Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce amenzi risti daca NU ai depus la timp situatiile financiare

02-Iun-2021
3083

Poate un SRL sa isi suspende activitatea daca nu a depus situatiile financiare pentru perioada 2017-2020? Mentionez faptul ca declaratiile fiscale sunt depuse la zi si nici nu are datorii fata de stat.

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

O societate poate decide sa isi suspende activitatea pe o perioada de maximum 3 ani, ca urmare a declararii inactivitatii temporare la Oficiul registrului comertului, potrivit prevederilor art. 237 din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare. In acest interval de timp insemna ca societatea trebuie sa isi depuna in continuare toate declaratiile fiscale pe zero.

In primul rand, este necesara completarea si depunerea unei cereri la Oficiul registrului comertului prin care se solicita inregistrarea mentiunii privind suspendarea temporara a activitatii firmei. Aceasta se insoteste de o declaratie-tip pe propria raspundere din care sa rezulte ca persoana juridica nu desfasoara la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora activitatile declarate o perioada de maxim 3 ani.

Pe perioada suspendarii activitatii se poate solicita regimul de declarare derogatoriu, ceea ce inseamna ca pe perioada respectiva nu mai exista obligatia raportarilor catre organul fiscal competent. Operatiunea consta in depunerea unei cereri la organul fiscal teritorial prin care solicita aprobarea regimului derogatoriu de declarare la care se ataseaza dovada inscrierii inactivitatii temporare si o copie a extrasului de registru emis de Oficiul registrului comertului privind starea societatilor comerciale.

Pentru a beneficia de acest regim societatea trebuie sa indeplineasca o serie de conditii printre care si acelea ca nu mai desfasoara nici un fel de activitate si nu mai obtine venituri.

In cazul de inactivitate temporara inscrisa la oficiul registrului comertului societatea isi pastreaza personalitatea juridica si este in continuare titular de drepturi si obligatii legale si fiscale. Ea nu mai poate emite facturi, dar poate primi si poate face platile aferente (chirie spatiu, de ex.).

La reluarea activitatii societatea va avea statut fiscal de microintreprindere deoarece la finele anului anterior indeplinea cel putin conditia privind suma veniturilor (nu a avut activitate si nu a realizat venituri peste echivalentul in lei a 1.000.000 euro).

Datorita faptului ca societatea isi inscrie la Oficiul registrului comertului, mentiunea cu intreruperea temporara a activitatii nu mai emite facturi si implicit nu realizeaza venituri.

In ceea ce priveste conditionarea acordarii suspendarii activitatii de depunerea situatiilor financiare, mentionam ca Oficiul Registrului Comertului nu solicita copii dupa situatiile financiare ale exercitiilor anteriore.

Asa cum se prevede la art. 41 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, constituie contraventie urmatoarele fapte
........................
e) intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor a situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, a situatiilor financiare interimare, precum si a raportarilor contabile;

Totodata, la art. 42 alin. (1) se consemneaza ca aceste contraventii se sanctioneaza cu amenda, cuantumul acesteia fiind:

intre 1 zi si 15 zile lucratoare amenda este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei,
intre 16 zile si 30 zile lucratoare- amenda este cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000lei,
peste 30 de zile lucratoare amenda este cuprinsa intre 1.500 lei si 4.500 lei.

Rezulta ca, nedepunerea la termene a situatiilor financiare nu poate impiedica suspendarea activitatii societatii, cu atat mai mult cu cat faptele respective sunt considerate contraventii simple, potrivit dispozitiilor OG nr. 2/2001, art. 13 alin. (2) aprobata prin Legea nr. 180/2002, adica nu sunt de natura sa dureze in timp.

Trebuie retinut faptul ca pe perioada de declarare a regimului derogatoriu situatiile financiare trebuie depuse.

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Ce amenzi risti daca NU ai depus la timp situatiile financiare":
Rating:

Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Situatii financiare anuale: ONG-urile depun bilantul pana pe 29 aprilie 2024

    • Conform legislatiei in vigoare, ONG-urile depun anul acesta situatiile financiare anuale pana pe data de 29 aprilie 2024. Depunere situatii financiare anuale ONG-uri Principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor sunt reglemenatate prin Ordinul 5394/2023, publicat in Monitorul Oficial nr. 11 din 8 ianuarie 2024. Termenele pentru depunerea...» citeste mai departe aici

  • D100 in 2024. Cum se declara sponsorizarile in formular

    • Cum se declara sponsorizarea in declaratia 100 pentru trim. 4 2023 respectiv trim. 1, deoarece nu exista rubrica pentru trecerea sumei aferente sponsorizarii acordate (societatea este platitoare de impozit pe profit in 2024 si de impozit pe venit in 2023)? Declarare sponsorizari in D100 – raspunsul specialistului: Cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, sunt considerate initial nedeductibile si ulterior, dupa ce s-a...» citeste mai departe aici

  • ANAF: In mai, toate seminariile web vor aborda modalitatea de completare si de depunere a Declaratiei unice

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala reaminteste ca, in anul 2024, termenul de depunere al Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Formular 212 este data de 27 mai, inclusiv. In acest context, specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vor organiza, in luna mai, seminare web care vizeaza informarea contribuabililor in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze la completarea si depunerea declaratiei unice...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016