Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tichetele cadou acordate ocazional, incluse in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii

07-Aug-2019
6196

Angajatorii care ofera tichete cadou salariatilor sau partenerilor au parte de o surpriza de proportii din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP) care si-a propus ca aceste vouchere sa fie supuse contributiilor sociale, potrivit unui Proiect de Ordonanta.

Asadar, una dintre prevederile Proiectului de Ordonanta ii vizeaza direct pe angajatorii care ofera tichete-cadou - in alte situatii decat de Paste, Craciun, 8 martie sau 1 iunie. Pentru toate biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate, potrivit legii, in alte situatii decat cele care prevad neincluderea lor in baza de calcul al CAS, CASS si CAM, angajatorii vor trebui sa achite contributiile sociale obligatorii.

Asadar, MFP propune includerea in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor. Vor fi exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii tichetele cadou oferite cu ocazia zilei de 8 martie (in cazul salariatelor), a Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase. Limita plafonului ramane neschimbata in acest caz, tot de 150 lei/eveniment/persoana.

Referitor la aceasta situatie, analistul economic, Adrian Benza, este de parere ca masura nu are nicio logica de taxare a muncii: “Taxarea cu CASS cu 2,25% a unor categorii de tichete cadou ne arata ca nu mai avem o logica de taxare a muncii. Arata ca avem o foame de bani la buget”.

Proiectul de ordonanta pus in Transparenta decizionala, marti – 6 august, de MFP modifica si completeaza legea 227/2015 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul oficial NR. 688 din 10 septembrie 2015 

In prezent, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Titlul V - Contributii sociale obligatorii) prevede ca nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii, veniturile reprezentand biletele de valoare sub forma tichetelor cadou. Aici sunt cuprinse tichetele cadou acordate potrivit legii in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cele cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie. Conditia este ca valoarea acestora, pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele enuntate mai sus, sa nu depaseasca 150 lei.

Extras din Proiectul de ordonanta

privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare

(...)

Art. I - Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in M. Of. al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1381, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.”

2. La articolul 139, dupa litera s) a alineatului (1) se introduce o noua litera, lit.s), cu urmatorul cuprins:
„s) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate, potrivit legii, in alte situatii decat cele care prevad neincluderea acestora in baza de calcul alcontributiilor sociale obligatorii conform art. 142 lit. b).”

3. La articolul 142, litera r) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii;”

(...)

4. La articolul 157, dupa litera t) a alineatului (1) se introduce o noua litera, lit. t), cu urmatorul cuprins:
„t) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate, potrivit legii, in alte situatii decat cele care prevad neincluderea acestora in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii conform art. 142 lit. b).”

5. La articolul 220^4, dupa litera l) a alineatului (1), se introduce o noua litera, lit. m), cu urmatorul cuprins:

„m) biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate, potrivit legii, in alte situatii decat cele care prevad neincluderea acestora in baza de calcul alcontributiilor sociale obligatorii conform art. 142 lit. b).”

Citeste aici:

Masuri fiscal-bugetare: Reducerea personalului bugetar, majorarea accizei pe tigari si taxa pe zaharul din bauturile racoritoare (proiect de ordonanta MFP)

Teodorovici: Nu imi plac taxele si impozitele. Majorarea accizei la tutun se impune pentru evitarea procedurii de infringement

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Tichetele cadou acordate ocazional, incluse in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii":
Rating:

Nota: 4.83 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?

    • Pentru un PFA in sistem de norma care a avut activitate doar 6 luni in anul 2023, se poate ajusta norma conform art. 69, alin. 9 din norme? Mentionez ca a avut un singur contract de prestari servicii pe perioada determinata si nu a avut alti clienti in cursul anului. Multumesc! Ajustare norma de venit PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016