuperare sa aduca imbunatatirile necesare si sa puna sechestru pe activele beneficiarilor care nu ramburseaza sumele afectate de nereguli si fraude. Recenta propunere a Comisiei privind protejarea intereselor financiare ale UE prin masuri de drept penal (IP/12/767) ar putea contribui in mod considerabil la recuperarea fondurilor, precum si la descurajarea persoanelor care comit fraude.

In 2011, Comisia a prezentat peste douasprezece propuneri legislative sau noi initiative care vizau imbunatatirea luptei impotriva fraudelor care afecteaza fondurile UE (a se vedea MEMO/12/577).

Context

In conformitate cu articolul 325 din tratat, Comisia intocmeste Raportul anual privind protejarea intereselor financiare ale UE pentru a prezenta masurile adoptate in vederea combaterii fraudelor care afecteaza fondurile UE. Prin detaliile pe care le contine cu privire la rata cazurilor de frauda suspectate sau confirmate, raportate de statele membre pentru intregul buget al UE (si anume atat la nivelul veniturilor, cat si al cheltuielilor), raportul contribuie, de asemenea, la determinarea domeniilor care sunt cel mai mult expuse riscurilor, permitand astfel orientarea actiunilor care trebuie intreprinse atat la nivelul UE, cat si la nivel national.



In afara datelor privind cazurile de frauda si neregulile raportate, sumele recuperate si nivelurile de raportare din statele membre, Comisia selecteaza, de asemenea, in fiecare an, un domeniu in vederea efectuarii unei analize aprofundate. Anul acesta, raportul se concentreaza asupra politicii de coeziune. Se constata imbunatatiri la nivelul sistemelor de control financiar si de gestionare a riscurilor, de exemplu in ceea ce priveste dispozitiile legale si orientarile, procedurile administrative si cooperarea dintre autoritatile nationale in acest domeniu. Cu toate acestea, statele membre trebuie sa imbunatateasca metodele de monitorizare a rezultatelor anchetelor administrative si penale, inclusiv recuperarea fondurilor de coeziune de la beneficiarul final.

Sursa: Comisia Europeana


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016