Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile de comunicatii de top sunt acuzate de abuz de pozitie dominanta

11-Iul-2011
3281
Consiliul Concurentei a declansat o ancheta de amploare care ii vizeaza pe toti operatorii de telefonie mobila din Romania ale caror afaceri insumeaza valori de peste 2 miliarde de euro in 2010. Chiar daca nu a fost facuta publica declansarea anchetei, institutia de protectie si incurajare a competitiei nu a negat declansarea unei investigatii asupra celor mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila.

Astfel, reprezentanti ai Consiliul Concurentei au ales sa furnizeze publicului un volum redus de informatii cu privire la ancheta in curs: "Confirmam faptul ca autoritatea romana de concurenta are in derulare o investigatie, declansata din oficiu in acest an, care are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta al operatorilor de telefonie mobila din Romania (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS), pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte mobile in retelele individuale ale fiecaruia dintre acestia".

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este cea care stabileste normele de desfasurare a relatiilor dintre furnizorii de servicii de telefonie. In cazul in care ancheta desfasurata de Consiliul Concurentei ar scoate la iveala o posibila vinovatie a operatorilor in ceea ce priveste exercitarea abuzului de pozitie dominanta, vor putea fi aplicate amenzi cuprinse intre 0,5% si 10% din cifra de afaceri a celor investigati.

Astfel, dat fiind faptul ca operatori precum Orange, Vodafone, Cosmote si si RCS&RDS au depasit impreuna cifra de afaceri de 2,7 miliarde de euro, o astfel de amenda data de Consiliul Concurentei ar putea ajunge si pana la 268 milioane de euro in cazul in care ar fi aplicata amenda cu o cota de 10%.

Asa cum mentioneaza art. 6 din Legea concurentei, abuzul de pozitie dominanta se refera la limitarea productiei, a comercializarii sau dezvoltarii tehnologice in dezavantajul consumatorilor,
aplicarea in raporturile cu partenerii comerciali a unor conditii inegale la prestatii echivalente sau exploatarea starii de dependenta in care se gaseste o alta intreprindere fata de o asemenea intreprindere sau intreprinderi si care nu dispune de o solutie alternativa in conditii echivalente, precum si ruperea relatiilor contractuale pentru singurul motiv ca partenerul refuza sa se supuna unor conditii comerciale nejustificate.

Amenda cea mai mare aplicata de Consiliul Concurentei pana in prezent a fost de 63 de milioane de euro aplicata anul acesta companiilor Orange si Vodafone pentru abuzul de pozitie dominanta, fapt rezultat in urma unei anchete declansate in anul 2006 ca urmare a unei plangeri depuse de Netmaster Communications SRL.

In luna mai, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat plata amenzii ca urmare a garantiei depuse de cei doi operatori (30% din valoarea amenzii) pentru a dispune de posibilitatea de a solicita in instanta suspendarea penalitatii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016