Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect MFP aduce mai multa transparenta in acordarea ajutoarelor de stat. Se modifica si Legea Concurentei

22-Ian-2016
2035

Ministerul de Finante a publicat recent noul proiect de Ordonanta pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr.21/1996.


Iata cateva dintre noile prevederi care vin sa sprijine transparenta in acordarea ajutoarelor de stat:


- prevederile art. 7 alin. (4) din O.U.G. 77/2014 conform carora masurile de ajutor de stat/ajutor de minimis initiate de autoritatile locale trebuie sa fie insotite de o informare a Prefectului care sa cuprinda in analiza de oportunitate cel putin elementele urmatoare: obiectivul, modalitatea acordarii, beneficiarii, perioada de aplicare, cuantumul fondurilor alocate, prevederea europeana aplicabila in conformitate cu legislatia ajutorului de stat,

- este necesara asigurarea uniformitatii de reglementare pe cele doua paliere - central si local - cu stricta respectare a prevederilor deja existente. Astfel, se are in vedere ca memorandumul sa fie elaborat de institutiile initiatoare de regula semestrial, in urma obtinerii punctului de vedere al Ministerului Fondurilor Europene, in privinta complementaritatii respectivei masuri de ajutor de stat sau ajutor de minimis cu programele finantate din fonduri europene si a consultarii furnizorilor in cadrul Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat, fiind avizat de catre Ministerul Finantelor Publice in ceea ce priveste incadrarea in politicile economico-bugetare ale Guvernului.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca masurile de natura ajutorului de stat, instituite prin actele adoptate sau initiate de catre Guvern sunt deja supuse avizarii de catre Ministerul Finantelor Publice, datorita impactului acestora asupra veniturilor sau cheltuielilor bugetului general consolidat, iar pentru a evita o dubla avizare, având acelasi obiect, se propune ca masurile de natura ajutorului de minimis sau a ajutorului de stat exceptat instituite prin acte adoptate sau, dupa caz, initiate de Guvern, precum si toate masurile finantate din fonduri europene si cele initiate de autoritatile publice locale sa nu necesite intocmirea memorandumului.

Totodata, pentru a crea o egalitate de tratament a tuturor masurilor de natura ajutorului de stat, indiferent de actul normativ sau administrativ de instituire a acestora, atât in ceea ce priveste complementaritatea acestora cu programele finantate din fonduri europene cât si consultarea frunizorilor in cadrul Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat, se propune ca masurile ce urmeaza a fi instituite prin acte adoptate sau, dupa caz, initiate de Guvern sa fie supuse consultarilor furnizorilor in cadrul Consiliului interministerial "Consiliul pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat", insotite de punctul de vedere prealabil al Ministerului Fondurilor Europene, in ceea ce priveste asigurarea complementaritatii respectivei masuri de ajutor de


stat sau ajutor de minimis cu programele finantate din fonduri europene."

Pentru o mai buna orientare a fondurilor publice si eficientizarea activitatii autoritatilor publice centrale in procesul de initiere a unor masuri de sprijin, este necesar ca acestea sa deruleze analize de oportunitate asupra implementarii unor asemenea masuri si sa realizeze un calendar pe termen mediu (6-12 luni) al tuturor masurilor de ajutor avute in vedere. De aceea, se propune introducerea unei noi
reguli referitoare la prezentarea bianuala, in cadrul CIAS, a tuturor proiectelor de masuri ce se doresc a fi implementate.

Pentru a spori gradul de claritate si coerenta a procedurii de compensare pentru prestarea unui serviciu de interes economic general/obligatii de serviciu public, proiectele de acte normative sau administrative prin care se instituie scheme/ajutoare ad-hoc, dupa caz, sub forma de compensari pentru prestarea unui serviciu de interes economic general sau a unei obligatii de serviciu public, se vor transmite Consiliului Concurentei in vederea avizarii.

 

Proiectul integral poate fi consultat aici.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016