Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concluziile sesiunii de consultari ale proiectului Romania Competitiva privind Eficienta Energetica

21-Sep-2016
1792

Cea de a treisprezecea sesiune de consultare, cu tema Eficienta energetica, din seria celor 16 consultari ce au loc pe marginea proiectului "Romania Competitiva", s-a desfasurat recent la Casa Academiei Romane.

Secretarul de Stat in Ministerul Energiei, doamna Corina Popescu, a vorbit in introducere despre eficienta energetica si despre importanta Planului national de actiune in domeniul eficientei energetice (PNAEE).

"Eficienta energetica este un subiect de interes pentru Ministerul Energiei, in contextul in care aceasta are o contributie majora la consolidarea sigurantei aprivizionarii cu energie, la cresterea competitivitatii, imbunatatirea mediului social prin crearea de noi locuri de munca, economisirea resurselor energetice, reducerea dependentei de importuri si la reducerea gazelor cu efect de sera", a declarat doamna Corina Popescu.
Dezbaterea s-a concentrat in jurul urmatoarelor obiective:
>> Cresterea eficientei energetice in sectorul rezidential cu circa 0,45 milioane tep prin realizarea unei strategii pe termen lung privind reabilitarea energetica a tuturor cladirilor, implementarea programului de reabilitare a cladirilor cu apartamente, identificarea de catre MDRAP pana la 31 decembrie a fiecarui an a masurilor alternative pentru reabilitarea si notificarea lor catre Comisia Europeana precum si prin contorizarea consumului de energie termica si facturarea acesteia in sectorul rezidential.
>> Cresterea eficientei energetice cu circa 0,1 milioane tep in sectorul industrial prin masuri pentru auditul sistematic si managementul energiei in industrie si in IMM, incurajarea activitatii companiilor de tip ESCO (Energy Savings Companies).

Participantii la masa discutiilor au pus accent si pe:


- Consecventa si continuitate in aplicarea strategiei energetice precum si in urmarirea obiectivelor strategice pentru cel putin 15 ani;
- Atentia ce trebuie acordata, in cadrul strategiei energetice, celor doi poli importanti de consum – sectorul rezidential si comunitati locale;
- Posibilitatea unor investitii in masuri de eficienta energetica la nivelul industriei, care pot duce la cresterea competitivitatii, durata lor pentru a-si crea efectul;
- Identificarea unor posibile stimulente financiare pentru masuri de eficienta energetica si pentru sprijinirea consumatorului final vulnerabil;

- Gasirea unor solutii financiare pentru implementarea masurilor de eficienta energetica la nivelul producatorilor autohtoni si IMM-urilor;
- Identificarea modalitatilor pentru utilizarea biomasei in obtinerea de energie electrica si termica;
- Identificarea unor solutii alternative pentru incalzirea locuintelor;
- O mai buna cunoastere a costurilor legate de incalzirea locuintelor precum si posibile solutii pentru o mai buna contorizare a energiei termice;
- Utilizarea unor solutii prietenoase pentru mediu inca din faza de constructie a locuintelor, care sa duca la o mai buna eficienta energetica a acestora, monitorizarea fazelor constructiei.
- Lipsa unei culturi referitoare la eficienta energetica;
- Introducerea criteriilor bazate pe performanta energetica in cadrul programelor de finantare deja existente (precum Casa Verde)
- Crearea unui mediu favorabil competitiei intre producatorii interni de solutii eficiente energetic si piata externa
Resursele bugetare necesare pentru implementarea masurilor propuse de initiatorii Romaniei Competitive pentru domeniul Eficienta energetica sunt detaliate in cadrul documentului dedicat care poate fi accesat pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

In urma consultarii de astazi, participantii au la dispozitie patru zile sa trimita Ministerului Economiei (pe adresa consultare.romaniacompetitiva@economie.gov.ro) observatiile lor punctuale sau idei de masuri suplimentare, tinand cont de trei aspecte:
- Impactul asupra cresterii PIB-ului potential, prin intermediul capitalului, fortei de munca sau al productivitatii
- Bugetarea corespunzatoare
- Neutralitatea din punct de vedere politico-ideologic

La masa dezbaterilor s-au reunit reprezentanti ai Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ANRE, ai asociatiilor patronale si profesionale din domeniul energetic, ai Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Bancii Nationale a Romaniei, Academiei Romane, ai mediului de afaceri, sectorului academic si non-guvernamental.

Urmatoarele sesiuni de consultari, cu temele Investitii directe si Piata de capital, vor avea loc joi, 15.09.2016, in intervalul 09:30 – 12:30, respectiv 14:30-17:30. Accesul la sesiunile de consultare se face doar pe baza de invitatie. Presa nu are acces la consultari. Fiecare sesiune va fi urmata de un comunicat de presa cu principalele teme abordate si de declaratii de presa ale participantilor. Masurile propuse de "Romania Competitiva" pentru acest domeniu le puteti gasi pe site-ul Ministerului Economiei. Principiile dupa care se desfasoara cele 16 consultari sunt transparenta (printr-o comunicare constanta asupra progresului si rezultatelor) si reprezentativitatea (printr-o participare specifica pentru sectoarele vizate de domeniul strategic aflat in dezbatere).


Sursa: Ministerul Economiei

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016