Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directiva 2011-7-UE privind combaterea platilor intarziate nu a fost aplicata in intregime

14-Dec-2012
4536
I. Situatia transpunerii in Romania a Directivei 2011/7/UE

Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale care a fost adoptata la data de 16 februarie 2011 a fost transpusa partial prin:


Noul Cod civil si Ordonanta Guvernului nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (care transpune doar art. 2 pct. 6 din Directiva 2011/7/UE).

Aspectele procedurale se regasesc in Noul Cod de procedura civila (care a preluat reglementarea ordonantei de plata din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.119/2007 si care va fi aplicabil incepand cu data de 1.02.2013).

Nu sunt inca transpuse dispozitiile principale ale Directivei 2011/7/UE privind:


- instituirea termenului de plata obligatoriu de 30 de zile in contractele de achizitii publice si perceperea dobanzii legale pentru efectuarea cu intarziere a platilor, fara a fi necesara o notificare;

- reglementarea termenului de plata de 60 de zile calendaristice in tranzactiile comerciale dintre intreprinderi, cu exceptia cazului in care contractul prevede in mod expres dispozitii contrare si cu conditia ca acest lucru sa nu fie vadit inechitabil pentru creditor;

- determinarea dobanzii legale penalizatoare si a daunelor interese minimale;

- reglementarea despagubirilor rezonabile de la debitor pentru orice cheltuieli de recuperare;

- dispozitii in baza carora organizatiile recunoscute oficial ca reprezentante ale intreprinderilor pot sa se adreseze instantelor de judecata sau organelor administrative competente, in cazul in care clauzele contractuale sau practicile sunt vadit inechitabile si, in consecinta, pot aplica mijloacele potrivite si eficiente pentru a impiedica aplicarea acestora.


II. Proiectul de lege pentru transpunerea Directivei 2011/7/UE

Pe site-ul Ministerului Justitiei este publicat un "Proiect de lege privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati publice", care cuprinde prevederi privind:


1. Stabilirea unor termene maximale de plata (contractuale si legale):

* in raporturile intre profesionisti:


a. termen contractual: max. 60 de zile (pot fi admise termene superioare, dar care sa nu fie abuzive fata de creditor)

b. termen legal:



- 30 de zile de la data primirii facturii;

- 30 de zile de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;

- 30 de zile de la data finalizarii procedurii de receptie - durata perioadei de receptie: max. 60 de zile (clauze diferite in contract, dar care sa nu fie inechitabile pentru creditor).

* in raporturile dintre profesionisti si autoritati publice:


a. termen legal:


- 30 de zile de la data primirii facturii;

- 30 de zile de la data primirii bunurilor sau prestarii serviciilor, daca data primirii facturii este incerta;

- 30 de zile de la data finalizarii procedurii de receptie.

- data primirii facturii nu poate face obiectul unei clauze contractuale;

b. termen legal derogatoriu (60 de zile) pentru intreprinderile publice si entitatile publice din domeniul sanatatii;

c. termen contractual: max. 30 de zile, cu posibilitate de derogare pana la max. 60 de zile (prelungire justificata in mod obiectiv tinand cont de natura sau caracteristicile specifice ale contractului).


- durata perioadei de receptie: max. 60 de zile (clauze contrare in contract, dar care sa nu fie abuzive fata de creditor).

2. Reglementarea institutiei "daunelor-interese suplimentare": 40 euro - despagubire minima, la care creditorul are dreptul automat, din prima zi de intarziere la plata.

3. Prevederea unei liste neexhaustive de clauze abuzive si de criterii de determinare a clauzelor si practicilor abuzive.



III. Propunerile CNIPMMR privind transpunerea in Romania in regim de urgenta a Directivei 2011/7/UE

CNIPMMR solicita transpunerea in regim de urgenta in Romania a Directivei 2011/7/UE, atragand atentia ca mai sunt doar 95 de zile pana la expirarea termenului de transpunere.

Referitor la "Proiectul de lege privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati publice", publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, CNIPMMR considera ca sunt necesare modificari si completari pentru asigurarea pe deplin a transpunerii Directivei 2011/7/UE, solicitand organizarea unei dezbateri cu confederatiile patronale reprezentative la nivel national, pentru consultarea acestora si implicarea lor in procesul decizional.

CNIPMMR considera ca sunt necesare imbunatatiri ale prevederilor proiectului de lege privind dobanda legala penalizatoare in cazul contractelor de achizitie publica, astfel incat acestea sa aiba acelasi nivel cu cel al penalitatilor si dobanzilor penalizatoare stabilite pentru creante bugetare.

Proiectul de lege mentioneaza ca data de intrare in vigoare, data de 16 martie 2013, care reprezinta de fapt data limita pentru transpunerea Directivei 2011/7/UE. CNIPMMR atrage atentia asupra necesitatii adoptarii unor masuri legislative si bugetare importante inainte de data de 16 martie 2013, pentru a face posibila aplicarea efectiva a prevederilor Directivei 2011/7/UE, pentru contractele de achizitie publica si pentru celelalte tranzactii comerciale.

CNIPMMR subliniaza importanta reglementarii unor dispozitii in baza carora organizatiile recunoscute oficial ca reprezentante ale intreprinderilor (confederatiile patronale reprezentative la nivel national, conform art. 72-74 din Legea nr. 62/2011) sa poata sa se adreseze instantelor de judecata sau organelor administrative competente, in cazul in care clauzele contractuale sau practicile sunt vadit inechitabile, inclusiv in contractele de achizitie publica si, in consecinta, sa poata actiona cu mijloace potrivite si eficiente pentru a impiedica aplicarea acestora. Capitolul al VII-lea - Cadrul organizatoric al organizatiilor neguvernamentale ale profesionistilor din proiectul de lege nu asigura transpunerea art. 7 alin. 5 din Directiva 2011/7/UE si nu asigura mijloace eficiente de actiune in cazul existentei clauzelor contractuale sau practicilor vadit inechitabile, actiuni deosebit de importante in special pentru apararea intereselor intreprinderilor mici si mijlocii.

Sursa: Biroul de presa al CNIPMMR


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codurile NC. Ce sunt si lista coduri NC pentru 2025

    • Codurile NC (Nomenclatura Combinata) reprezinta un sistem standardizat de clasificare a produselor utilizat la nivel european pentru identificarea si gestionarea diferitelor categorii de marfuri. In Romania, aceste coduri sunt esentiale pentru conformarea cu reglementarile fiscale si vamale, mai ales in cazul produselor considerate cu risc fiscal ridicat. In acest articol vom explica ce sunt codurile NC, de ce sunt importante si vom prezenta lista actualizata, oferind detalii utile pentru...» citeste mai departe aici

  • Cheltuieli deductibile. Reparatiile suportate prin CASCO sunt sau nu deductibile

    • Firmele trebuie sa stie ca unele cheltuieli pentru desfasurarea afacerii sunt deductibile sau nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa exista si categoria cheltuielilor care sunt deductibile limitat. In acest articol vom vedea care sunt cheltuielile deductibile limitat, dar si o speta cu privire la reparatiile suportate prin CASCO. Sunt sau nu deductibile? Specialistul ne va pferi raspunsul, dar si o monografie contabila utila in acest caz.» citeste mai departe aici

  • Venituri din surse neidentificate. Ce spune ANAF despre impozitarea lor

    • ANAF a publicat recent un material informativ prin care raspunde anumitor curiozitati ale contribuabililor, cu privire la veniturile din surse neidentificate. Reamintim ca aceste clarificari ale ANAF vin in urma informatiilor din presa conform carora tranzactiile de bani intre rude vor fi controlate de organele fiscale si impozitate cu 70% acolo unde NU exista documente. Detalii in ACEST articol»» citeste mai departe aici

  • Formular 230. ANAF a publicat Ghidul pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit

    • ANAF a publicat Ghidul contribuabililor care opteaza in anul 2025 pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Cu ce luna trebuie inregistrate facturile daca NU au fost primite la timp

    • Sistemul e-FACTURA pentru emisia si transmiterea facturilor electronice este utilizat de toata lumea din 1 ianuarie 2025, iar in acest context, persoanele care il folosesc trebuie sa acorde o mare atentie termenelor legale de transmitere si inregistrare a facturilor. Exista insa situatii in care facturile nu sunt emise la timp, din diferite motive, iar uneori sunt transmise in alta luna. Contribuabilii vor sa stie cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie. Avem cazul urmator. Un contribuabil...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016