Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cati bugetari mai trebuie disponibilizati pentru a creste salariile cu 15%?

10-Nov-2010
2726

Statul trebuie sa disponibilizeze 26.000 de angajati in perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariati si pentru a avea posibilitatea sa creasca in medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat secretarul de stat in MFP Gheroghe Gherghina.


"La finele lunii septembrie mai erau in sectorul 1,316 milioane angajati, iar ca sa ajungem la 1,29 milioane de angajati trebuie sa mai plece pana la finele lunii decembrie 26.000, dupa calculele noastre. (...) Consideram ca avem sansa sa ne inchidem cu 1,29 milioane de bugetari si atunci, fata de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, in conditiile in care nu se mai da prima de vacanta si al 13-lea salariu (....) Daca avem in vedere anvelopa salariala de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net", a explicat Gherghina la seminarul EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.


Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) a mai aratat ca in decembrie 2009 erau 1,378 milioane de angajati in sectorul public, astfel ca disponibilizarile din acest an ar trebui sa se ridice la aproximativ 88.000 de bugetari.


"In ceea ce priveste plecarile naturale, cele mai multe au insemnat gasirea de joburi mai bine platite, mai ales dupa reducereea de 25%", a explicat Gherghina.

Oficialul MFP a aratat ca o serie de reduceri vor mai avea loc la autoritatile locale, pentru ca nu toti cei 50.000 de salariati din primarii au fost disponibilizati, in special cei aflati in concedii de odihna sau de boala. O situatie similara se regaseste si in invatamant, unde trebuia sa plece 15.000 de salariati inca din septembrie. O zona unde mai este loc pentru reducerea personalului pana la finele anului este Ministerul Agriculturii, unde au fost programate 3.000 de disponibilizari, dar nu toate au fost efectuate.

Gherghina a confirmat ca in scrisoarea cu FMI si Comisia Europeana s-a convenit ca salariul minim stabilit de Guvern sa nu creasca cu mai mult de rata inflatiei din ultimii doi ani, respectiv pana la 670 de lei.


In precedenta scrisoare de intentie catre FMI, Guvernul isi mentinea angajamentul de a concedia 74.000 bugetari pana la sfarsitul anului, dupa ce disponibilizase deja 27.000 salariati, precum si intentia de a renunta la minimum 15.000 angajati in 2011.


Guvernul trebuie sa reduca deficitul bugetar de la 6,8% din PIB in acest an la 4,4% in 2011.


Sursa: MEDIAFAX



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cati bugetari mai trebuie disponibilizati pentru a creste salariile cu 15%?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016