Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

16 propuneri pentru modificarea cazierului fiscal. Proiect MFP

19-Aug-2015
4115

Ministerul de Finante a publicat recent un proiect prin care se au in vedere mai multe aspecte care tin de cazierul fiscal.

Asa cum se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului, promovarea acestei ordonante este determinata de necesitatea:

- imbunatatirii comportamentului fiscal al contribuabililor si cresterea conformarii voluntare, avand ca rezultat imbunatatirea colectarii veniturilor bugetului general consolidat;

- imbunatatirii si adaptarii reglementarilor privind cazierului fiscal, prin stabilirea unui cadru unitar si coerent de organizare a cazierului fiscal, care sa permita orientarea activitatilor specifice de prevenire si combatere a evaziunii fiscale catre contribuabilii cu risc fiscal ridicat, respectiv catre cei in al caror cazier fiscal figureaza incalcari flagrante ale legislatiei fiscale, contabile si vamale;

- furnizarii de informatii fiscale necesare evidentierii modului de respectare a disciplinei financiare de catre contribuabili;

- eficientizarii administrarii impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate de contribuabili bugetului general consolidat;

- extinderii sferei de aplicare si imbunatatire a procedurii de gestionare, precum si cresterii eficientei cazierului fiscal.

Iata care sunt cele 16 propuneri pentru modificarea cazierului fiscal prin noul proiect de ordonanta:


1. Extinderea domeniului de aplicare avand in vedere prevederile art. 1 din Anexa 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor sectiunii a 5-a din cap. I din Ordonanta Guvernului nr. 86/2003 privind reglementarea unor masuri in materie financiar-fiscala, referitoare la activitatile de declarare si colectare a creantelor bugetare reprezentand contributii sociale aprobate prin OMFP nr. 1644/2003, potrivit carora, incepand cu data de 1 ianuarie 2004, Ministerul Finantelor Publice isi exercita calitatea de creditor bugetar, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile subordonate acesteia pentru toate veniturile bugetare pe care le administreaza, avand ca obiectiv principal, pe langa colectarea veniturilor bugetului de stat si pe cele ale celorlalte bugete componente ale bugetului general consolidat.

2. Extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal luand in considerare prevederile Codului de procedura fiscala cu privire la declararea starii de inactivitate si a entitatilor fara personalitate juridica. De asemenea, se propune mentionarea distincta a organizarii cazierului fiscal pentru contribuabilii care au savarsit fapte sanctionate de legile contabile(legea contabilitatii).

3. Extinderea sferei de aplicare a cazierului fiscal prin reglementarea inscrierii situatiilor de atragere a raspunderii solidare prevazute la alin. (1) al art. 27 din Codul de procedura fiscala, prin reglementarea unei prevederi generale, care cuprinde toate situatiile in care organul fiscal emite decizie de atragere a raspunderii solidare: art. 27 alin. (1), dar si pentru situatiile prevazute de art. 27 alin. (2) si (3) cand debitorul este declarat insolvabil sau insolvent.

4. Reglementarea distincta a atragerii raspunderii solidare (patrimoniale) cu debitorul declarat insolvent potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, pentru creantele administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

5. Reglementarea inscrierii inactivitatii fiscale a persoanei juridice sau a entitatii fara personalitate juridica in cazierul fiscal al reprezentantilor legali ai acestora din perioada in care au aparut situatiile de declarare a starii de inactivitate.

De asemenea, se propune reglementarea inscrierii inactivitatii fiscale in cazierul fiscal al noilor reprezentanti legali desemnati, in situatia in care se mentine starea de inactivitate fiscala pe o perioada mai mare de un semestru calendaristic de la data inscrierii mentiunii in registrul comertului sau in evidentele autoritatilor si institutiilor publice la care sunt inregistrate celelalte persoane care nu au obligatia inregistrarii la registrul comertului.

6. Se propune reglementarea scoaterii inactivitatii fiscale a persoanei juridice sau a entitatii fara personalitate juridica din cazierul fiscal al reprezentantului legal, daca si-a pierdut aceasta calitate, dupa un an de la inscrierea mentiunilor privind schimbarea reprezentantului legal in registrul comertului sau in evidentele autoritatilor si institutiilor publice la care sunt inregistrate celelalte persoane juridice si entitati fara personalitate juridica care nu se inregistreaza la registrul comertului sau de la data expirarii mandatului, in situatia in care acesta este limitat in timp si nu a fost reinnoit.

7. Se propune ca unitatile teritoriale ale ANAF la nivelul carora urmeaza sa fie organizat cazierul fiscal sa fie stabilite prin Ordin al presedintelui ANAF.

8. Completarea prevederilor ordonantei cu actele/documentele emise de toate organele competente din subordinea ANAF, nu numai de cele fiscale si vamale, ramase definitive, in baza carora se efectueaza inscrierea datelor in cazierul fiscal, avand in vedere infiintarea Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

9. Se propune ca faptele sanctionate contraventional cu avertisment sa nu se inscrie in cazierul fiscal.

10. Reglementarea la nivelul ordonantei, a persoanelor competente sa solicite eliberarea certificatului de cazier fiscal al contribuabililor.

11. Reglementarea posibilitatii eliberarii certificatului de cazier fiscal de catre oricare dintre organele fiscale competente, indiferent de domiciliul fiscal al contribuabilului, in prezenta acestuia sau a reprezentantului legal. Masura vine sa sprijine contribuabilul care, la un anumit moment se afla in aria de competenta a altui organ fiscal decat cel in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal solicita eliberarea certificatului de cazier fiscal.

12. Reglementarea obligativitatii organizarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a istoricului contribuabililor care au fost scosi din evidenta cazierului fiscal si pastrarea datelor pentru o perioada de 10 ani de la data scoaterii din evidenta, care se utilizeaza de organele fiscale in realizarea analizei de risc.

13. Reglementarea obligativitatii prezentarii certificatului de cazier fiscal in cazul cooptarii unor noi membri in asociatii si fundatii, atunci cand acestia dobandesc si calitatea de reprezentanti legali, propunere menita sa asigure implementarea in textul actului normativ a Deciziei 10/2012 a inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa ca urmare a judecarii recursului in interesul legii.

14. Stabilirea unor dispozitii tranzitorii pentru faptele/situatiile constatate prin acte incheiate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, care au fost savarsite, respectiv au intervenit in perioada anterioara, respectiv neinscrierea acestora in cazierul fiscal daca in perioada in care s-au savarsit nu era prevazuta obligativitatea inscrierii in cazierul fiscal.

15. Aplicarea prevederilor referitoare la scoaterea din cazierul fiscal a faptelor si situatiilor care sunt inscrise la data intrarii in vigoare a ordonantei.

16. Abrogarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 75/2001.

PROIECTUL POATE FI CONSULTAT AICI!

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Casarea mijloacelor fixe. Procedura, documente, monografii si reglementari cheie

    • Casarea mijloacelor fixe reprezinta procesul prin care activele imobilizate sunt scoase din functiune si eliminate din evidenta contabila a unei entitati deoarece sunt uzate fizic sau moral si devin nefunctionale sau inutilizabile din punct de vedere economic. Casarea se efectueaza pe baza unor documente justificative si respectand reglementarile legale in vigoare. In acest articol vom discuta despre procedura de casare a mijloacelor fixe si vom prezenta monografiile contabile aferente acestei...» citeste mai departe aici

  • Reactivare firma inactiva. [PROCEDURA] si reglementari cheie

    • Reactivarea unei firme inactive este un proces esential pentru reluarea activitatii economice si recastigarea drepturilor fiscale pierdute. Fie ca inactivitatea a fost cauzata de neconformitati fiscale sau de o suspendare voluntara a activitatii, este important ca antreprenorii sa inteleaga pasii necesari pentru repunerea firmei in legalitate. In acest articol, vom detalia procedura de reactivare a unei firme inactive, reglementarile cheie prevazute de legislatia fiscala si conditiile pe care...» citeste mai departe aici

  • [INFOGRAFIC] PFA sau SRL 2025. Ce tip de firma este mai avantajos?

    • Atunci cand vrei sa iti deschizi o firma in Romania, trebuie sa te gandesti bine, mai inainte, la forma juridica pe care o vei adopta. Cele mai multe persoane se indreapta catre PFA sau SRL. Iar in acest articol vom vedea care sunt avantajele si dezavantajele acestor forme juridice, dar si o comparatie intre cele doua cu privire la urmatoarele aspecte: costurile de infiintare si administrare, responsabilitatile juridice, regimul fiscal, flexibilitatea activitatilor, dar si impactul asupra...» citeste mai departe aici

  • D112. Va fi utilizat un NOU model de formular din luna martie 2025, conform Ordinului 299/2025

    • Prin Ordinul Comun nr. 299/455/435/729/2025, din 4 martie 2025, s-a legiferat noul model al declaratie 112, obligatoriu incepand cu declararea veniturilor aferente lunii martie 2025. Astfel, incepand cu declararea veniturilor lunii martie 2025, va fi folosit noul model al declaratiei 112.» citeste mai departe aici

  • SAF-T: Opinia specialistului cu privire la 2 situatii de raportare a stocurilor in SAF-T

    • Pentru modernizarea si eficientizarea controalelor fiscale autoritatile din Romania au implementat sistemul SAF-T. Chiar daca este utilizat deja de ceva timp, inca exista neclaritati cu privire la raportarea corecta si completa a stocurilor, mai ales in situatii complexe, cum ar fi cele care implica contracte internationale de tip "manufacturing toll" sau perioade tranzitorii in care stocurile sunt transferate intre entitati. In acest articol, vom vedea opinia specialistului cu privire la doua...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016