Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele UE de simplificare a succesiunilor transfrontaliere au putere de lege

31-Iul-2012
3144
In curand se vor publica in Jurnalul Oficial noile norme ale Uniunii Europene menite sa reduca dificultatile juridice intampinate in cazul decesului unui membru de familie care detine bunuri intr-un alt stat membru al UE. Prin aceasta publicare, dispozitiile normelor respective devin parte a dreptului UE. Noul regulament privind succesiunile transfrontaliere, propus de Comisia Europeana si adoptat luna trecuta in mod oficial de statele membre ale UE (IP/12/576), va permite cetatenilor europeni sa gestioneze mai usor aspectele juridice ale unui testament sau ale unei succesiuni cu un caracter international. Conform estimarilor, 450 000 de familii europene care se confrunta in fiecare an cu o succesiune internationala vor beneficia de securitate juridica in temeiul acestor norme. intrucat peste 12,3 milioane de cetateni europeni isi au resedinta in alta tara membra a UE, este probabil ca normele sa prezinte interes pentru numeroase alte persoane. in prezent, statele membre au la dispozitie un termen de trei ani pentru alinierea legislatiei lor nationale, astfel incat noile norme ale UE sa produca efecte.

"Dupa ce am usurat situatia cuplurilor implicate intr-un divort transfrontalier, facem acum acelasi lucru pentru familiile care trebuie sa faca fata consecintelor juridice ale pierderii unei persoane apropiate", a declarat comisarul UE pentru justitie, dna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei. "Existenta in fiecare tara membra a UE a unor norme distincte privind succesiunile a avut in mod frecvent drept consecinta un labirint juridic. Prin acest act legislativ, simplificam procedurile, iar cetatenii beneficiaza de securitate juridica. Adoptarea acestui regulament al UE faciliteaza identificarea legii care se va aplica in fiecare caz. Acesta este doar un exemplu al modului in care Uniunea Europeana lucreaza pentru a solutiona problemele juridice de zi cu zi si a permite europenilor sa faca economii."

Noul act legislativ simplifica in mod considerabil solutionarea succesiunilor internationale prin furnizarea unui criteriu unic pentru stabilirea atat a competentei judiciare, cat si a legii aplicabile in cazurile transfrontaliere, si anume locul in care persoana decedata isi avea resedinta obisnuita. De asemenea, regulamentul permite cetatenilor sa isi planifice din timp succesiunea, in conditii de deplina securitate juridica. Actul legislativ prevede, de asemenea, un certificat european de mostenitor, care va da posibilitatea persoanelor sa isi dovedeasca statutul de mostenitor sau de administrator al unei succesiuni, fara a se efectua alte formalitati pe teritoriul UE. Situatia actuala, in care cetatenii se confrunta cu mari dificultati in exercitarea drepturilor lor, va fi in mod considerabil imbunatatita, rezultatul fiind instituirea unor proceduri mai rapide si mai ieftine, care vor permite persoanelor implicate sa aloce mai putin timp acestor demersuri si sa cheltuie mai putini bani pe taxe juridice.

Context

La 14 octombrie 2009, Comisia a propus un regulament pentru simplificarea dezbaterii succesiunilor internationale (a se vedea IP/09/1508). Conform regulamentului, va exista un criteriu unic pentru stabilirea atat a competentei autoritatilor, cat si a legii aplicabile in cazul unei succesiuni transfrontaliere, si anume locul in care persoana decedata isi avea resedinta obisnuita. Cu toate acestea, persoanele care locuiesc in strainatate vor putea opta ca legea tarii a carei cetatenie o detin sa se aplice intregii lor succesiuni. Astfel, un pensionar german care locuieste in Portugalia ar putea, de exemplu, sa opteze pentru aplicarea legii germane atunci cand isi planifica succesiunea.


In martie 2012, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European si plenul Parlamentului European au votat un raport privind proiectul de act legislativ (a se vedea IP/12/209). Apoi, la 7 iunie 2012, a fost parcursa ultima etapa, cand guvernele statelor membre ale UE, reprezentate in Consiliul UE, au adoptat noul act legislativ (IP/12/576).

Publicarea regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care va avea loc in data de 27 iulie 2012, face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a aduce imbunatatiri drepturilor cetatenilor UE. Din data de 9 mai, Comisia a lansat o consultare publica privind drepturile cetatenilor, cu scopul de a identifica posibilele obstacole pe care acestia continua sa le intampine, de exemplu, atunci cand calatoresc in Europa sau fac cumparaturi online (IP/12/461). Consultarea va fi deschisa pana la data de 9 septembrie, iar raspunsurile primite vor fi utilizate in mod direct in elaborarea Raportului pe 2013 privind cetatenia UE, care urmeaza sa fi prezentat in luna mai a anului viitor.

Sursa: Comisia Europeana


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016