Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Important despre administrarea si gestionarea cazierului fiscal

28-Iun-2012
5252
Datorita importantei cazierului fiscal in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, la intarirea
administrarii impozitelor si taxelor datorate bugetului general consolidat al statului, am considerat

necesara elaborarea unui documentar de specialitate in acest domeniu.

ACT NORMATIV DE BAZA

Ordonanta Guvernului nr. 75/20011 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

ACTE NORMATIVE MODIFICATOARE IMPORTANTE


1. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 46/20092, intrata in vigoare la data de 25.05.2009, care a legiferat noi fapte care se inscriu in cazierul fiscal, astfel:

- art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 precizeaza:
"(2) in cazierul fiscal al persoanelor fizice si juridice se inscriu si:

a) atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita
prin decizie a organului fiscal [...].
b) inactivitatea fiscala, declarata potrivit legii.".

Nota: Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2009, atragerea raspunderii solidare se inscrie in cazierul fiscal, in toate cazurile in care aceasta a ramas definitiva si irevocabila, de la data de 25 mai 2009 pentru deciziile si hotararile judecatoresti emise de la aceasta data, chiar daca faptele au fost savarsite in trecut.

2. Ordonanta Guvernului nr. 25/20113 pentru modificarea art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, intrata in vigoare la data de 05.09.2011, prin care s-au stabilit termenele si conditiile
de scoatere a faptelor si situatiilor din cazierul fiscal, astfel:

a) Faptele sanctionate drept contraventii, cu exceptia contraventiilor la regimul produselor accizabile, se scot din cazierul fiscal, cu data de 5 septembrie 2011, daca pana la aceasta data sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- s-a scurs cel putin un an de la data ramanerii definitive a ultimului act prin care au fost sanctionate aceste fapte;
- in aceasta perioada, respectivul contribuabil nu a savarsit fapte de natura celor prevazute la art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001;
- la data de 5 septembrie 2011 cuantumul amenzii a fost achitat in integralitate.

In situatia in care cuantumul amenzii contraventionale nu a fost achitat pana la data de 5 septembrie 2011, fapta se scoate din evidenta cazierului fiscal in conditiile art. 7 alin. (1) lit. d) astfel cum a fost modificat.

b) Datele privind atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, se scot din cazierul fiscal, cu data de 5 septembrie 2011, daca pana la aceasta data sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- s-a scurs cel putin un an de la data comunicarii deciziei organului fiscal competent ramase definitive in sistemul cailor administrative sau judiciare de atac;

- creantele fiscale datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent au fost stinse pana la data de 5 septembrie 2011.

In situatia in care creantele fiscale datorate ca urmare a atragerii raspunderii solidare cu debitorul
declarat insolvabil sau insolvent nu au fost stinse pana la data de 5 septembrie 2011, datele se scot din evidenta cazierului fiscal in conditiile art. 7 alin. (1) lit. f) astfel cum a fost modificat.

c) Datele privind declararea inactivitatii fiscale se scot din cazierul fiscal, cu data de 5 septembrie 2011, daca pana la aceasta data sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- contribuabilul, care a fost declarat inactiv fiscal intrucat nu si-a indeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic nicio obligatie declarativa prevazuta de lege, a fost reactivat pana la data
de 5 septembrie 2011, respectiv a intrat in vigoare ordinul presedintelui ANAF de reactivare;

- contribuabilul, care a fost declarat inactiv fiscal de catre activitatea de inspectie fiscala, a fost reactivat si s-a scurs o perioada de cel putin 3 luni de la data reactivarii, pana la data de 5 septembrie 2011.

De asemenea, precizam ca, daca sunt indeplinite cerintele, mentionate mai sus, se scot din evidenta cazierului fiscal atat datele privind inactivitatea fiscala inscrise la persoana juridica reactivata, cat si cele inscrise la reprezentantul legal al acesteia.

Mentionam ca pentru celelalte date inscrise in cazierul fiscal (fapte care nu mai sunt sanctionate
de lege, fapte pentru care a intervenit reabilitarea, fapte sanctionate drept infractiuni, contraventii la regimul produselor accizabile sau decesul, respectiv radierea contribuabilului) nu au fost aduse modificari prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2011.

3. Hotararea Guvernului nr. 1.078/20114 privind modificarea anexei la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 75/2001, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 31/2003 (in vigoare de la 08.11.2011).

Nota: Au fost actualizate faptele care se inscriu in cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislatiei in vigoare, astfel:

A. Fapte care constituie infractiuni.

a) Art. 3, 4, 5, 6, 7 alin. (1) si (2), art. 8 alin. (1), (2) si (3), art. 9 alin. (1) lit. a), b), c), d), e),
f) si g) din Legea nr. 241/20055 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile
ulterioare.
b) Art. 2961 alin. (1) lit. b), c), f), h), i), j), k), l) si m) din Legea nr. 571/20036 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
c) Art. 143 alin. (2) lit. a), b) si c) din Legea nr. 85/20067 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare.
d) Art. 48 alin. (1) din Legea nr. 26/19908 privind registrul comertului, republicata, cu
modificarile si completarile ulterioare.
e) Art. 270 alin. (1), alin. (2) lit. a), b), c), alin. (3), art. 271, 272, 273, 274, 275 si 276 din
Legea nr. 86/20069 privind Codul vamal al Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare.

f) Art. 43 din Legea contabilitatii nr. 82/199110, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare.

g) Art. 23 alin. (1) lit. a), b), c) si alin. (3) din Legea nr. 656/200211 pentru prevenirea si
sanctionarea spalarii banilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

h) Art. 23 alin (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/200912 privind organizarea
si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare.

i) Art. 112 din Legea nr. 76/200213 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, cu modificarile
si completarile ulterioare.
j) Art. 303 si 304 din Legea nr. 95/200614 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile
si completarile ulterioare.
k) Art. 100 din Legea nr. 346/200215 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile ulterioare.
l) Alte fapte savarsite in domeniul financiar, vamal si care privesc disciplina financiara,
sanctionate potrivit legislatiei penale.

B. Fapte care constituie contraventii.

a) Art. 41, pct. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare.
b) Art. 219 alin. (1) lit. j), k), m), n), o) si p) din Ordonanta Guvernului nr. 92/200316 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
c) Art. 2213 alin. (1) lit. a), b), c), d), e) si f), alin. (2) lit. a), b), c), d), e), f), g), h), i), j), k), l),
m), n), o), p), q), r), s), s), t), t), u), v) si w) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

4. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.696/201117 privind aprobarea modelului si continutului formularisticii necesare pentru solicitarea si comunicarea datelor inscrise in cazierul fiscal, modul de organizare, gestionare si acces la informatiile din cazierul fiscal (in vigoare de la data de 27.10.2011).

Nota:
- Au fost actualizate formularele de la cod 500 la cod 508.
- Fisele de inscriere si de actualizare in cazierul fiscal se completeaza si se editeaza numai cu ajutorul programului de asistenta.
- Cazierul fiscal este gestionat "din punct de vedere informatic, de Directia Generala de
Tehnologia Informatiei, ANAF si serviciul de tehnologia informatiei din cadrul directiilor
generale ale finantelor publice judetene.
- La informatiile referitoare la cazierul fiscal au acces numai persoanele cu atributii in administrarea (AFP-urile teritoriale si alte structuri: inspectie fiscala, vama, garda financiara) si respectiv gestionarea cazierului fiscal (titularii si inlocuitorii din cadrul Biroului Autorizari si Gestionarea
Cazierului Fiscal care functioneaza in cadrul directiilor generale ale finantelor publice judetene).

ANEXA nr. 3 la ordin stabileste Procedura de inscriere si actualizare a datelor din cazierul fiscal.
A. Procedura de inscriere in cazierul fiscal:

a) a faptelor sanctionate de legile fiscale, financiare, vamale si a celor care privesc disciplina financiara.

Fisele de inscriere se intocmesc de organele cu atributii de control din cadrul ANAF (inspectie fiscala, vama, garda financiara) si din afara agentiei, care au constatat contraventiile si au aplicat sanctiunile ca si compartimentele juridice din cadrul organelor prevazute mai sus si numai pentru faptele prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1.078/2011 mentionate la pct. 3.

b) a atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent. Fisele de inscriere se intocmesc de compartimentele cu atributii de executare silita (in cazul deciziilor ramase definitive in sistemul cailor administrative de atac) si respectiv de compartimentul juridic (in cazul hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile).

c) a starii de inactivitate fiscala pentru persoanele juridice declarate inactive pentru nedepunerea niciunei declaratii fiscale pe parcursul unui semestru calendaristic. Fisele de inscriere se intocmesc de compartimentele cu atributii in gestionarea Registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale competente.

d) a starii de inactivitate fiscala pentru reprezentantii legali ai persoanelor juridice declarate inactive pentru nedepunerea niciunei declaratii fiscale pe parcursul unui semestru calendaristic. Fisele de inscriere se intocmesc de compartimentele cu atributii in gestionarea Registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale competente.

e) a starii de inactivitate fiscala pentru persoanele juridice declarate inactive de catre activitatea de inspectie fiscala cand acestea: se sustrag inspectiei fiscale; nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat. Fisele de inscriere se intocmesc de compartimentele cu atributii de inspectie fiscala
competente.

f) a starii de inactivitate fiscala pentru reprezentantii legali in conditiile persoanelor juridice mentionate la lit. e). Fisele de inscriere se intocmesc de compartimentele cu atributii de inspectie fiscala competente.

B. Procedura de actualizare a faptelor si situatiilor inscrise in cazierul fiscal. Contine dispozitii generale si speciale privind scoaterea situatiilor si faptelor din cazierul fiscal in conditiile si la termenele stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2011 detaliate la pct. 2 din prezentul documentar.

In cazul scoaterii, din cazierul fiscal, a faptelor sanctionate drept contraventii, altele decat cele la regimul produselor accizabile si situatiilor privind atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, Biroul Autorizari si Gestionarea Cazierului Fiscal intocmeste nota de serviciu si fisa de actualizare.

Pentru scoaterea situatiilor, din cazierul fiscal, privind inactivitatea fiscala in cazul persoanei juridice reactivate, cat si a reprezentantilor legali ai acesteia, in conditiile art. 781 lit. a) din Codul de procedura fiscala, fisa de actualizare este intocmita si transmisa in format electronic si fizic la Biroul Autorizari si Gestionarea Cazierului Fiscal de compartimentele cu atributii in gestionarea Registrului contribuabililor.

Totodata, pentru scoaterea situatiilor din cazierul fiscal privind inactivitatea fiscala, declarata de Activitatea de Inspectie Fiscala in conditiile art. 781 lit. b)-c) din Codul de procedura fiscala, fisa de actualizare, este intocmita si transmisa in format electronic si fizic la Biroul Autorizari si Gestionarea Cazierului Fiscal de compartimentele cu atributii de inspectie fiscala competente.


Sursa: DGFP Valcea

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Hotarare AGA dividende si reglementari cheie

    • Distribuirea dividendelor se face pe baza Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Aceasta hotarare se emite in conformitate cu reglementarile legale si statutul companiei, fiind un pas crucial in procesul de remunerare a actionarilor. In articolul de fata, vom prezenta modelul unei hotarari AGA pentru distribuirea dividendelor si vom oferi cateva aspecte cheie de luat in considerare in ceea ce priveste dividendele.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016