
Raportul Special
realizat de specialisti
Ministerul de Finante a publicat recent un proiect prin care se au in vedere mai multe aspecte care tin de cazierul fiscal.
Asa cum se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului, promovarea acestei ordonante este determinata de necesitatea:
- imbunatatirii comportamentului fiscal al contribuabililor si cresterea conformarii voluntare, avand ca rezultat imbunatatirea colectarii veniturilor bugetului general consolidat;
- imbunatatirii si adaptarii reglementarilor privind cazierului fiscal, prin stabilirea unui cadru unitar si coerent de organizare a cazierului fiscal, care sa permita orientarea activitatilor specifice de prevenire si combatere a evaziunii fiscale catre contribuabilii cu risc fiscal ridicat, respectiv catre cei in al caror cazier fiscal figureaza incalcari flagrante ale legislatiei fiscale, contabile si vamale;
- furnizarii de informatii fiscale necesare evidentierii modului de respectare a disciplinei financiare de catre contribuabili;
- eficientizarii administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate de contribuabili bugetului general consolidat;
- extinderii sferei de aplicare si imbunatatire a procedurii de gestionare, precum si cresterii eficientei cazierului fiscal.
Iata care sunt cele 16 propuneri pentru modificarea cazierului fiscal prin noul proiect de ordonanta:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
1. Extinderea domeniului de aplicare avand in vedere prevederile art. 1 din Anexa 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor sectiunii a 5-a din cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, referitoare la activitatile de declarare si colectare a creantelor bugetare reprezentand contributii sociale aprobate prin OMFP nr. 1644/2003, potrivit carora, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, Ministerul Finantelor Publice isi exercita calitatea de creditor bugetar, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile subordonate acesteia pentru toate veniturile bugetare pe care le administreaza, avand ca obiectiv principal, pe langa colectarea veniturilor bugetului de stat si pe cele ale celorlalte bugete componente ale bugetului general consolidat.
2. Extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal luand in considerare prevederile Codului de procedura fiscala cu privire la declararea starii de inactivitate si a entitatilor fara personalitate juridica. De asemenea, se propune mentionarea distincta a organizarii cazierului fiscal pentru contribuabilii care au savarsit fapte sanctionate de legile contabile(legea contabilitatii).
3. Extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal prin reglementarea inscrierii situatiilor de atragere a raspunderii solidare prevazute la alin. (1) al art. 27 din Codul de procedura fiscala, prin reglementarea unei prevederi generale, care cuprinde toate situatiile in care organul fiscal emite decizie de atragere a raspunderii solidare: art. 27 alin. (1), dar si pentru situatiile prevazute de art. 27 alin. (2) si (3) cand debitorul este declarat insolvabil sau insolvent.
4. Reglementarea distincta a atragerii raspunderii solidare (patrimoniale) cu debitorul declarat insolvent potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, pentru creantele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
5. Reglementarea inscrierii inactivitatii fiscale a persoanei juridice sau a entitatii fara personalitate juridica in cazierul fiscal al reprezentantilor legali ai acestora din perioada in care au aparut situatiile de declarare a starii de inactivitate.
De asemenea, se propune reglementarea inscrierii inactivitatii fiscale in cazierul fiscal al noilor reprezentanti legali desemnati, in situatia in care se mentine starea de inactivitate fiscala pe o perioada mai mare de un semestru calendaristic de la data inscrierii mentiunii in registrul comertului sau in evidentele autoritatilor si institutiilor publice la care sunt inregistrate celelalte persoane care nu au obligatia inregistrarii la registrul comertului.
6. Se propune reglementarea scoaterii inactivitatii fiscale a persoanei juridice sau a entitatii fara personalitate juridica din cazierul fiscal al reprezentantului legal, daca si-a pierdut aceasta calitate, dupa un an de la inscrierea mentiunilor privind schimbarea reprezentantului legal in registrul comertului sau in evidentele autoritatilor si institutiilor publice la care sunt inregistrate celelalte persoane juridice si entitati fara personalitate juridica care nu se inregistreaza la registrul comertului sau de la data expirarii mandatului, in situatia in care acesta este limitat in timp si nu a fost reinnoit.
7. Se propune ca unitatile teritoriale ale ANAF la nivelul carora urmeaza sa fie organizat cazierul fiscal sa fie stabilite prin Ordin al presedintelui ANAF.
8. Completarea prevederilor ordonantei cu actele/documentele emise de toate organele competente din subordinea ANAF, nu numai de cele fiscale si vamale, ramase definitive, in baza carora se efectueaza inscrierea datelor in cazierul fiscal, avand in vedere infiintarea Directiei Generale Antifrauda Fiscala.
9. Se propune ca faptele sanctionate contraventional cu avertisment sa nu se inscrie in cazierul fiscal.
10. Reglementarea la nivelul ordonantei, a persoanelor competente sa solicite eliberarea certificatului de cazier fiscal al contribuabililor.
11. Reglementarea posibilitatii eliberarii certificatului de cazier fiscal de catre oricare dintre organele fiscale competente, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului, in prezenta acestuia sau a reprezentantului legal. Masura vine sa sprijine contribuabilul care, la un anumit moment se afla in aria de competenta a altui organ fiscal decat cel in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal solicita eliberarea certificatului de cazier fiscal.
12. Reglementarea obligativitatii organizarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a istoricului contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal si pastrarea datelor pentru o perioada de 10 ani de la data scoaterii din evidenta, care se utilizeaza de organele fiscale in realizarea analizei de risc.
13. Reglementarea obligativitatii prezentarii certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali, propunere menita sa asigure implementarea in textul actului normativ a Deciziei 10/2012 a inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa ca urmare a judecarii recursului in interesul legii.
14. Stabilirea unor dispozitii tranzitorii pentru faptele/situatiile constatate prin acte incheiate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, care au fost savarsite, respectiv au intervenit in perioada anterioara, respectiv neinscrierea acestora in cazierul fiscal daca in perioada in care s-au savarsit nu era prevazuta obligativitatea inscrierii in cazierul fiscal.
15. Aplicarea prevederilor referitoare la scoaterea din cazierul fiscal a faptelor si situatiilor care sunt inscrise la data intrarii in vigoare a ordonantei.
16. Abrogarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 75/2001.
PROIECTUL POATE FI CONSULTAT AICI!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Modificare OG 7/2013 privind impozitul asupra veniturilor suplimentare din dereglementarea preturilor la gaze naturaleNoutati in proiectul de OUG privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii prin accidente autoExportatorii romani de produse cu dubla utilizare risca sa fie blocati de UEPlatile in numerar, interzise pentru PFA-uri si intreprinderile individuale. Vezi proiectul si limitele impuse!Actele fiscale transmise prin SPV vor fi considerate comunicate direct de la data punerii lor la dispozitia contribuabililorUltimele articole
Codul Fiscal, modificat din nou de Finante. Proiectul aduce o serie de amendamente la Legea 227/2015 si la OG 16/2022Impozitul specific in 2022. HoReCa va putea beneficia de scutirea lui pentru o perioada de 180 de zileFinantele propun modificarea Codului Fiscal: TVA, accize si alte taxe specialeDispozitii fiscale privind unele indemnizatii acordate persoanelor fizice in contextul pandemiei Covid 19Ministerul Finantelor propune reducerea impozitului pe profit pentru stimularea cresterii capitalurilor firmelor (Proiect OUG)Articole similare
Declaratia 230. Cum se completeaza noul formular ( Ordinul nr. 614/2020)Inspectie fiscala 2023: TOT ce trebuie sa stie contribuabilii despre modul in care se vor desfasura controalele ANAF incepand cu 1 ianuarie 2023De ce e importanta Declaratia 017 si cine o depuneReducerea normei de venit pentru activitati agricole din cauza pierderilor produse de calamitati naturale la culturile agricole sau efectivele de animaleCand se declara inactivi contribuabilii?Ultimele articole
Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal ridicat, puse in dezbatere de ANAFDeschidere punct de lucru firma. Etape si acte necesareAmnistie fiscala 2024: Procedura pe care trebuie sa o urmeze datornicii, conform Ordinului 5521/2024OUG 116/2024. Posta Romana va fi utilizata pentru noua amnistie fiscala. Ce beneficii au contribuabiliiLuni, 30 septembrie 2024, termen limita pentru depunerea D216Articole similare
Ghid eliberare documente: certificatul de atestare fiscala, certificatul de cazier fiscal, rectificarea datelor si dreptul de a depune formulare onlineZoom fiscal: CAZIERUL FISCAL in 2015. Aspecte de interes!Sesiune online ANAF: Cazierul fiscal- sesiune de asistenta si indrumare online la 28 octombrieCazierul fiscal va putea fi solicitat si eliberat in format electronicLista serviciilor livrate de ANAF contribuabililorUltimele articole
Analiza zilei: Proiect de modificare a ordonantei privind cazierul fiscalInformatii ANAF de ultima ora privind cazierul fiscalOG 39/2015. Noile modificari privind cazierul fiscalOrdonanta 39/2015 privind cazierul fiscal se aplica din 3 septembrie!Sfaturi de la experti
Refacere instalatie electrica. Inregistrare cheltuieli
Intrebare: Suntem o firma de comert cu amanuntul (codul CAEN 4711) si am avut un incendiu in locatie, cauzat de un cablu electric defect. Va rugam sa ne precizati care sunt inregistrarile contabile ocazionate de refacerea instalatiei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Deductibilitate ajustari pentru deprecierea creantelor
Intrebare: Societatea noastra a avut un contract cu un furnizor de prestari servicii (constructor) caruia i s-au platit facturi de avans in suma de 800.000 lei. Totodata, i s-a retinut pentru fiecare factura emisa (serviciu prestat) garantia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie
Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie
[INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?
D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025
SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA